Hlavní obsah

Chcete ušetřit? Japonská metoda kakebo je jednoduchá a účinná. Díky ní lze snížit výdaje až o 30 %

Foto: Yavdat, Shutterstock.com

Foto: Yavdat, Shutterstock.com

Kakebo, to zní jako zaříkávadlo, za které by se nemusel stydět ani Harry Potter. Ve skutečnosti jde o seriózní způsob, jak pracovat se svými penězi. Tato jednoduchá metoda pochází z Japonska a jejím cílem je udělat si pořádek ve výdajích a díky tomu ušetřit.

Článek

Pravidelně každou středu přinášíme ukázky hospodaření českých rodin, s nimiž si povídáme o penězích. Když společně sčítáme vydání, často slýcháme: „To jsme si nemysleli, že za jídlo (mobil, benzin) dáme tolik, to musíme omezit.“ A přesně to je základ zmíněné metody kakebo (nebo také kakeibo): sečíst své výdaje a zjistit, za co všechno utrácíte a kolik.

Co je to šetření podle kakebo?

Samotné slovo kakebo by se dalo přeložit jako rozpočtová kniha nebo peněžní deník, kam si zapisujete příjmy a veškeré výdaje – od tyčinky v automatu až po splátku hypotéky. Vše pak pravidelně sčítáte, hodnotíte a hledáte, kde by se dalo ušetřit. A většinou se takové úspory pohybují mezi 20 až 30 %!

Jak šetřit s metodou kakebo

Základním krokem je koupit si sešit a v něm si udělat tabulku, kam si každý den zapíšete příjmy a výdaje. Ano, existují aplikace, do kterých to můžete naťukat v mobilu, ale vlastnoručně psané to je prý daleko lepší a pro mozek zásadnější, takže tentokrát bez elektroniky!

Do tabulky si vepíšete příjmy a potom každý den vyplníte výdaje. V tabulce byste si měli pro výdaje vytvořit několik sloupečků, které je rozdělí do následujících skupin:

  • Nezbytnosti: Nájem, jízdenky, benzin, zálohy za energie, platby za telefon, pojištění.
  • Potřebuji: Jídlo, drogerie, oblečení, boty.
  • Chci: Hamburger ve fast foodu, kosmetika a kadeřník, nehty, posezení v kavárně nebo restauraci…
  • Volný čas: Částky za vstupenky do divadla, kina a na koncerty, výlety, permanentka do fitka…
  • Mimořádné výdaje: Oprava auta, nový spotřebič, zubař, dárky k Vánocům...

Jak hodnotit zapsané údaje

Jednou za týden, vždy ve stejný den, jednotlivé položky v kolonkách sečtěte a zjistěte, na kolik vás každá kategorie vyšla. Když si totiž koupíte ráno cestou do práce kávu do kelímku za „pade“, nevypadá to jako nic moc, ale za pracovní týden už to je 250 Kč a měsíčně takhle zmizí tisícovka. Jednou za měsíc udělejte kompletní součet a porovnejte příjmy a výdaje. Věřte, že už v tu chvíli začnete některé věci přehodnocovat a lépe uvidíte, na čem by šlo ušetřit. A pak už si to možná ani nekoupíte nebo ne tak často.

Foto: beauty-box, Shutterstock.com

Zapisujte si poctivě každý výdaj, i ten sebemenší, naučí vás to víc uvažovat o tom, za co všechno utrácíteFoto: beauty-box, Shutterstock.com

Jak pomáhá kakebo šetřit?

Cílem metody a každodenního zapisování výdajů je zjistit, za co utrácíte a kolik. A jestli nejsou některé peníze vydané bez rozmyslu a nemohli byste je raději ušetřit. A ono to většinou lze! Dokonce i mezi nezbytnostmi lze většinu částek snížit!

Díky jednoduché metodě kakebo brzy odhalíte, za co můžete utrácet méně, a začne růst částka v kolonce ušetřeno. Můžete ji uložit nebo vhodně investovat. „Zhodnocování peněz je velmi důležitá součást finančního plánu, ať už se jedná o krátkodobou železnou rezervu, na kterou stačí spořicí účet, nebo dlouhodobější rezervy třeba na stáří nebo pořízení bydlení. Pak je vhodné zvolit vícero vhodných investičních produktů – jejich výběr je pro každého individuální, záleží na věku i preferencích, takže je dobré se poradit s odborníky,“ vysvětluje Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners.

Načítám