Hlavní obsah

Neuvařte svůj mobil! Nechte ho dýchat, svlékněte ho a dejte mu pauzu

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Bez mobilu a další elektroniky se většina z nás neobejde ani na dovolené. Víte, jak to udělat, aby je vedro letních dní nestálo život?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nesvědčí vám přílišné vedro? A zamysleli jste se nad tím, jak ho zvládá váš mobil nebo další elektronická zařízení? Ani jim vysoké teploty neprospívají, ale i tak s námi musí na pláž nebo do vyhřátého auta. Jak se o ně během léta starat, abyste buď výrazně nezkrátili jejich životnost, nebo o ně úplně nepřišli?

Nechejte mobil dýchat

Elektronické přístroje potřebují dostatek vzduchu, zvlášť když je horko. Proto byste v parném dni neměli nosit mobil v kapse, ale tak, aby ho jeho větrání, které má v sobě každý přístroj zabudovaný, mělo šanci ochladit. Jestliže používáte ve vedru notebook, nepokládejte si ho na nohy nebo na deku, ale dopřejte mu takovou podložku, aby mohl větrat. Například speciální chladicí, mřížky či jiné, kterými prochází vzduch.

Nenechávejte mobil v autě

Velmi často se mobil při cestě na dovolenou stává i navigací – a není výjimkou, že na něj přes čelní sklo svítí slunce nebo ho necháte v držáku i ve chvíli, kdy si jdete na kafe na benzinku a auto se vyhřeje na teplotu až k 60 °C.

Foto: Rostislav Sedlacek, Shutterstock.com

Pokud používáte na cestách mobil jako navigaci, zaslouží si i pauzy, při kterých ji vypnete, a necháte ho vychladnoutFoto: Rostislav Sedlacek, Shutterstock.com

Takové teploty jsou ale pro elektronická zařízení vražedné. Lithium-iontové akumulátory, které má většina mobilů, jsou na přehřátí velmi citlivé. „Vystavování takto extrémním podmínkám způsobuje prudký pokles kapacity či zkrácení životnosti akumulátoru. V extrémních případech může baterie dokonce explodovat,“ varuje Denisa Krumlová, marketingová manažerka společnosti REMA Systém, zajišťující sběr odpadních elektrozařízení.

Jestliže tedy používáte mobil v autě, umístěte ho nejlépe k průduchu klimatizace a v době, kdy ji nepotřebujete, vypněte navigaci – zapnutí GPS je totiž pro mobily extrémně energeticky náročné. „Jestliže musí přístroj zvládat vedro, je lepší vypnout i všechny nepotřebné aplikace a hry, zkrátka nechtějte od něj žádné maximální výkony,“ radí produktový manažer společnosti Huawei Technologies Ondřeje Koszty.

Dopřejte elektronice stín a očistu

Vy se možná opalujete rádi, ale váš mobil nebo laptop rozhodně ne. Pokud si je musíte s sebou brát na pláž, použijte je na slunci jen na nezbytně nutnou dobu - rozhodně to není na dlouhé hovory s kamarádkou. Pak je dejte do stínu. Pokud by na mobil či notebook svítilo opravdu intenzivně, mohou se deformovat plastové části.

Při používání venku se zařízení snadněji zanese drobnými nečistotami, jako je prach a písek. Ty mohou ucpat větrací otvory a také ovlivnit kvalitu reproduktorů. Proto je pravidelně čistěte (zde najdete postup ).

Chraňte mobil před vodou

Může se stát, že na mobil někdo cákne vodu, nebo s vámi musí čelit náhlému dešti. Pak ho co nejdřív rozeberte a vysušte – jestli to neumíte, obraťte se na servis. Rizikovější je slaná voda, protože sůl je agresivní a způsobuje korodování vnitřních obvodů i trvalé poškození. Řešením by mohl být nepromokavý obal, ale pak zas pozor na přehřátí.

Foto: Daniel Krason, Shutterstock.com

Nabíjení v horkém prostředí má svá pravidla, která se vyplatí znát a dodržovatFoto: Daniel Krason, Shutterstock.com

Za vedra nenabíjejte

Za vysokých teplot se elektronika vybíjí rychleji, ale její dobití může být rizikovější. „Při nabíjení může teplota zařízení stoupnout i o 5 °C. Proto byste měli nechat přístroj před nabíjením někde vychladnout,“ radí Krumlová. Ale v žádném případě ho nedávejte do ledničky, to by mohl být jeho konec.

Co s přehřátým mobilem

Pokud máte pocit, že se mobil nebo jiné zařízení při nabíjení zahřívá víc než běžně, zpomaluje se nebo se chová nestandardně, může jít o signály přehřátí. Pak přístroj vypněte a nechejte zcela vychladnout. „V případě, kdy musíte dobíjet v teplém prostředí, doporučuji využít u laptopů odvětrávacích podložek a chytré telefony vyndat z ochranných obalů, které teplo mnohdy akumulují,“ doporučuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.

Načítám