Hlavní obsah

Jak se starat o termosku? Pravidelně! Odstraňte skvrny, nánosy i zápach levně a bez chemie

Foto: Queenmoonlite Studio, Shutterstock.com

Foto: Queenmoonlite Studio, Shutterstock.com

Termoska či termoláhev, to je praktický pomocník po celý rok. V létě uchová nápoje chladné, v zimě vám pomůže dopřát si teplý nápoj na zahřátí. Jak se o tyto nádoby starat, aby v nich nebyly skvrny, usazeniny ani zápach a aby vám sloužily co nejdéle?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je jedno, jaký nápoj v termosce nosíte. Vždy po každém použití byste ji měli vymýt a občas jí dát i trochu víc péče, pokud zjistíte, že se její povrch zabarvil nebo že zrovna nevoní. Hlídat byste měli také to, aby se kolem těsnicí gumy nebo ve víčku neudělala plíseň. Takže jak se o termosku správně starat?

Péče podle materiálu

Některé termosky jsou uvnitř skleněné, ale termolahve, které jsou určeny k tomu, abyste je nosili s sebou, a aby tedy vydržely i případné nárazy, bývají z nerezové oceli. To znamená, že nesmíte používat nic, co by poškodilo jejich ochrannou vrstvu, která zabraňuje korozi. (Narušuje ji například i neředěný ocet nebo koncentrovanější roztok soli.)

  • Důležité je podívat se na doporučení výrobce, zda lze konkrétní termosku dát do myčky. A pokud ne, rozhodně s tím neexperimentujte a raději ji myjte ručně, protože byste mohli poškodit těsnění a tím si ji znehodnotit.

Jak často mýt a dezinfikovat termosku?

Termosku myjte stejně často jako třeba hrnek, do kterého si dáváte kávu, tedy denně. Minimálně ji po každém použití vypláchněte vodou s trochou přípravku na nádobí, protřepejte a propláchněte čistou vodou. Termosku skladujte čistou a s pootevřeným víčkem, aby do ní mohl vzduch. Jednou za čas byste ji měli vydezinfikovat – zhruba jednou za týden, maximálně za dva. Dezinfekci si přitom zaslouží nejen samotná termoska, ale i víčko.

  • V termosce ani v termoláhvi nenechávejte nápoj zavřený několik dní, protože to podporuje vznik plísní a zápachu.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Termosku vymyjte po každém použití a poté ji nechte otevřenou, aby do ní mohl vzduchFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak vyčistit a dezinfikovat termosku

Na řádné vymytí a dezinfekci současně použijte například jedlou sodu – stačí pár lžiček. Zalijte ji horkou, ale ne vroucí vodou, zavřete do termosky a pořádně protřepejte. Pozor: Neplňte termosku až po okraj, aby vám napěněná tekutina po otevření nevystříkla na ruce! I proto má být voda sice horká, ale ne vařící.

Proč nelít do termosky vroucí vodu?

Vroucí vodu ani jiné tekutiny (čaj, káva) do termosky nelijte z bezpečnostních důvodů. Při otevření můžou snadno vyprsknout a ošklivě vás opařit. Jaká je první pomoc při popáleninách?

Při silnějším znečištění můžete vodu se sodou nechat v láhvi i přes noc. Místo sody lze dát i pár lžic obyčejného octa, jen to nepřehánějte s množstvím a nenechávejte ho v termosce dlouho, aby neohrožoval povrch, je-li termoska kovová. Ocet odstraní i zápach.

Jestliže na stěnách zůstanou i poté nějaké nečistoty nebo zabarvení, použijte kartáč na láhve – v případě nerezové termosky takový, který nepoškrábe povrch. A jestli nemáte kartáč, který se vejde do hrdla láhve, přidejte do vody syrovou rýži, zavřete a pořádně protřepejte – rýžová zrnka pomohou nánosy mechanicky otřít. Poté termosku vždy vypláchněte dostatečným množstvím čisté vody a nechte vyschnout.

Jak odstranit zápach z termosky

Když termoska zapáchá, můžete vám pomoci buď ocet, nebo také lógr, tedy kávová sedlina, která dokáže neutralizovat zápach. Termosku či termoláhev naplňte vodou, přidejte do ní lógr (stačí lžička nebo dvě) a protřepejte. Pak vylijte, vymyjte a nechejte uschnout. Lógr pomůže i proti mravencům.

Jak zbavit termosku skvrn

Termoska je obarvená od čaje či kávy a jsou na ní hnědé skvrny nebo usazeniny? Můžete je odstranit s pomocí prášku do pečiva. Je v něm obsažena jedlá soda, takže pokud ji nemáte k dispozici, kypřicí prášek je skvělý pomocník – má také odmašťovací a bělicí účinky. Láhev naplňte horkou vodou, vsypejte prášek, nechejte působit asi půl hodiny, pak zavřete, protřepejte a následně vylijte a propláchněte. Skvrny lze odstranit i tím, že termosku naplníte jemnější ledovou drtí, do níž zamícháte lžičku soli a protřepete - i pak je třeba ji důkladně vymýt.

  • Nemáte po ruce sodu ani ocet? Můžete sáhnout „po chemii“: stejnou práci udělá i tableta na čištění zubní protézy – stačí ji hodit do termosky naplněné teplou vodou a nechat působit, dokud šumí, tedy asi čtvrt hodiny. Poté řádně vypláchněte vodou.

Kdy je čas termosku vyhodit?

Každá termoska jednou doslouží. Jak to poznáte? Vyhoďte ji, když už neizoluje, takže neplní svou funkci. Měli byste ji přestat používat i tehdy, jestliže na vnitřní straně objevíte nějaké větší rýhy nebo praskliny, nebo pokud se vám nedaří odstranit z těsnění a víčka plíseň.

Načítám