Hlavní obsah

Hledáte brigádu na léto? Kde je šance, za kolik a na co pozor ve smlouvě

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

V létě je ideální možnost si sehnat brigádu a přivydělat si. Je to sice téma spíš pro studenty, ale nově i pro mnoho důchodců nebo pro lidi, kteří si potřebují přivydělat ke svému platu. Co se v tuhle chvíli dá ještě sehnat, kolik za to dostanete a na co pozor. Poradíme vám.

Článek

Sehnat si brigádu na letní prázdniny, to je většinou úkol nebo úmysl studentů, ale informace o nabídce se hodí každému, kdo si chce přivydělat nebo shání práci. Jestli je to i vaše téma, pak je nejvyšší čas to začít řešit, abyste sehnali něco podle svého gusta.

Nejčastěji poptávaní brigádníci

„Letos mají brigádníci největší šanci získat práci jako prodavači, pokladní, administrativní pracovníci a dělníci. Následují pozice v gastronomii: číšník, servírka a kuchař, hodně poptávaní jsou lidé do provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Práce a dodává: „Velký zájem zaměstnavatelů je o řidiče, skladníky a manipulanty. V logistice je třeba vykrýt dovolené. Žádaní jsou pracovníci ostrahy, důvodem jsou také dovolené, ale i sezona hudebních festivalů a velkých kulturních či sportovních akcí, kde je ostrahy také třeba.“

Vyjmenované pozice jsou těmi, které nejčastěji potřebují zaměstnavatelé, ale to neznamená, že jsou nejvyhledávanější i u zájemců o brigádu. Ty láká nejčastěji práce řidiče, kurýra či delegáta cestovní kanceláře.

Tyto údaje doplňují i poznatky z platformy Tymbe, která pomáhá uchazečům o brigádu s celým procesem od hledání až po výplatu. „Nejpoptávanější jsou brigády v logistice, e-commerce, skladech či retailu. Nejoblíbenější a zároveň nejlépe finančně ohodnocené jsou pozice třídění balíků, pickování, balení a doplňování zboží nebo pokladní či asistent prodeje, ale i zahradník. V letním období to jsou i brigády na festivalech nebo v zemědělství,“ shrnuje Michal Harásek, spoluzakladatel Tymbe.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Doba inzerátů v novinách je pryč, dnes se brigády hledají na internetu a platformáchFoto: sebra, Shutterstock.com

Kolik si brigádníci vydělají?

Při výběru vhodné brigády hodně záleží i na tom, kolik si při ní lze vydělat. Podle dat zmíněného portálu práce dá ohodnocení jednotlivých profesí v průměru následovně:

  • pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru 150 Kč/hodinu
  • dělník 170 Kč/hodinu
  • pracovník ostrahy 175 Kč/hodinu
  • číšník 183 Kč/hodinu
  • prodavač 184 Kč/hodinu
  • skladník 188 Kč/hodinu
  • delegát cestovní kanceláře 193 Kč/hodinu
  • administrativní pracovník 195 Kč/hodinu
  • řidič nebo picker ve skladu 205 Kč/hodinu
  • kurýr 215 Kč/hodinu.

Praha hledá nejvíc brigádníků a nejlépe platí

Největší šanci sehnat brigádu máte, alespoň podle počtu nabídek, v Praze (40 %). Následují: Jihomoravský kraj (14 %) a Středočeský kraj (11 %), Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).

Pokud srovnáte platy, pak je na tom také Praha nejlépe: průměrná odměna se letos drží kolem 165 Kč/h, nejvyšší odměny za první 4 měsíce byly v Praze a Jihomoravském kraji – v průměru 170 Kč/h, nejnižší sazby v Libereckém a Ústeckém kraji s průměrnými 146 Kč/h.

Na co pozor při podpisu smlouvy

Dohoda o provedení práce (DPP), která se většinou u krátkodobé brigády podepisuje, má několik podmínek a specifik:

  • Odpracovat maximálně 300 hodin ročně.
  • Výše odměny omezena není, ale vztahuje se na ni minimální mzda (minimálně 112,50 korun za hodinu). Měli byste dostat podobnou mzdu jako kmenoví zaměstnanci a vztahují se na vás i benefity a další výhody.
  • Dohodáři také nově získávají právo na některé příplatky za práci, například za práci ve svátek, v noci, o víkendu nebo ve ztíženém pracovním prostředí.
  • Musí být sjednána písemně.
  • Výpovědní lhůta je 15 dní po doručení písemné výpovědi vaší zaměstnavateli nebo od zaměstnavatele vám. Po oboustranné dohodě lze skončit hned.
  • Sociální a zdravotní se platí jen v případě, že si vyděláte nad 10 000 korun za měsíc, do této částky se platí jen 15% srážková daň a od 10 001 Kč hrubého 15% daň zálohová (u obou daní lze uplatnit slevu na dani) + odvody 7,1 % na sociální a 4,5 % zdravotní pojištění. Pokud odvádíte zdravotní, máte nárok na nemocenskou.
  • Po odpracování určité doby máte nárok na dovolenou – jde o minimálně čtyřnásobek své týdenní pracovní doby, která u dohod představuje 20 hodin týdně. Druhou podmínkou je, že dohoda musí trvat minimálně 4 týdny.
  • Dohodář může zaměstnavatele požádat, aby DPP převedl na trvalý pracovní poměr, pokud odpracoval minimálně 180 dní za posledních 12 měsíců a DPP bylo sjednáno na minimálně 12 měsíců. Pokud o to požádáte, má zaměstnavatel měsíc na to, aby vám odpověděl – když odmítne, musí uvést proč.

Načítám