Hlavní obsah

Jak vybrat bezpečné heslo? Zapomeňte na děti a použijte třeba hlášku z oblíbeného filmu

Foto: Stock Rocket, Shutterstock.com

Foto: Stock Rocket, Shutterstock.com

Abyste byli v online světě v bezpečí, je dobré myslet i na to, abyste co nejvíc přístupů opatřili co nejsilnějším heslem. Jak postupovat ve chvíli, kdy si tvoříte nové?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už jen málokdo nevyužívá to, co internetový svět nabízí – tedy možnost získat rychle informace, popovídat si na dálku s přáteli, podívat se na sociální sítě, ale třeba i nakupovat nebo ovládat svůj bankovní účet. Vše to byste ale měli dělat co nejbezpečněji a myslet na to, aby vám do těchto soukromých iniciativ nemohl vstoupit nikdo cizí. Základem je, abyste si pro vstup do svých účtů na sítích, do mailové schránky a podobně nastavili co nejsilnější heslo, které nebude snadné prolomit.

Použijte silné heslo

Většina lidí se sice snaží si nastavit složité nebo dlouhé heslo, ale současně si ho chtějí i zapamatovat, takže velmi často sáhnou po osobních informacích. V heslech se tedy objevuje datum narození, adresa, rodné číslo, jména dětí nebo psů. To ale není ideální, všechny tyto údaje o sobě mnohdy sdílíte na internetu a poskládat je není těžké!

„Ještě před několika lety byla za silné heslo považovaná náhodná kombinace velkých a malých písmen, speciálních znaků a čísel. Lidé tak začali volit sice složitá, ale krátká hesla. Dnešní automatizované nástroje na prolamování hesel využívané například v kyberútocích ale dokážou taková hesla uhodnout během několika minut. Lepší variantou je proto volit např. heslovou frázi, která by ale neměla přímo souviset s našimi osobními údaji nebo informacemi o naší rodině,“ doplňuje Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti Eset.

Jestliže si chcete nastavit nové heslo, pak se rozhodně snažte vynechat ta, která napadnou na první dobrou snad každého. Obecně to je slovo „heslo“ nebo jeho anglická verze „password“. U nás v Česku pak ono klasické „123456“. „Vhodná nejsou ani jména za svobodna, jména dětí, psů a podobné alternativy. Ideální je vytvořit si jednu bezpečnou frázi. Může to být třeba oblíbená hláška z filmu – například „Hliník se odstěhoval do Humpolce“, kdy každé slovo začnete velkým písmenem, mezery nahradíte znakem jako je tečka, vykřičník, otazník a někde přidáte číslici. Tak získáte dlouhé, silné, ale pro vás lehce zapamatovatelné heslo. V našem případě by znělo například: Hlinik.Se Odstehoval.Do. Humpolce19,“ radí expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hlavně nedávejte všude stejné heslo, každý účet by měl mít svéFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Každý účet má mít své heslo

I když jste pyšní na to, jak bezpečné heslo jste si vymysleli, nepoužívejte stejné pro všechny své účty a přístupy. Každý by měl mít své originální a nejlepší je, pokud je přihlašování dvoufázové, tedy po zadání správného hesla by účet vyžadoval ještě vložení například kódu zaslaného na mobil v SMS nebo odsouhlasení třeba otiskem prstu ve speciální aplikaci, což se děje například v internetovém bankovnictví.

Přístup přes Facebook

Některé účty vám nabídnou místo vložení jména a hesla možnost přihlásit se třeba přes Facebook nebo jiný účet, někde lze zaškrtnout možnost „zapamatovat přihlášení“ nebo „nikdy se neodhlašovat“. To není bohužel nejbezpečnější způsob. „Takzvané sociální nebo jednotné přihlašování využívá informace ze sociálních sítí k usnadnění přihlašování do služeb třetích stran. Rizikem mohou být výpadky služeb sociálních sítí nebo úniky dat, se kterými se tyto sítě potýkají. Jestliže se někdo takto dostane i k vašim údajům, pak se může dostat i do dalších účtů. Pak se hodí, pokud máte dvoufázové přihlášení, tedy například kódem přes SMS nebo otiskem prstu,“ dodává Vladimíra Žáčková.

Načítám