Hlavní obsah

Chci být finančně nezávislá, řekla si v 19 letech. Teď na její triky s penězi vidí tisíce lidí

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak si vytvořit nebo narovnat vztah k penězům, napravit chyby z minulosti a pracovat na tom, aby vám prostředky přinesly svobodu a radost? To je dnešní téma podcastu O penězích se (ne)mluví se zakladatelkou platformy Pomůžu ti s tím.

Článek

Když jí bylo 19, začala se intenzivněji zajímat o finance. „Toužila jsem po pasivním příjmu, nadělala jsem si totiž kvůli vlastní naivitě dluhy,“ svěřuje se Petra, která si nepřeje zveřejnit své příjmení. Rozhodla se o tématu dluhů a financí hovořit s ostatními a radit jim. „Právě když jsem je splácela, mi došlo, jak jsou naše peníze neskutečně vydřené a že chci mít v životě víc času a svobody.“

Projekt Pomůžu ti s tím vznikl na rodičovské dovolené v době rostoucí inflace. „Spousta lidí v mém okolí se snažila investovat, ale dost často skočili na nějaký podvod, kterých v té době rapidně přibývalo. Proto o tom chci otevřeně mluvit ze své zkušenosti a pomáhat ostatním,“ říká zakladatelka platformy, za níž teď na několika sociálních sítích stojí víc než čtyřicetitisícová komunita.

„Stále více Čechů a Češek investuje, hlavně investice do nemovitostí u nás mají velkou tradici. Také jsme silní v tom, že víme, na co máme nárok, a když jde do tuhého, umíme osekat své výdaje na minimum. Zapracovat můžeme na finančním plánování i zabezpečení svého majetku,“ sdílí své zkušenosti odbornice.

Změňte svůj vztah k penězům

Jako nejsilnější moment v životě považuje změnu zažitého myšlení nebo vzorce. „Člověk se zastaví, zhodnotí svoji situaci, přehodnotí svůj vztah k penězům a zjistí, že peníze můžou pracovat pro něj. A že to spíš než drastické šetření a omezení radosti znamená hluboký ponor do vlastní duše, do svých snů, motivací, plánů a cílů,“ říká Petra. Pak už často stačí jen držet se plánu, který nás k našim snům přiblíží. Lidé mají podle ní často v oblasti financí spoustu bloků.

A co praktická stránka věci? „Většině mých klientů stačí si měsíc psát všechny výdaje a hned vidí, kde je prostor pro zlepšení. Ne úplně překvapivě zjistí, že nejvíc utrácejí za jídlo. Pomůže plánování nákupů a vědomé utrácení místo impulzivních nákupů.“

Foto: Proženy.cz

Petru (vlevo) zpovídala Michaela RakováFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Petra (v souvislosti s poradenskou platformou nezveřejňuje příjmení) se financím věnuje od rané dospělosti. Ne vždycky to byla cesta zalitá sluncem. Teď v rámci Pomůžu ti s tím podporuje lidi na jejich vlastní cestě k finanční stabilitě a zajištěnému stáří.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám