Hlavní obsah

Jak na brigádu? Nejdůležitější je pohlídat si smlouvu a daňové povinnosti

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Brigády můžou studentům, seniorům nebo rodičům na mateřské přinést rychlý výdělek - stejně tak ale i řadu povinností, pro které se navíc v letošním i příštím roce mění pravidla. Jak se v nich vyznat a na co si dát pozor v případě uzavírání smluv?

Článek

Radí Zuzana Bartůšková, daňová poradkyně ze společnosti BKP finance.

V praxi se při uzavírání smluv na brigády nejčastěji setkáme s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. V prvním případě je naše práce omezená limitem 300 hodin za rok, v tom druhém pak polovinou stanovené týdenní pracovní doby. Důležité je znát hranice, nad které nám vzniká povinnost platit sociální a zdravotní pojištění - v prvním případě se jedná o 10 000 korun, v druhém pak 4 000 korun měsíčně.

Změny v zákoníku práce

Oba limity se od příštího roku mírně navýší - důležitější je ale změna platná už od 1. července, kdy zaměstnavatelům vznikla povinnost nahlásit dohody o provedení práce sociální správě, a stát tak bude mít přehled o tom, kolik jich má zaměstnanec uzavřených: „Pokud budu mít například dvě a více, bude pro mě u každé dohody mimo první platit pro odvody nižší limit stanovený pro dohodu o pracovní činnosti,“ upozorňuje Bartůšková.

Konzultujte vše s účetní

Právě v případě dvou a více zaměstnání by se pak brigádníci měli mít na pozoru i v případě daňových povinností. Podpisem prohlášení známého jako „růžový papír“ jim totiž často odpadnou jen u jednoho zaměstnavatele - nicméně i tady platí výjimky. „Ta pravidla jsou složitá a matoucí, takže spíš zaměstnancům při dvou pracích současně doporučuju věc konzultovat s účetní zaměstnavatele,“ říká Bartůšková. Spoléhat se lidé naopak nemůžou třeba na rady zaměstnanců finančního úřadu: „Ti nemají povinnost poskytovat informace, a co je ještě horší - pokud je poskytnou, tak neručí za jejich správnost. Když se tedy daňový poplatník jejich radami řídí, stejně může dostat pokutu.“

Jak poznat švarcsystém

Zásadní je podle odbornice dbát na to, aby nám smlouva se zaměstnavatelem zaručila zaměstnanecká práva - a vyvarovat se například smluv o dílo, nebo dokonce takzvanému švarcsystému, který nezajistí žádné nároky a skrývá i řadu dalších rizik, včetně vysokých pokut. Jak práci na švarcsystém jasně rozeznat? „Hlavní je vztah závislosti - pokud mi někdo říká, v kolik hodin mám začít pracovat a kdy skončit, dokonce i někam musím chodit, dostávám od svého klienta pracovní nástroje nebo hlásím dovolenou - a zároveň fakturuju, už je tam problém,“ uzavírá.

Foto: Proženy.cz

Zuzana Bartůšková (vlevo) radí, jak si pohlídat smlouvu, když si sjednáváte brigáduFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Daňová poradkyně Zuzana Bartůšková mluví o tom, co si v případě brigád pohlídat ohledně daní a na jaké smlouvy rozhodně nepřistupovat. „Chraňte svoje práva,“ radí v podcastu.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám