Hlavní obsah

Každý den je ukradeno jedenáct kol. Jak ochránit to vaše?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Cyklistika je oblíbeným letním sportem a čím dál víc lidí na kole vyráží i na výlety a dovolené. Dalo by se říct, že jen v málo českých domácnostech není alespoň jedno jízdní kolo. Ovšem smutnou pravdou je, že kola se i velmi často kradou. Víte, jak to svoje ochránit?

Článek

Statistika za loňský rok říká, že zloději ukradli v průměru každý den 11 jízdních kol a celkem způsobili škodu 126 milionů korun! A nešli jen po kolech zamčených ve sklepě, ale neváhali krást i venku, ve chvíli, kdy si cyklisté šli na chvíli odpočinout třeba do restaurace, ale kola mizela třeba i z balkonů paneláků. Je tedy dobré se postarat, abyste z cyklovýletu nedorazili domů pěšky, bez kola!

Jak zabránit krádeži kola?

Protože po kolech je sháňka, vyplatí se zlodějům je krást a také se zaměřovat na ta dražší, která se pak dají rozebrat a rozprodat na díly. Proto čím dražší kousek máte, tím spíš se postarejte o jeho bezpečnost. Policie radí dodržovat tyto zásady:

  • Odložené kolo ideálně připoutejte k pevnému zábradlí, stojanu a podobně, použijte k tomu bezpečnostní zámek. Nejlepší je připevnit přední kolo a rám i zadní kolo a rám k tomuto pevnému bodu.
  • Jestliže je vás víc a jdete třeba na oběd, vyplatí se nechat jednoho ze skupiny hlídat kola a střídat se. Někteří cyklisté, pokud nechávají kolo déle bez dozoru, sundávají sedlo, což zabrání zloději na kole odjet, to ho mnohdy odradí.
  • Pokud kolo skladujete ve společných prostorách domu, sklepě nebo garáži, zabezpečte nejen dveře (víte, jak si vybrat správný zámek?), ale i okna a samotná kola. I kolo na balkoně připoutejte třeba k zábradlí. Nespoléhejte na vyšší patro, jsou případy, kdy zloděj spustil kolo i ze třetího patra.
  • Zapište si výrobní číslo kola, protože je dobré ho v případě krádeže předat policii, stejně jako co nejpřesnější popis, včetně specifických znaků, podle kterých ho lze identifikovat. Samozřejmě nejlepší je fotka. Krádež hlaste co nejdřív na Policii ČR nebo linku 158.

Kolo registrujte!

Zvlášť pokud vlastníte drahé kolo, je dobré ho zaregistrovat v Centrálním registru jízdních kol, a pokud bylo odcizeno, hned k němu tuto informaci předat. Zjistěte, zda policie v místě vašeho bydliště jízdní kola neregistruje, pokud ano, využijte toho - někdy na něj dostanete i nálepku, což může zloděje odradit.

Pokud je kolo v registru, je větší šance, že se k nám vrátí, pokud je u zloděje nalezeno. Pokud kolo kupujete z druhé ruky, pak si lze na tomto místě také ověřit, zda nebylo někde ukradeno.

To, že se vám ztratilo kolo, jaké a kdy, můžete také vložit například do sekce Cyklobazaru „ztracená kola“. Samozřejmě lze k nahlášení krádeže a hledání využít i sociální sítě. Ale ty mohou v některých případech zloděje naopak přilákat.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Dobře funguje zámek na kódFoto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Nenechávejte kolo jen tak v garáži

„Majitelé rodinných domů často hřeší na falešný pocit bezpečí a kola nechávají opřená volně pod terasou za domem nebo je schovají do špatně zabezpečeného zahradního domku. Zloději pak nemají s odcizením vůbec žádnou práci. Pokud nechcete o kolo přijít, vždy ho zamykejte do sklepa, garáže nebo jiných uzamykatelných prostor. Dveře by měla chránit zámková vložka v alespoň třetí třídě odolnosti nebo visací zámek s bezpečnostní petlicí či závorou,“ radí Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Jak kolo chránit na výletě?

Jak již radila Policie ČR, lepší je nenechávat kolo bez dozoru, pokud je neuzamčené – a to ani na chvíli. Kvalitní zámek by měl být samozřejmostí, kterou s sebou na výlet vezmete. „Vyzkoušejte kódový zámek s lankem, který je velmi skladný a lehký, nebo sáhněte po bytelnějším moto zámku. Je sice objemnější, ale pro zloděje bude představovat těžko překonatelnou překážku. I na kolo můžeme využít zámek s alarmem, který při manipulaci s kolem začne vydávat velmi výrazný zvuk o hlasitosti 110 dB a zloděje velmi pravděpodobně odradí,“ doporučuje Petr Neuvirt.

Abyste zvýšili šanci nalezení ukradeného kola, můžete ho vybavit mikročipem nebo GPS trackerem, který je schovaný uvnitř a zloděj si ho nevšimne.

Jak si pojistit kolo?

Jízdní kolo je možné pojistit v rámci občanského pojištění majetku, lidově pojištění domácnosti. „Každá pojišťovna má trochu jiné podmínky ohledně hodnoty, kterou vám proplatí v případě krádeže nebo poškození vandalem. Některé pojišťovny počítají procentem z celkové části domácnosti, někde je na to samostatný limit. Pro určení hodnoty je dobré si schovat doklad o koupi. Krádež také obratem nahlaste Policii ČR, s protokolem se pak obraťte na svoji pojišťovnu. Důležitá jsou také konkrétní pravidla zabezpečení, jak musí být kolo zamčeno, nebo kde musí být umístěno. Doporučuji tedy při sjednání pojištění poradit se s pojišťovacím specialistou o svém konkrétním případu,“ radí Martin Thienel ze srovnávače Kalkulátor.

Načítám