Hlavní obsah

Jak vyčistit žehličku, parní generátor a napařovač? Připravte si ocet nebo sodu, zabere i zubní pasta!

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Nechává žehlička na prádle skvrny a má připáleniny na žehlicí ploše? Tím si rozhodně říká o trochu péče, kterou jste pravděpodobně trochu zanedbávali. Jak přístroj vyčistit a udržovat?

Článek

Ve většině domácností slouží k úpravě prádla buď žehličky (s napařováním či bez), nebo parní generátory, případně praktické napařovače oděvů. Každý tento pomocník potřebuje pravidelnou údržbu. Jak na to, aby vám přístroj dlouho dobře sloužil?

Jak vyčistit suchou žehličku bez napařování

Máte-li doma žehličku bez napařování s plochou, která není nerezová ani keramická, můžete ji zbavit připálených skvrn na žehlicí ploše například octem či jedlou sodou, vyzkoušet lze i sůl nebo aceton. Pokud se však nepodaří skvrnu odstranit a zjistíte, že jde o rez, raději přístroj vyměňte za nový.

  • Ocet zastoupí spoustu čističů a v tomto případě jím navlhčete hadřík a žehlicí plochu otírejte.
  • Udělejte kašičku ze sody a vody, naneste ji na žehličku, nechejte chvíli působit a následně otřete.
  • Nasypejte sůl do vlhkého hadříku (třeba do žínky) a přejíždějte jím žehlicí plochu.
  • Na hadřík můžete nanést také aceton a použít na otírání.

Používání napařovací žehličky

Napařovací žehličku byste měli vždy poté, co dožehlíte, zbavit přebytečné vody v nádržce. Dříve se používala pouze voda destilovaná, současné přístroje jsou většinou navrženy pro používání s vodou z vodovodu, pokud v návodu výrobce neuvádí něco jiného. Bojíte se, že se bude v žehličce usazovat vodní kámen? Někdy je povoleno používat destilovanou vodu v oblastech s příliš tvrdou vodou, jindy ale ne, protože by se tak mohly poškodit některé součástky. Proto se vždy držte návodu!

Dodržujte také doporučenou teplotu při žehlení jednotlivých materiálů, abyste je nepřipálili, a nevytvářeli tak na žehlicí ploše připáleniny a skvrny. Také si pořiďte vhodné žehlicí prkno nebo potah s nepřilnavým povrchem – pro usnadnění žehlení nejlépe teflonový, který vede teplo a usnadní práci.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

U každého přístroje byste měli najít návod na používání, údržbu a čištění a vždy se ho držteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak vyčistit žehličku od vodního kamene?

Moderní žehličky mají systém anti-calc, který zabrání usazování vodního kamene, a mívají i systém samočištění (řiďte se návodem od výrobce). Pokud váš spotřebič funkci automatického čištění nemá, je občas potřeba vodní kámen odstranit. Jak žehličku odvápnit? Použít můžete kupovaný přípravek na odvápnění anebo do nádržky nalijte vodu s octem v poměru 1 : 1., poté přístroj zapněte a nejméně pět minut žehlete třeba starý ručník na teplotu vhodnou pro bavlnu. Nakonec z nádržky vylijte zbytek tekutiny, propláchněte čistou vodou a ještě chvíli nechejte procházet páru, aby se vypláchl ocet.

Jak odstranit spáleninu na žehličce?

Objevili jste na žehlicí ploše nějakou připečeninu? Čistěte ji podle toho, z jakého materiálu je. Například na keramiku nepoužívejte sůl, nerezovou plochu vždy čistěte velmi opatrně, abyste ji nepoškrábali. Obecně lze použít roztok vody a jedlé sody, ocet či zubní pastu, která má brusný efekt, ale nepoškrábe. Všechny tyto metody jsou vhodné pro lehčí připáleniny – nikdy nepoužívejte hrubou sílu. Zmíněná „čistidla“ naneste na hadřík a skvrnu krouživými pohyby přejíždějte, dokud nepustí a nezmizí. Můžete vyzkoušet také zmuchlaný alobal, který je šetrný, přitom však odstraní lecjakou skvrnu. Pozor: při tomto čištění musí být žehlička vždy vypnutá!

Jak vyčistit parní trysky žehličky

Jestliže objevíte nečistotu nebo vodní kámen v parních tryskách, zkuste použít vatové tyčinky – namočte je přímo do octa a čistěte. Většinou se však podaří odstranit tyto nečistoty ve chvíli, kdy žehlíte za použití vody s octem.

Jak čistit parní generátor

Moderní parní generátory vám ušetří práci, protože se o odvápnění i odstranění nečistot postarají v podstatě samy a ještě vám kontrolkou nahlásí, že je potřeba vyčistit sběrač. Vzhledem k použití páry nehrozí ani to, že nějaký materiál při žehlení připečete na žehlicí plochu. Zhruba jednou za měsíc je dobré propláchnout bojler na vodu a můžete otřít plastové části přístroje.

Jak vyčistit napařovač

Některé napařovače oděvů je třeba plnit pouze filtrovanou nebo balenou vodou, jiné mají speciální kazety, kde se shromažďuje vodní kámen, a je třeba je občas vyčistit. I v tomto případě je nutné se ohledně vhodné vody držet návodu. Vždy po použití nádržku napařovače vyprázdněte a nechte vyschnout. Chcete napařovač zbavit vodního kamene? Nalijte do nádržky vodu s přidaným octem nebo kyselinou citronovou: na 250 ml vody přijde buď 50 ml octa, nebo lžička kyseliny citronové. Pak zapněte, nechejte tvořit páru, dokud tekutinu nespotřebujete, a pak propláchněte čistou vodou.

Načítám