Hlavní obsah

Invalidní důchodkyně Jiřina (61): Na život mi zbývá osm tisíc a ještě ušetřím

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Někdo nevyjde ani s příjmem přes padesát tisíc, jiní umí žít z pár tisícovek. Do druhé skupiny patří paní Jiřina z Plzeňského kraje, která nám popsala svůj život jen z invalidního důchodu a příspěvku od státu na bydlení.

Článek

Jsme rádi, když nám svěříte své hospodaření a popíšete, jak vycházíte jako rodina se svými příjmy. Své příspěvky můžete posílat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Tentokrát se ozvala invalidní důchodkyně Jiřina, kterou překvapují stesky lidí, co vydělávají desetitisíce. Jak mohou mít potíže vyjít, ptá se žena, která má po zaplacení nájemného osm tisíc na jídlo a všechno ostatní.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Jsem sama a musím vyjít s tím, co mám

Paní Jiřina bydlí nedaleko Plzně a po smrti svého partnera je na všechno už tři roky sama. Vzhledem k tomu, že nebyli manželé, ale žili spolu 24 let na hromádce, nepobírá po jeho smrti ani vdovský důchod. Její jediná dcera žije na druhé straně republiky a jen si občas zavolají – viděli se naposledy před lety na pohřbu. „Vím jen, že je teď nezaměstnaná, pobírá podporu a žije s partnerem v pronajatém bytě. Nemohu ji bohužel nijak podporovat, ale nechci ani nic po ní,“ říká Jiřina.

Jiřina pracovala pár let jako dělnice v průmyslové výrobě, pak dělala na vrátnici, ale před zhruba patnácti lety prodělala těžký infarkt a přidaly se další komplikace. Má invalidní důchod třetího stupně, práci, kterou by zvládla, bohužel nenašla, i když by si trochu vydělat potřebovala. K důchodu dostává příspěvek na bydlení - dohromady to je 17 800 Kč.

Náklady na bydlení v 2+1 jsou i s energiemi a všemi ostatními náklady 9 600, takže zbývá 8 200 Kč na všechno ostatní. Za paušál na telefon s internetem platí 800 a na zhruba 600 Kč měsíčně ji vyjdou léky a vitaminy, které užívá. Na jídlo, drogerii a ostatní položky může použít 7 000 Kč. „Naučila jsem se jíst skromně, takže za potraviny dám měsíčně do čtyř tisíc. Koupím třeba celé kuře v akci a mám z toho oběd na celý týden. Nakupuju jen ve slevě. Ke kadeřníkovi jdu tak jednou za půl roku, když už mi vlasy hodně přerostou, nebarvím se, jsem už hodně prošedivělá. Oblečení mám dost a tím, že nechodím do práce, tak toho ani moc neunosím. Takže třeba zimní bundu mám už asi šestý rok. Jen boty musím občas koupit, ale naštěstí jsou i obchody, kde to jde levně,“ vypočítává.

Nemám žádná přání, vlastně jsem to už vzdala

I když je paní Jiřina ve věku, kdy by mohla být aktivní, přiznává, že už vzdala něco plánovat nebo se na něco se těšit. „Od smrti partnera nikam moc nechodím, nejezdím na výlety, jako jsme jezdili, když jsme byli dva. Popovídám si občas se sousedkami a voláme si s kamarádkou, která se ale odstěhovala za mladými, aby jim pomohla s vnoučaty. Jinak žiji den ze dne, bez nějakého vyžití nebo kultury, na to nemám,“ konstatuje. Když se jí zeptáte, zda by si chtěla něco dopřát, hned odpoví – moře. Letadlem se ale kvůli slabému srdci bojí a vypravit se sama autobusem nechce, nikdy v cizině nebyla a bála by se.

Jediný cíl, který aktuálně má, je ušetřit si na zuby. Na to si dává měsíčně stranou alespoň pětistovku. Aktuálně má našetřeno asi šest tisíc – také pro případ, že by odešla lednice nebo pračka. „Asi bych pak koupila něco v bazaru nebo na inzerát, lidé jsou zmlsaní a zbavují se i pár let starých přístrojů jen proto, že si chtějí dopřát něco modernějšího. Mně stačí základ, třeba mojí pračce je už přes dvacet let,“ říká.

FINANČNÍ DOTAZNÍK INVALIDNÍ DŮCHODKYNĚ JIŘINY

Jméno a věk: Jiřina, 61

Rodinný stav a počet dětí: svobodná, dospělá dcera

Povolání: invalidní důchodkyně

Celkové příjmy měsíčně: 17 800 Kč

Náklady na bydlení: 9 600 Kč

Náklady za jídlo: do 4 000 Kč

Náklady na oblečení: výjimečně a vždy max. do tisícovky

Náklady na jiné větší položky: 800 Kč za telefon, internet a televizi, 600 Kč za léky a vitaminy

Co jsem musela oželet nebo je na mě drahé: Všechno kromě nejnutnějších výdajů, pokud to jde, kupuji výhradně ve slevách.

Úspory na horší časy: asi 6 tisíc

Kolik mohu investovat do dovolené: Nic, nebyla jsem na dovolené už 4 roky.

Moje finanční zlozvyky: Nemám, snad jen že si občas koupím časopis s křížovkou

Moje finanční cíle nebo přání: Našetřit na zuby a mít třeba na novou pračku nebo lednici, kdyby se rozbila.

Moje finanční obavy: Bojím se jen nemocí.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Naučila jsem se žít velmi skromně, takže si nestěžuji.

Co poradí odborník?

Lukáš Vršecký, ředitel startupu Patron GO, bezplatné mobilní aplikace, která hlídá předražené platby, připravil pro naši čtenářku několik doporučení.

  • Je obdivuhodné, jak rozumně zvládá paní Jiřina s malým rozpočtem hospodařit. Je ale škoda, že si nemůže dovolit udělat něčím radost. Proto jsem se pokusil sepsat několik rad, začal bych revidováním výdajů za telefonní tarify a energie. Rozumný mobilní tarif se dnes dá pořídit i pod pět set korun - to jsou tři stovky, které může dát za malý výlet, kulturu nebo i posezení v kavárně, prostě malou radost.
  • Podíval bych se na možnost jiného tarifu nebo přechod k jinému dodavateli energií - při hledání lze použít některé aplikace. I malé změny mohou znamenat ušetřené tisíce korun ročně.
  • Vzhledem k tomu, že je paní Jiřina zvyklá nakupovat ve slevách, zvážil bych využití různých slevových aplikací, jako jsou věrnostní programy v drogeriích či supermarketech – díky tomu může čas od času nakoupit prakticky zadarmo za nasbírané body.
  • Zamyslel bych se také nad tím, zda by paní Jiřině nepomohl i nějaký přivýdělek ve formě příležitostné práce, samozřejmě takové, jakou jí dovolí zdravotní stav. Jsou takové, které lze dělat z domova. Nebo je možné zpeněžit koníčky, tedy prodávat třeba háčkované nebo pletené věci. Jakýkoliv přivýdělek by významně zlepšil její finanční situaci.

Napište nám svůj příběh!

Budeme rádi, když se také zapojíte a pošlete nám své údaje. Vyplňte dotazník, přidejte krátký popis rodinné situace, věk a bydliště (stačí okres nebo kraj). Vaši anonymitu samozřejmě zachováme! Své příspěvky můžete posílat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám