Hlavní obsah

Prodavačka Marta (36): Máme pět dětí a chceme jim dopřát i z mála. Není to ideální, ale nestěžujeme si!

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

V dnešní době jsou rodiny s více dětmi spíš výjimečné, takže jsme rádi, že vám můžeme představit i takovou, která má hned pět potomků. Prodavačka Marta s přítelem se starají o pět holčiček a jak nám popsala, i přes nepříliš vysoký příjem se všem dcerám snaží dopřát maximum.

Článek

Jak české domácnosti vystačí s financemi? Každý týden vám nabízíme pohled do účtů jednotlivých rodin. A i když jména z důvodu anonymity měníme, údaje o hospodaření zůstávají nezměněny. Budeme rádi, když nám napíšete i vy, jak se vejdete do rozpočtu, kolik dáte za jídlo nebo bydlení a jestli i něco ušetříte. Můžete nám psát na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Vztah s pěti dcerami

Prodavačka Marta (36) žije s přítelem a pěti dcerami v malém městečku na Pelhřimovsku. Partnerovi je 37 a pracuje jako lakýrník. Nejstarší dceři bude za chvíli 10, mladším je 8, 7, 6 a tři a půl roku. „Dvě děti jsou moje z předchozího manželství a tři si do vztahu přivedl přítel, od kterého jejich matka odešla ve chvíli, kdy byly dvě dcery ještě malé a ona byla těhotná s tou třetí. Před rokem přítelovi zavolala, ať si přijde i pro tu třetí, takže jsme se rozrostli,“ objasňuje situaci Marta.

Bylo to docela těžké, protože museli řešit, jak nejmenší dceru zabezpečit, aby mohli nadále chodit do práce: rodičovský příspěvek měla matka vyčerpaný a být bez jednoho příjmu nepřicházelo v úvahu. „Nezbylo nám tedy než ji přihlásit do dětské skupiny, přestože jsme za to museli dost platit. Nyní již chodí do státní mateřské školy, takže výdaje v tomto ohledu dost razantně poklesly,“ vzpomíná Marta.

Vyjít je těžké, ale děti jsou na prvním místě

Každý měsíc partneři dohromady vydělají 40 000 Kč. „Uvádím tuto částku jako čistý příjem, i když přítel vydělá o něco víc, ale splácí oddlužení. K tomu přichází od bývalých partnerů výživné – na moje dvě dcery to jsou 4 tisíce, přítel od jejich matky dostává na všechny tři 1 700 Kč. Když se to sečte, máme necelých 46 tisíc na zajištění všech potřeb,“ popisuje Marta.

Rodina má výhodu, že bydlí ve vlastním družstevním bytě, kde se platí dohromady 9 500 Kč i se zálohami na energie. Nevýhodou ale je, že v sedmi lidech musejí vystačit s plochou čtyřicet metrů čtverečních. Papírově jde o byt 2+0, který je upravený pomocí příčky na 3+kk. Bohužel s původním umakartovým jádrem, na rekonstrukci nejsou finance.

Další výdaje jsou spojené s provozem aut: vzhledem k množství dětí a práci na směny musí mít rodina dvě, navíc taková, která uvezou víc osob, takže i jejich pořízení bylo finančně náročnější.

Další větší výdaje jsou za drogerii (zatím i s plenkami pro nejmenší dceru) – 3 tisíce, školné a stravné pro děti kolem 2 500 Kč a za boty a oblečení dětí kolem 4 tisíc. Oděvy po sobě dědí, ale vzhledem ke špatné chůzi musí mít každá dcerka svoje boty. Když děti onemocní, výdaje za léky jsou za chvíli i dva tisíce.

Žít se dá i s málem…

Po zaplacení všech výdajů, což je kolem 33 tisíc, zbyde na všechno ostatní asi 13 tisíc, což je pro sedm lidí málo, a každý nečekaný výdaj hospodaření rozhodí. „Aktuálně nás čeká nákup brýlí po dvě dcery, naštěstí se o výdaje budeme dělit napůl s jejich otcem, tak to zvládneme,“ říká Marta.

„Všechny naše úspory padly na opravu auta, takže jsme na nule. Snažíme se si něco našetřit, ale není to snadné, i když neutrácíme za žádné nesmysly, nakupujeme v akcích, sami si vaříme, na výlety se jezdí většinou jenom do přírody, kde se neplatí vstupné,“ vypočítává Marta a zdůrazňuje, že i přes všechno řečené se snaží, aby měly dcery hezké dětství, takže s partnerem odpírají spíš sobě než jim.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

Jméno a věk: Marta, 36

Rodinný stav a počet dětí: Rozvedená, 5 dětí (2 vlastní, 3 přítelovy dcery)

Povolání: Prodavačka

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 46 000 Kč

Náklady na bydlení za měsíc: 9 500 Kč

Ostatní větší výdaje: Pohonné hmoty do aut 3 000 Kč, telefony a ostatní drobné výdaje 1 500 Kč, výdaje za drogerii 3 000 Kč (včetně plenek na spaní), výdaje za děti (školné, stravné atd.) 2 500 Kč, náklady na léky pro děti, když jsou nemocné, jsou 1 000 až 2 000 Kč.

Náklady na jídlo měsíčně: 9 000 Kč

Náklady na oblečení: 4 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Všechno, co akutně nepotřebujeme.

Úspory na horší časy: Aktuálně nic, všechno padlo na opravu auta.

Kolik dáme ročně do dovolené: Minimum, jezdíme na chatu k babičce a dědovi.

Moje finanční zlozvyky: Občas koupíme dětem něco, co nepotřebují (například já jim ráda kupuji „ladicí oblečení“, aby bylo poznat, že jsme jedna velká rodina, přítel jim zase dopřává pravidelně nějaké dobrůtky).

Moje finanční cíle nebo přání: Abych nemusela otáčet každou korunu, když chci dětem koupit dárek k narozeninám nebo Vánocům, dopřát jim hezké zážitky – třeba i mimo domov nebo chatu u babičky.

Moje finanční obavy: Bojím se jakéhokoli dlouhodobějšího výpadku příjmu, proto mám i pojistku na pracovní neschopnost.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Sice naše finanční situace není ideální, ale není to nic, nač bych si stěžovala, jen jsem chtěla poukázat, že se dá žít i s málem…

Stanovte si priority a mějte rezervu, říká odborník

Postarat se o početnou rodinu není jednoduché, obzvláště s omezeným rozpočtem. Podle finančního experta Davida Herciga, ředitele investičního fondu Indexit, je pro Martu a jejího partnera zásadní stanovit si nezbytné výdaje a postupně si vytvořit nějakou finanční rezervu. „I malá úspora ve výši 500 Kč měsíčně může postupně vést k jejímu získání. Cílem by měl být bezpečnostní polštář ve výši tří až šesti měsíčních výdajů. Takovou rezervu by měl mít v ideálním případě každý,“ doporučuje odborník. Co ještě rodině radí:

  • Podívejte se na pojištění, zda je optimální, a pokuste se najít lepší nabídku, která nabídne stejné krytí za nižší cenu.
  • Zrevidujte využívání aut. I když sedmičlenná rodina dva vozy potřebuje, snížení výdajů za jejich provoz by bylo dobré. Nově se objevují možnosti sdílení aut více lidmi...
  • Hledejte přivýdělek. Lze uvažovat i o drobném přivýdělku, i když práce a tolik dětí asi moc času na nějakou brigádu neumožňují...
  • Naučte děti hospodařit. Je dobré začít pracovat na finanční gramotnosti potomků. Lze je zapojit do rozhodování o rodinných financích, třeba navrhnout aktivity na celý den, když bude k dispozici jen sto korun.

Úspěch se neměří penzi

Finanční odborník má tentokrát i pár spíše psychologických rad. „Občas udělat něco pro čistou radost není zlozvyk – je to lidské. Ale je důležité, aby každý nákup ‚nad rámec‘ byl promyšlený, nikoli impulzivní. Láska a péče nejsou měřeny dary, ale časem a pozorností, kterou Marta dětem věnuje. Funguje si nastavit hraniční částku, za kterou si lze udělat takové radosti – třeba 500 korun měsíčně,“ říká David Hercig. Je také dobré sám sebe občas pochválit - například že se podařilo našetřit na nové brýle a podobně.

Marta by podle odborníka měla vědět, že její způsob, jak vychovává děti a poskytuje jim lásku a pozornost, má nevyčíslitelnou hodnotu. I to, že je naučí vážit si maličkostí. „Vaše situace je nelehká, ale vaše odhodlanost a snaha dopřát svým dětem to nejlepší je inspirativní. Máte skvělý základ: vlastní byt, podporujícího partnera a zdravé děti. Držte se těchto pozitiv a nezapomeňte na sebe. Úspěch není měřen penězi, ale tím, jak dokážete překonávat překážky a stále si uchovat radost ze života,“ uzavírá optimisticky David Hercig.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám