Hlavní obsah

Eva je sama se třemi dětmi a má hypotéku na dům. Jak to zvládá z platu státní zaměstnankyně?

Foto: Shumytskaya Olga, Shutterstock.com

Foto: Shumytskaya Olga, Shutterstock.com

Když jsme zveřejnili příběh policistky Moniky, přišla spousta reakcí, že jsme si ho vymysleli, protože policisté mají daleko vyšší platy. Takže ne, nevymysleli jsme si ho. Ozvala se policistka Eva, která nám svěřila, jak vypadá její rodinný rozpočet státní zaměstnankyně a jak z něj zvládne utáhnout dům a tři děti, na něž je sama.

Článek

Eva reagovala na svou kolegyni policistku tím, že nám poslala výčet svých příjmů a měsíčních výdajů, které má rodina se třemi dětmi. A to rodina, kde je jen máma a děti, takže jeden plat a alimenty. Evu děsí budoucnost, očekává, že už tak napjatý rozpočet ještě víc zatíží hypotéka a platby za energie poté, co jí skončí fixace. Musí přitom myslet nejen na to, aby udržela dům, ale také na své tři dospívající děti.

Finance čtyřčlenné rodiny

Evina rodina je čtyřčlenná – ona a tři děti (13, 13, 16). Evě je 44 a pracuje jako státní zaměstnanec. Náklady táhne ze svého platu 39 000 Kč a k tomu bere alimenty ve výši 7 tisíc. Dohromady tedy dají 46 000, což nevypadá zle. Musíte ale odečíst 11 000 na hypotéku, 7 600 Kč na elektřinu, 1000 Kč na vodu, 700 Kč na pojištění domu. Tím to však nekončí, protože dalších 5 350 odejde na pojistky - životní, odpovědnosti kvůli zaměstnání, pojistku na auto, penzijní připojištění a úrazové pojištění dětí.

Náklady na školní docházku také nejsou malé a v součtu dělají 5 800 Kč – je v tom cena za ubytování na internátu, obědy ve škole pro všechny děti a jízdné. Za mobilní tarify a internet odejde z účtu 2 250 Kč. Další tisícovku posílá Eva jako splátku půjčky mamince, která jí pomohla, když potřebovala zařídit domácnost.

Za jídlo a drogerii utratí měsíčně asi 7 000, do kterých počítá i případné léky, oblečení, boty. „Když je potřeba koupit najednou něco většího, pak už je problém,“ přiznává Eva. Starší dcera už chodí na brigádu, takže si oblečení, boty a výlety ve škole platí sama. „Platila si i taneční a strašně mě to mrzí, protože tohle bych jí měla platit já, stydím se, že to tak není. Naštěstí je velmi rozumná a chápe to. Teď si šetří na řidičák,“ říká Eva.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Zdražování se nás velmi dotklo

Zdražování se rodiny velmi dotklo hlavně proto, že mají i kvůli hypotéce vysoké náklady a moc jim nezbyde. Na dovolené nikdy nebyli, natož v zahraničí. I když bydlí na horách a kolem jsou sjezdovky, nemohou si dovolit lyžařskou výbavu. Děti se neúčastní ani výletů a akcí ve škole, vzdaly se kroužků a jako rodina nechodí do kina ani jinam.

„Poslední týden před výplatou se náš jídelníček omezuje jen na pečivo a snažíme se přežít do další výplaty. Chtěla jsem si najít brigádu, ale pracuju nepravidelně na směny, tak to moc nejde a nabízené práce z domu jsou obvykle podvod, kde po mně hned chtějí peníze,“ komentuje Eva, která se vzdala svých koníčků - tance a sportu. Jediné, co jí zůstalo, jsou psi. „Sice stojí asi 2 000 měsíčně, ale jsou moje poslední radost,“ říká.

Bojí se, co bude dál, protože v červenci jí končí fixace na elektřinu a za dva roky na hypotéku. Nejvíc ji děsí, že by přišli o střechu nad hlavou. „Vím, že jsou na tom někteří i hůř, ale je smutné, že celý život poctivě pracuju a stejně žijeme jako chudáci,“ uzavírá své vyprávění.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

STÁTNÍ ZAMĚSTNANKYNĚ EVA A JEJÍ TŘI DĚTI

Kolik dáme dohromady: 46 000 Kč (plat + alimenty)

Kolik padne na bydlení: 20 300 Kč (hypotéka 11 000, elektřina 7 600, voda 1 000, pojištění domu 700)

Kolik platíme za jídlo: Přibližně 6 000

Kolik platíme za oblečení: Oblečení kupujeme, jen když je to nutné, určitě ne každý měsíc

Kolik platíme za drogerii a podobně: Přibližně 1 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: Omezili jsme ovoce a zeleninu, jogurty a všechno, co nepotřebujeme.

Kolik máme naspořeno: Dřív jsem spořila, ale poslední dobou jsem do úspor sahala tak dlouho, že mám posledních 10 000 Kč pro stav nejvyšší nouze, kdyby třeba odešla lednice.

Jak snahu šetřit pocítily děti: Pociťují to hodně, protože nikam nejezdíme a nemůžou mít ani zájmové kroužky, neúčastní se spousty školních akcí, nemohu jim koupit nové kolo, nemají počítače, playstation. Sice to k životu nepotřebují, ale samozřejmě kamarádům závidí.

Kolik můžeme investovat do dovolené a zážitků: Nic.

Obavy ze zdražování: Mám strach a čím dál víc na sobě pociťuji vyčerpanost z toho, co bude dál, jestli přijdeme o bydlení zdražením hypotéky a kam půjdeme, kde vezmu na dražší platby elektřiny atd. V podstatě pořád jen řeším, kde na co vezmu, jsem unavená takovým stylem života, nebaví mě.

Můj finanční zlozvyk: Nemám žádný zlozvyk. Snažím se nakládat s penězi rozvážně.

Můj strach spojený s financemi: Děsí mě, že nemám žádnou finanční rezervu a co bude, když něco přijde. Děsí mě poslední týden před výplatou, kdy je na účtu téměř nula a snažíme se přežívat.

Mé finanční cíle (naděje): Hrozně ráda bych si vytvořila nějakou finanční rezervu. Ráda bych našla ještě nějaký přivýdělek.

Celkové hodnocení finanční situace rodiny: Myslím, že poslední tři roky je to spíš přežívání než život.

Řekněte si o pomoc a najděte rezervy, radí odborník

„Starat se o rodinu jako samoživitelka a zároveň skloubit všechny své povinnosti je náročné, obzvlášť v dnešní době, kdy se náklady na život neustále zvyšují. Příjem z Eviny práce sice není špatný, ale bohužel nestačí na pokrytí všech nezbytných výdajů rodiny,“ konstatoval na úvod Jiří Hluchý, zakladatel fintech start-upu Frenkee. Přidal i pár doporučení:

  • Navrhoval bych se poohlédnout po práci, která by nabízela lepší finanční možnosti, nebo bych se zkusil ucházet o lépe placenou pozici ve stávajícím zaměstnání. Ta by mohla přinést i takové časové podmínky, aby si mohla Eva případně najít další přivýdělek. Jako státní zaměstnanec by měla mít nárok na nějaké benefity, jako například příspěvek na penzijní spoření, které by nebylo na škodu konzultovat se svým nadřízeným.
  • Přes všechny nepříjemnosti se Evě daří mít přehled nad svými výdaji, to je dobrý začátek. Doporučil bych ale detailněji zmapovat všechny své měsíční výdaje a hledat oblasti, kde by bylo možné ušetřit. Zaměřil bych se na dodavatele služeb energií (někdy je dobré ho změnit a zaplatit pokutu), mobilních a internetových tarifů nebo pojištění. Je možné, že po přezkoumání trhu Eva narazí na výhodnější nabídky, které jí ušetří třeba i několik tisíc.
  • Některé pojistky by třeba bylo možné sloučit nebo získat lepší podmínky u jiného poskytovatele. Přehodnotil bych, které pojistky jsou nezbytné a které by šlo dočasně omezit nebo nahradit levnějšími alternativami.
  • Prozkoumal bych, zda má Eva nárok na nějaké další formy státní podpory nebo sociálních dávek. Například příspěvky na bydlení, přídavky na děti nebo příspěvky na školní pomůcky mohou výrazně ulevit rodinnému rozpočtu. Případně vyhledat organizace, které by mohly pomoci s útratou za kroužky nebo obědy ve škole.
  • Těmito kroky by Eva mohla nejen ušetřit, ale také navýšit své měsíční příjmy. Z peněz navíc by pak mohla brát děti na výlety nebo časem i na nějakou hezkou dovolenou. Zároveň by jí to otevřelo možnost nejen pravidelně odkládat větší částku na spoření, a vytvářet tak rodině finanční polštář, ale také možnost investovat, a nechat tak své finance pracovat. Doporučuji pravidelné platby, které se mohou pohybovat již od 500 korun měsíčně. Díky výběru správných investičních platforem bez poplatků, jež pomáhají v začátcích investování, by Eva mohla být o krok blíž ke svým finančním cílům a dopřát si i nějaký ten koníček a dovolenou.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám