Hlavní obsah

Jak vychází s penězi rodina prodavačky Stáni? Výplata nic moc, a navíc žádné volno

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Prodavačka Stáňa se odhodlala svěřit se nám s tím, jak její rodina hospodaří. Hlavně proto, že si lidé neváží její práce a netuší, jak málo za tu dřinu dostává. A protože za kasou sedí i její manžel, jsou u nich problémy spojené s touto profesí násobené dvěma.

Článek

Je vidět, že vás finanční příběhy našich čtenářů zajímají. Budeme rádi, když se přidáte a pošlete i ten svůj. Chceme vám představit co nejvíc profesí a jejich finanční ohodnocení, a také to, jak se dá z konkrétní výplaty vyžít. Dnes vám představíme rodinu prodavačky Stáni.

Pojistky pro všechny členy rodiny

Prodavačka Stáňa (43 let) žije s manželem Lukášem (45 let) a mladším synem (17 let) v družstevním bytě v menším městě na Pardubicku. Starší dcera (23 let) už se odstěhovala a momentálně bydlí a pracuje v Praze. Oba pracují jako prodavači, Stáňa v místním malém obchodě, manžel dojíždí do sousedního města. Jsou v oboru od vyučení, ona s dvojí pauzou během mateřských. „Dřina, žádné pořádné volno ani svátky a práce s lidmi je stále náročnější, a to ani nemluvím o výplatě, kterou za to dostáváme,“ shrnuje Stáňa stinné stránky své profese.

Pracuje v prodejně se smíšeným zbožím za 18 000 Kč čistého, manžel má 27 000 Kč. I když to na společném účtu vypadá jako hezká sumička, rychle se rozkutálí. Za bydlení dají měsíčně 16 tisíc, protože kromě energií a všech náležitostí k bytu splácejí ještě půjčku na rekonstrukci koupelny a kuchyně, která proběhla loni v létě. Náklady na pojištění členů rodiny, důchodové spoření, pojistku bytu, auta a chalupy dělají 5 100 Kč. „Pojistku mít musíme, kdyby se něco stalo a vypadl by příjem jednoho z nás, byla by to velká komplikace, syn je judista, takže i jeho pojistka něco stojí kvůli zvýšenému riziku,“ říká Stáňa.

Kolik dají za jídlo a domácnost

Za jídlo dají měsíčně kolem 7 000, doprava do města, kde manžel pracuje a syn chodí na gympl, vyjde asi na 3 000. Za mobily, internet, televizi a podobně dají do 2 000 Kč. Synovi dávají 1 500 kapesného, protože často zůstává ve městě do večera kvůli sportu a jezdí na zápasy o víkendech. Na věci do školy a na sport padnou další cca 2 000 Kč.

Na spoření odkládají 4 000 až 6 000 Kč měsíčně, ale do úspor už několikrát sáhli při nenadálých výdajích – nová myčka, oprava auta, plot na chalupě a pro Stáňu korunka u zubaře. Na spořicím účtu mají momentálně kolem 150 000 Kč. Víc než peníze ale Stáňu trápí, že jsou s manželem pořád v práci, protože obchody mají otevřeno i o víkendu a ve svátek, takže je zázrak, když se sejdou všichni tak, aby spolu mohli prožít třeba celý víkend.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

PRODAVAČKA STÁŇA A JEJÍ RODINA

Kolik dáme dohromady: 45 000 Kč

Kolik padne na bydlení: 16 000 (energie a ostatní náklady + splátka půjčky na rekonstrukci)

Kolik platíme za jídlo: Přibližně 7 000 Kč

Kolik platíme za dopravu: Přibližně 3 000 Kč

Kolik platíme za pojistky: 5 100 Kč

Kolik platíme za oblečení a boty: průměrně asi 1 500 Kč za měsíc

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: Nechodíme do restaurací, nekupujeme dražší věci, které nutně nepotřebujeme, a ke kadeřníkovi chodím až po dvou měsících, jednou dobarvím odrosty doma. Manžel přestal chodit na pivo do restaurace, občas si koupí lahvové.

Kolik máme naspořeno: momentálně 150 000 Kč

Jak snahu šetřit (ne)pocítily naše děti: Syn ví, že hodně stojí jeho judo, tak se omezuje na oblečení a chození ven za zábavou. V létě půjde na brigádu si přivydělat na mobil, který si přeje.

Kolik můžeme investovat do dovolené a zážitků: Poslední asi čtyři roky se nám nepodařilo mít dovolenou společně, takže jezdíme na chalupu a maximálně jedeme na prodloužený víkend po Evropě, mohli bychom dát asi 40 000 Kč, což ale třeba na moře ve třech nestačí.

Z dalšího zdražování (ne)máme obavy: Určitě máme!

Můj finanční zlozvyk: Občas koupím něčeho víc, než sníme, a občas i nějaké jídlo vyhodím.

Můj strach spojený s financemi: Největší strach mám o to, že zůstaneme bez práce nebo zaměstnavatel nebude mít na výplatu, samozřejmě i z delší nemoci a výpadku příjmu.

Mé finanční cíle (naděje): Chtěli bychom naspořit synovi nějaké peníze do začátků na bydlení nebo prostě aby měl do života.

Celkové hodnocení finanční situace rodiny: Nejsme na tom špatně, máme co jíst, kde bydlet a z čeho zaplatit nedoplatek za proud, který přišel.

Co poradí odborník?

Lukáš Vršecký, zakladatel společnosti Patron GO, chválí, že si manželé Stáňa a Lukáš dokáží dobře spočítat své výdaje, a pár momentů komentuje:

  • Chválím hlavně to, že mají sjednaná potřebná pojištění. Podle výzkumu trhu má pojištění majetku necelá polovina Čechů, takže je skvělé, že mysleli nejen na něj, ale také na pojištění pro sportovně aktivního syna.
  • Podle analýzy pojišťoven je dnes pouze třetina smluv nastavených správně, bylo by tedy dobré zjistit, zda by na nich nemohli ušetřit nebo je nastavit lépe - mají jich opravdu hodně. Pomocníkem mohou být existující aplikace, které umí pojistky porovnat a nabídnout nejvhodnější řešení.
  • Doporučil bych manželům revizi plateb za všechny pojistky, energie, mobilní tarif. Mohli by zvážit výhodnější refinancování půjčky na rekonstrukci bytu, ale také možnosti ke zhodnocení peněz, které mají nyní ve spoření.
  • Nejvíc českých rodičů spoří dětem konzervativně - pomocí stavebního spoření nebo spořicího účtu. To ale není pro Stáňu a Lukáše, kteří chtějí spořit pro svého již 17letého syna, ideální. Lepší volbou by bylo investování, klidně i do některého z konzervativnějších fondů. Dá se předpokládat, že bude ještě několik let doma u rodičů. Myslím, že by stačilo investovat například 1 000 Kč měsíčně. Během několika let to pak udělá pěknou sumu. Byt si za to nekoupí, ale pěkné vybavení do začátku rozhodně ano.
  • Nedostatek času vzhledem k charakteru jejich práce asi nevyřešíme. Tady by bylo nasnadě maximálně prověřit, jaké jsou možnosti změny zaměstnání v dané lokalitě. Existuje celá řada portálů, kde se dají nabídky práce seřadit podle města či regionu.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Budeme rádi, pokud nám také pošlete svůj příběh a vyplníte dotazník. Vaši anonymitu samozřejmě zachováme. Zaslat jej můžete na e-mail redakce redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Zajímá vás, jak hospodařit, případně investovat, abyste víc ušetřili nebo si přivydělali? Pusťte si naše podcasty O penězích se (ne)mluví

Načítám