Hlavní obsah

Grafička Hedvika (32): Nejvíc utratíme za jídlo, šetříme na zuby a rekonstrukci bytu

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Jak se žije mladým rodinám? Tentokrát to ukážeme na rodině grafičky Hedviky, jež žije v Praze. Sama říká, že mají velké štěstí, protože bydlí v bytě v osobním vlastnictví, který dostali od rodičů.

Článek

Jak české domácnosti vystačí s financemi? Každý týden vám nabízíme pohled do účtů jednotlivých rodin – zveřejňujeme ho samozřejmě tak, aby byla zachována anonymita, jen údaje o hospodaření zůstávají nezměněny. Budeme rádi, když nám napíšete i vy, jak se vejdete do rozpočtu, kolik dáte za jídlo nebo bydlení a jestli i něco ušetříte. Můžete nám psát na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Opakujeme, vaše jméno neuvedeme, anketa je zcela anonymní.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Za jídlo utratí 15 000 Kč

Grafička Hedvika (32) s manželem Jiřím (40) a čtyřletým synem žijí na okraji Prahy v panelákovém bytě, který mají v osobním vlastnictví. Hedvika ho dostala od rodičů a je si vědoma toho, že právě nízké náklady na bydlení jsou velkým bonusem. S manželem, který pracuje jako skladník, dají každý měsíc dohromady 58 000 Kč.

„Když jsem počítala naše náklady, samotnou mě překvapilo, kolik dáváme za jídlo. Oba si nosíme svačiny a obědy do práce s sebou, takže mě částka kolem 15 000 zaskočila. I když je fakt, že vaříme každý den a máme rádi dobré jídlo,“ svěřila se Hedvika.

Mezi největší výdaje za poslední dobu patří ty za zubaře, protože Jiří po nemoci řešil poměrně zásadní potíže s chrupem a další zákroky vyjdou ještě na další desítky tisíc. To je ale investice mimo ty běžné – k těm opakujícím se patří sedm tisíc, které putují na zálohy na energie, topení a služby za byt. Ostatní položky už jsou menší a pohybují se většinou kolem dvou tisíc – kromě výdajů pro děti. Školka pro syna stojí 3 000 a 4 000 Kč posílá Jiří na dítě z prvního manželství.

Manželé tráví většinu volných dnů a dovolené na chalupě rodičů Hedviky a na dovolenou u moře je pozvali také oni. Společný volný čas tráví s přáteli na pivku nebo při skleničce vína – i když Hedvika přiznává, že to museli omezit, protože ceny vzrostly natolik, že už to není únosné. Právě takové akce patří mezi finanční hříchy, které zmínila, spolu s kouřením.

Šetří na zuby a rekonstrukci bytu

Bydlí v maličkém bytě, který potřebuje rekonstrukci. „Tedy nejvíc by potřeboval trochu přifouknout, ale to bohužel nelze. Takže bychom rádi našetřili na rekonstrukci, která ale počká, dokud nepořešíme zubaře pro Jiřího,“ říká Hedvika.

Také by měli rádi rezervu pro případ, že přijdou o práci. „Pro ten případ by bylo dobré mít alespoň na pár měsíců života, tedy alespoň 150 000,“ myslí si pisatelka. I když bydlí ve městě a většinou si vystačí s MHD, mají auto pro cesty na chalupu. „Není sice moc staré, ale celkem často musí do servisu a pak nás stojí dost peněz. Celkově ale myslím, že se nemáme špatně. A pokud bude sloužit zdraví a budeme mít práci, budu vlastně spokojená,“ uzavírá Hedvika optimisticky.

FINANČNÍ DOTAZNÍK - GRAFIČKA

Jméno a věk: Hedvika, 32

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, 1 syn

Povolání: grafička

Celkové příjmy měsíčně: 58 000 Kč – oba platy

Náklady na bydlení: 7 000 Kč (jen energie a fond oprav, byt máme v osobním vlastnictví)

Náklady na jídlo: do 15 000 Kč

Náklady na oblečení: 2 000 Kč

Náklady na jiné větší položky: 3 000 Kč školka, 2 000 Kč spoření (životní a penzijní, jen moje), 4 000 alimenty pro manželovo dítě s předchozího manželství, mobily a internet 1 500 Kč, náklady na auto (pojistka a benzin) 2 000 Kč, jízdenku kupujeme roční, na měsíc to vychází do 300 Kč na jednoho, drogerie asi 2 000 Kč

Co jsem musela oželet nebo je na mě drahé: Oblečení, to kupuju hlavně ve slevách, a omezujeme návštěvy restaurací – máme rádi pivo, to je i za 70 Kč, což je na nás moc.

Úspory na horší časy: 200 000 Kč

Kolik mohu investovat do dovolené: Jezdíme na chalupu a na letošní dovolenou u moře nás pozvali rodiče.

Moje finanční zlozvyky: Kouřím a občas zajdu ráda na skleničku.

Moje finanční cíle nebo přání: Ušetřit na zuby pro manžela a rekonstrukci bytu.

Moje finanční obavy: Ztráta zaměstnání jednoho z nás, inflace.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Nestěžuji si, ale vždycky by to mohlo být lepší.

Rady finančního experta, jak ušetřit

Zeptali jsme se, co by manželům poradil finanční expert Lukáš Vršecký z firmy CEO Patron GO.

  • Je skvělé, jak zodpovědně přistupují k plánování svých výdajů a rezerv na horší časy. Ušetřené finance ve výši 200 000 Kč jsou velmi rozumným krokem, ale utrácet 15 000 Kč za jídlo je poměrně dost. Bylo by dobré pravidelně kontrolovat nákupy, porovnat nabídky napříč jednotlivými řetězci, soustředit se na levnější potraviny. Šlo by plánovat jídelníček a využívat sezonní slevy a věrnostní programy u jednotlivých prodejců. Tyto kroky by mohly snížit výdaje na jídlo klidně o víc než 10 %.
  • Hedvika zmínila i rekonstrukci - při jejím plánování je dobré pečlivě porovnat ceny materiálů a služeb, protože i malé rozdíly v cenách mohou znamenat velkou úsporu. Na bazarových stránkách nebo online tržištích na sociálních sítích se dá najít spousta kvalitních věcí z druhé ruky – někdy i jen za odvoz.
  • Co se týče auta - i když ho rodina moc nepoužívá, časté opravy jsou problém. Řešením by mohlo být havarijní pojištění. To je chrání nejen před výdaji spojenými s havárií, ale i v případě vandalismu nebo poškozením auta přírodními živly. Možná by bylo efektivnější prodat stávající vůz a pořídit novější model s nižšími náklady na údržbu.
  • Celkově je rodina v dobré finanční situaci, ale mohla by si ještě ulehčit. Měli by zvážit sjednání úrazového nebo životního pojištění i pro manžela, které by v případě nečekaných událostí poskytlo finanční ochranu a snížilo stres. Dále by mohli investovat část úspor do rozumných a bezpečných investičních produktů, které mohou z dlouhodobého hlediska přinést vyšší zhodnocení než klasické spořicí účty.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám