Hlavní obsah

Jak pečovat o radiátory a co nedělat, abyste se nepřipravili o teplo: Než začne topná sezona

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

S příchodem chladnějších dnů se většina z nás začne připravovat na topnou sezonu. Radiátory, které během léta odpočívaly, je potřeba zkontrolovat a věnovat jim trochu péče, aby fungovaly naplno. Jinak hrozí, že budou topit sporadicky, a přesto za teplo zaplatíte nemalé peníze.

Článek

Aby bylo doma teplo, nestačí jen otočit kohoutkem na radiátoru. Je třeba věnovat pozornost samotnému topnému zařízení. Připravte si hadřík, teplou vodu, vysavač a šroubovák – sezonní údržba začíná.

1. Pravidelné odvzdušnění radiátoru

Vzduch v radiátoru brání cirkulaci vody a efektivnímu vytápění. Pokud váš radiátor vydává šplouchavé zvuky nebo není rovnoměrně teplý, je potřeba ho odvzdušnit. Vypněte topení a počkejte, pokud už topíte, až radiátor vychladne. Poté otevřete odvzdušňovací ventil pomocí klíče nebo šroubováku. Jakmile uslyšíte syčení a začne vytékat voda, ventil zavřete.

2. Čištění radiátoru

Také prach a nečistoty, které se na radiátorech usazují, snižují jejich výhřevnost a brání cirkulaci tepla. Mohou být i příčinou dýchacích obtíží nebo zápachu v bytě, dokážou zhoršovat astma nebo alergické obtíže.

Pro vyčištění vnější části radiátoru použijte hadřík a teplou vodu, případně nějaký odmašťovač, je-li radiátor hodně zanedbaný. Nikdy nepoužívejte drátěnku, mohla by povrch poškrábat. Nezapomeňte také na mezery mezi žebry, kde se prach často usazuje. Existují speciální kartáče nebo úzké nástavce na vysavače, které vám čištění usnadní. Pro přístup do modernějších deskových radiátorů je někdy třeba demontovat horní krycí mřížku.

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Aby topení topilo na plné pecky, musíte ho vyčistit zevnitř i zvenkuFoto: AstroStar, Shutterstock.com

3. Zajistěte volný prostor kolem radiátoru

Šíření tepla brání také závěsy nebo nábytek blízko radiátoru. Udržujte kolem něj volný prostor alespoň 10-15 cm. Pro lepší cirkulaci můžete umístit hliníkovou fólii za radiátor, bude odrážet teplo zpět do místnosti.

4. Nepřetápějte místnosti

Mnozí lidé mají tendenci přetápět, což vede k vyšším nákladům. Ideální teplota v obytných místnostech je 20-22 °C, v ložnici 18-20 °C. Pokud je vám chladno, raději se oblečte tepleji, než abyste zvyšovali teplotu na radiátoru. Je dobré nechávat teplotu stálou, vypínání radiátoru následované prudkým zvýšením teploty není moc efektivní. Zkontrolujte také, zda s termostatickými ventily lze otáčet a teplotu regulovat. Po delším nepoužívání mohou být zaseknuté.

5. Větrejte efektivně

Větrejte krátce, ale intenzivně dvakrát až čtyřikrát denně, nejlépe s okny dokořán, aby se vzduch vyměnil, ale jen krátce, pět minut, aby zdi neprochladly.

Pokud se nebráníte investici, zvažte pořízení větrací jednotky s rekuperací. Vzduch je současně odváděn i přiváděn a díky zabudovanému výměníku jsou jednotky schopny předávat teplo zpět do interiéru.

Foto: NadyaTk, Shutterstock.com

Větrejte maximálně 5 minut, ale zato několikrát za denFoto: NadyaTk, Shutterstock.com

6. Nesušte na radiátoru prádlo

Vyvarujte se sušení prádla na radiátoru. I když se to může zdát praktické, prádlo na radiátoru snižuje jeho účinnost a brání teplu v šíření do místnosti. Zakrytý radiátor se musí více zahřívat, což zvyšuje spotřebu energie. Navíc může vlhkost z prádla způsobit korozi radiátoru a zkrátit jeho životnost. Pokud potřebujete sušit prádlo v místnosti, mějte sušák umístěný v blízkosti radiátoru, ale nikdy nesušte přímo na něm.

7. Nezapomínejte na revizi

Kromě péče o radiátor je důležité pravidelně kontrolovat celý topný systém. Nechte si kotel zkontrolovat odborníkem, u plynového kotle je vhodná každoroční kontrola.

8. Pozor na úniky tepla

Ani sebelepší radiátor vám nepomůže, pokud z vašeho domova uniká teplo. Před začátkem topné sezony se proto zaměřte na těsnost oken a dveří. Starší okna často propouštějí chladný vzduch dovnitř a teplo ven, což znamená, že radiátor musí pracovat mnohem intenzivněji, aby udržel teplotu v místnosti. Zvažte použití těsnicích pásek, válců pod dveře a okna proti průvanu nebo závěsů, které mohou výrazně snížit únik tepla.

Péče o radiátor před začátkem topné sezony je klíčová pro zajištění optimálního vytápění a úsporu nákladů na energii. Věnujte radiátorům trochu pozornosti a ony se vám odvděčí spolehlivým výkonem v chladných měsících a na jaře vás nepřekvapí výše účtu za vytápění.

Načítám