Hlavní obsah

Dovolená se blíží: může vám ji šéf zkrátit, přesunout a může vám na ni volat?

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Blíží se doba dovolených, tedy chvíle, kdy hodláte hodit práci za hlavu, přestat myslet na povinnosti a věnovat se jen odpočinku a chvílím s rodinou. Ovšem co když do toho práce nějak vstoupí v podobě šéfa, který po vás chce, abyste si ji zkrátili, nebo vám na ni volá?

Článek

Dovolenou bere většina lidí jako svůj čas, do kterého jim nemá nikdo co mluvit, protože odpočívají a nemusí řešit žádné pracovní záležitosti. Ono to je ale trochu jinak a rozhodně se to vyplatí vědět.

Jsou totiž situace, kdy vám může šéf zavolat a povolat vás zpátky do práce nebo naopak vám stanovit, kdy si ji vezmete. Pojďme si odpovědět na několik zásadních otázek.

Kdo určuje, kdy si vyberete dovolenou?

Kromě provozů, kde se udržuje systém tzv. celozávodních dovolených, si většinou může zaměstnanec dovolenou vybrat podle toho, jak potřebuje. Samozřejmost to ale není. „Základním pravidlem přitom je, že dovolenou určuje zaměstnanci zaměstnavatel, ale měl by při určování dovolené rovněž přihlédnout kromě provozních potřeb i k oprávněným zájmům zaměstnance. Dle zákoníku práce jsou zaměstnavatelé povinni mít na daný kalendářní rok připravený plán čerpání dovolené. Zaměstnavatel ve většině případů rozhoduje o poskytnutí dovolené a může dovolenou zrušit nebo z ní zaměstnance odvolat, a to i v případě, kdy volno zaměstnanci již prokazatelně schválil,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Může zaměstnavatel dovolenou zrušit nebo vás z ní odvolat?

Zaměstnavatel může zrušit termín již schválené dovolené (kam na ni Češi rádi jezdí?) nebo vás z ní odvolat, pokud k tomu má vážné důvody. Bývají jimi vážné provozní důvody, které můžete pomoci vyřešit jen vy – a měla by to být poslední možnost. „V takovém případě by vám ale měl nahradit všechny náklady, které vám tím vzniknou – storno poplatky, náklady na cestu a podobně. Jestliže se po vyřešení potíží budete na dovolenou vracet, pak musí nahradit i cestu zpátky. Kdyby to neudělal, můžete se náhrady domáhat i soudně,“ upozorňuje Eduarda Hekšová.

Může mi šéf určit, kdy si vezmu dovolenou?

Může, pokud to vyžadují provozní důvody. Pak vám může určit termín a délku dovolené tak, abyste se například vystřídali s kolegy nebo aby se nenarušil chod firmy. Pokud to udělá, musí dodržet pár zásad:

  • Musí vám o tom říct alespoň 14 dní dopředu.
  • Pokud určuje plán dovolených na celý rok, pak byste v něm měli mít alespoň jednou 14 dní v kuse.

Může mi šéf volat na dovolenou?

Ano, může. Může volat právě proto, že se stalo něco zásadního a potřebuje vás v práci – ale vy nejste povinni na dovolenou vozit mobil, pohybovat se v oblastech se signálem nebo zvedat hovory z práce, takže může být obtížné vám doručit zprávu, že se máte vrátit do práce. Za to, že šéfovi mobil nezvednete, vám nehrozí žádný postih.

Foto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Šéf vám může na dovolenou zavolat, ale je to jen na vás, jestli to zvednete, nebo neFoto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Pracovat na dovolené? Kdy určitě ano a kdy ne?

Měli byste na dovolené pracovat? Jedni se nemohou dočkat, až si v e-mailu nastaví automatickou odpověď „out of office“, a i kdyby byl konec světa, tak nereagují. A druzí jsou neustále na příjmu a na e-maily odpovídají každý den, možná zvládnou i pár online porad. Jak to tedy udělat? Zkušenosti jsme hledali u velmi vytížené ženy, která už vyzkoušela obojí.

Ani jeden z přístupů není podle ní jen správný nebo jen špatný. „Oba mají výhody i nevýhody a vtip je v tom je klidně i střídat, na tom stojí pohoda i radost ze života,“ říká CEO technologické firmy Creative Dock Gabriela Teissing, která tvrdí, že pokud máte svoji práci rádi, zřejmě ji ani na dovolené z hlavy úplně nedostanete.

Dovolená by měla být relax, ne únik od nenáviděné práce. Po návratu se špatná firma bude zdát ještě horší. Navíc, čím víc se bude návrat blížit, tím hůře vám bude. Pak je lepší volno využít k přemýšlení o tom, jak svou práci zpříjemnit či vylepšit nebo jak sehnat úplně nové místo.

Právě to, co přijde po vašem návratu do práce, je fajn mít na paměti ve chvíli, kdy si nastavujete onu vysněnou automatickou odpověď a přepínáte telefon do letového režimu. Vážně vás pak nebude stresovat přeplněný e-mail a tuna úkolů, které se během vaší nepřítomnosti nakupily? Pokud ano, bude pro vás pohodlnější i o dovolené občas vyřešit to nejdůležitější anebo při popíjení drinku na pláži dodělat pár restů. Dovolenou si užijete úplně stejně, a navíc odlet i návrat budou výrazně příjemnější.

Lze si vybrat dovolenou ve zkušební době?

Platí, že nárok na dovolenou má zaměstnanec až po odpracování alespoň 60 dnů, což jsou zhruba tři měsíce. Pokud nastoupíte tak, že vyjdou na letní období, je logické, že budete usilovat o to, mít alespoň nějaké volno. Většina zaměstnavatelů vám to umožní, pokud to nenaruší chod firmy nebo třeba vaše zaučování, ale počítejte s tím, že pokud budete mít dovolenou, pak se zkušební doba prodlužuje o tolik dní, kolik jste ji čerpali.

Propadne mi dovolená, pokud dám výpověď?

O dovolenou nepřijdete ani v případě, že dáváte nebo jste dostali výpověď (víte, za co můžete dostat výpověď?). Spolu s poslední výplatou dostanete proplacené i ty dny volna, které jste nevyčerpali. Je ale také pravda, že ve výpovědní lhůtě vám může zaměstnavatel dovolenou nařídit – ovšem opět jen s podmínkou, že vám o tom dá vědět minimálně 14 dnů předem.

Ale pamatujte na to, že když odcházíte v průběhu roku, máte nárok jen na poměrnou část dovolené.

Mohu si převést dovolenou do dalšího roku?

Převádět si dovolenou meziročně je možné, ale ne samozřejmé. Cílem plánování by mělo být vybrat si dovolenou v tom roce, za který vám náleží, a minimalizovat dny, jež vybrat nezvládnete. A pozor na to, že vám může zaměstnavatel určit, kdy si loňskou dovolenou vybrat.

Načítám