Hlavní obsah

Jak naložit s ušetřenými penězi, aby vám vydělávaly? Vyplatí se střednědobé investice a akciové fondy

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Běžný účet, hypotéka, pojištění nebo doplňkové penzijní spoření - základní finanční produkty, bez kterých se už většina z nás neobejde. Ať už je naše portfolio jakkoli široké, stěžejní je jeho pravidelná kontrola: „Začít se dá i s malou částkou, důležité je ale odkládat si pravidelně,“ vysvětluje finanční konzultantka Lenka Kousková.

Článek

V případě bankovních, investičních i pojistných produktů je důležité kontrolovat jejich parametry a složení minimálně jednou ročně. Změnit se totiž může nejen naše rodinná situace, ale i samotné podmínky na trhu: „Jde například o úrokové sazby, úpravy zákonů nebo podmínky pojistných produktů. Lidem často finanční produkty běží dlouhodobě a víc je neřeší - tím ale můžou přijít o nemalé peníze,“ říká konzultantka firmy 4FINu Lenka Kousková.

Základem by podle ní mělo být alespoň uložení přebytečných financí na spořicí účet: „Na těch běžných Čechům stále leží asi dva biliony korun - a to je obrovská škoda.“

Nemovitostní fondy a netradiční investice

S jakými produkty pak svoje peníze zhodnotit ještě lépe? Optimální je podle Kouskové nebát se investování. „Hodně rozšířené je teď to střednědobé do nemovitostních fondů a v kurzu začínají být i netradiční investice, třeba do vína nebo umění.“ Jak ale dodává, začít se ale dá i s běžnějšími investicemi přes akciové fondy, které jsou v poslední době stále populárnější u mladších klientů. „Pokud si chci třeba deset let odkládat tisícovku měsíčně, volila bych akciový fond na smíšené světové akcie a dala si trvalý příkaz. Důležité je nedívat se na denní výkyvy a v případě vyšších částek svoje investice diverzifikovat.“

Pozor na spekulativní investice a kryptoměny

Čeho je naopak lepší se na trhu s finančními produkty vyvarovat? Chybou je třeba pořízení produktu jen přes známost bez dostatečné znalosti jeho parametrů stejně jako samotné přehlížení nákladů a poplatků, které produkty obnáší. „Je potřeba dívat se například nejen na úrokovou sazbu, ale i na roční procentní sazbu nákladů, která zahrnuje vše, a tak výhodná být nemusí - lidé ji ale často ignorují,“ vysvětluje Kousková. Ze samotných produktů pak radí dát si pozor na spekulativní investice, korporátní dluhopisy nebo kryptoměny, které obnáší riziko vysoké volatility a trhu náchylného ke spekulacím a podvodům.

Foto: Proženy.cz

Finanční poradkyně Lenka Kousková (vlevo) radí nenechávat peníze ležet v bance, ale chytře je investovatFoto: Proženy.cz

Proč si najmout finančního poradce

Ať už se ale lidé rozhodnou pro jakékoliv nástroje, je vždy namístě probírat je pravidelně s kvalifikovaným finančním poradcem. „Měl by to být člověk, který má vaše sympatie i podobný smysl pro humor a hodnoty, protože se velmi často stane součástí vaší rodiny,“ říká Kousková a při hledání konzultanta radí dát hlavně na reference: „Zajímejte se, kde mají své poradce vaši přátelé, jestli je to dlouhodobý vztah a co jim to přináší.“ Kromě konzultací s odborníkem a pravidelného investování by pak podle ní měl každý myslet i na budování dostatečné finanční rezervy.

S kým jsme si povídali

Lenka Kousková je exkluzivní konzultantkou společnosti 4FIN. Zaměřili jsme se na to, jak se zorientovat ve světě finančních produktů a které nám mohou nejvíc vydělat. Důležité je mít o svém portfoliu přehled a nejen zvažované investice konzultovat s odborníky.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám