Hlavní obsah

Dáme dohromady přes sto tisíc, ale nežijeme v luxusu, říká podnikatelka Lucie z Prahy

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Zveřejňujeme příběhy lidí, kteří mají problémy vyjít se svým platem, i když pracují poctivě a dělají všechno, co je v jejich silách. Už méně je těch, již se pochlubí hospodařením, pokud je jejich plat vyšší, než se považuje za běžné, a rodina si může dopřát i naspořit. To je i případ rodiny podnikatelky Lucie.

Článek

Proč nezveřejňujete příklady rodin, které mají vysoké příjmy - bojí se to přiznat? Na to se často ptáte v diskusích pod články, jež odkrývají hospodaření v českých domácnostech. Jsme rádi, že dnes můžeme právě jednu takovou rodinu představit. Ozvala se nám totiž podnikatelka Lucie (46) z Prahy, která chce ukázat, že ani když dá rodina dohromady 120 000 Kč měsíčně, není to o luxusu, ale spíš o životě, kdy nemusíte počítat každou korunu a můžete si udělat sem tam radost nebo cestovat. Pokud vás tento příběh inspiruje, budeme rádi, když se ozvete na mail redakce@prozeny.cz. Napište nám o svém hospodaření, ať zápasíte s dluhy a máte problém vyjít, nebo jste na tom dobře a chcete ostatní inspirovat.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Jak žije rodina s příjmem nad 100 tisíc

„Sleduji články o hospodaření rodin a je to mnohdy dost smutné čtení. Pod jedním z nich se někdo ptal, proč nezveřejníte i rodinu s vyššími příjmy. Proto jsem vám napsala, i když je mi jasné, že to od čtenářů schytám. Ale chtěla bych ukázat reálný pohled na to, jak žije ‚vysokopříjmová‘ rodina. Mám totiž dojem, že si spousta čtenářů myslí, že musíme bydlet v luxusní vile se zlatými prkénky na záchodě a oblékat se v Pařížské, ale ono to je jinak,“ vysvětluje podnikatelka Lucie, která pracuje v oboru počítačové grafiky. Její manžel (47) je IT specialista a v domácnosti s nimi žije i její dospělý syn z prvního manželství, který studuje prvním rokem VŠ. Rodina bydlí v pražském paneláku, v bytě 3+1, na který si manžel vzal hypotéku – naštěstí ještě v době, kdy byly ceny nemovitostí vcelku přijatelné. Auto mají jedno, třináct let staré.

Příjmy manželů jsou kolem 120 000 Kč měsíčně (zhruba třetinu vydělá Lucie, dvě třetiny její manžel), ale to neznamená, že žijí nad poměry. „Často nakupujeme v akci, třeba drogerii. Pravidelně sledujeme sekci zboží s končící trvanlivostí, u dražších položek typu mobily a elektronika vyhledáváme nejvýhodnější nabídky, oblečení máme prakticky výhradně z outletů nebo second handů. Auto používáme jen k přesunům na chalupu nebo občasným návštěvám rodiny a přátel žijících mimo Prahu v místech, kam nejezdí vlak. Běžně se nestravujeme v restauracích, nechodím ke kadeřníkovi, na kosmetiku nebo nehty. Nejezdíme každý rok na dovolenou k moři ani v zimě na hory,“ vypočítává Lucie a jako důvod uvádí i to, že jako OSVČ má dovolenou delší než tři dny tak jednou za pět let. Obvykle nemá volné ani víkendy.

Nejvíc utrácejí za kvalitní jídlo a zážitky

Luxus, který si reálně mohou dopřát, je podle Hany hlavně v tom, že potraviny nenakupují podle ceny, ale podle kvality (rozhodně se ale neládují lanýži). Nadstandardem je, že mají dvě domácnosti – byt a starší rodinný dům, který před pár lety zdědil její muž po rodičích. „A to je drahá sranda, dům je velký žrout peněz. I proto, že ho průběžně rekonstruujeme, máme možná menší úspory než běžná domácnost,“ uvádí Lucie.

Dost peněz je stojí i společenský život – tím má na mysli rodinné oslavy, akce pořádané přáteli, kam rádi chodí, a ne s prázdnou. Nesportují a nechodí do kina, ale zhruba jednou za měsíc jdou na koncert, do divadla nebo na přednášku.

„Když se mi rozbije notebook, můžu si koupit hned nový, ale koupím si repasovaný za čtyři tisíce, ne nějaký za čtyřicet. Jsem jediná, kdo má v rodině drahý mobil, hlavně kvůli práci, ale měním ho tak jednou za 5–6 let. Nekupuji kosmetiku, nelíčím se. Mám jeden krém na obličej a jeden na ruce, to je v podstatě všechno. Pořídím ho buď v lékárně, nebo v normální drogerii. A nemám ani žádné drahé šperky. Což je v podstatě důvod, proč se hlásím na vaši výzvu. Abych ukázala, že to, co máme, je částka na pohodlný život, ve kterém se člověk nemusí omezovat v rámci normální spotřeby, ale nejde o bohatství a přepych. Ten začíná na úplně jiných číslech.“

FINANČNÍ DOTAZNÍK: PODNIKATELKA LUCIE

PODNIKATELKA LUCIE A JEJÍ RODINA

Rodinný stav: Vdaná, dospělý syn

Povolání: OSVČ

Náklady na bydlení: Hypotéka 20 000, SIPO 6 000, záloha na elektřinu v domě 2 000 Kč, investice do rekonstrukce domu nemám na měsíc rozpočítané.

Ostatní větší investice: Telefon a internet (za tři osoby, internet na dvou místech, byt + chalupa) – 3 500, pojistky včetně pojištění nemovitosti, povinné ručení, parkování – 20 000 ročně, 3 000 korun posílám měsíčně na charitu.

Kultura, sport, ostatní koníčky: 20 000 měsíčně

Náklady na jídlo: 15–20 000 měsíčně

Náklady na oblečení: Těžko odhadnout, naprostou většinu oblečení pořizujeme v outletech nebo second handech, syn tíhne k ekologicky udržitelnému chování a oblečení i boty nosí až do úplného roztrhání. Bude to kolem 2 000 Kč měsíčně.

Náklady na drogerii: 1 500 měsíčně

Co jsme museli oželet nebo co je pro nás drahé: Dokončení rekonstrukce domu, za posledních 5 let se ceny zvedly do astronomických výšin.

Úspory na horší časy: V reálných penězích asi 150 000, jinak spíš investice (akcie, kryptoměny, starožitnosti, umění) – ovšem v součtu to budou nižší stovky tisíc, žádné miliony.

Kolik investuji ročně do dovolené: Na klasické dovolené jsme byli naposledy v roce 2020. Cestujeme především po Evropě za konkrétními kulturními akcemi (koncert, výstava, festival apod.), což jsou výlety na 2–3 dny, manžel se přidává zřídka, syn vůbec. Jeden výlet vyjde asi na 10 000 korun.

Moje finanční zlozvyky: Cigarety, asi 2 500 měsíčně

Moje finanční cíle nebo přání: Jako OSVČ mám jediné přání – aby bylo sociální pojištění dobrovolné jako dřív nebo se alespoň nemuselo platit i po dosažení důchodového věku. Na to, že budu mít někdy nějaký důchod, nevěřím. A také by bylo fajn, kdyby se podařilo někde najít půl milionu na dokončení rekonstrukce domu.

Moje finanční obavy: Klasické obavy OSVČ - aby byla práce a mohla bych ji vykonávat až do smrti.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Máme se dobře, ale nejsme zdaleka tak bohatí, jak si často lidé představují po vyslovení částky, kterou máme měsíčně k dispozici. Vyjde to ale na pohodlný život bez zásadnějších omezení.

Co poradí finanční expert

„Když sečteme měsíční výdaje paní Lucie, ještě stále zbývá víc než 40 000 korun, které mohou být použity na investice, financování rekonstrukce nebo k šetření na nouzové výdaje,“ vypočítává David Hercig, ředitel investičního fondu Indexit. Podle něj je pro Lucii zásadní stanovit si priority, jak s volnými penězi naložit, a má tato doporučení:

  • Pokud by si paní Lucie řekla, že na prvním místě je pro ni dokončení rekonstrukce, doporučuji zaměřit se na akumulaci potřebných prostředků co nejrychleji. Zvážil bych možnosti využití dotačních programů na rekonstrukce bydlení, které by mohly výrazně snížit finanční zátěž nákladného projektu opravy nemovitosti.
  • Postupuje správně, když si udržuje nouzový fond na nečekané výdaje, ale ještě by šlo navýšit částku na horší časy, aby ji žádná mimořádná událost nerozhodila. Ideální by bylo mít v nouzovém fondu šestinásobek měsíčních výdajů – v jejím případě zhruba 470 000 korun.
  • Vzhledem k riziku spojenému s kryptoměnami a uměním by bylo vhodné mít větší podíl investic ve stabilnějších aktivech. Nebylo by špatné to probrat s finančním poradcem.
  • Na dobu důchodu, které se Lucie bojí, bych radil investovat do fondů, ideálně indexových, které jsou jednoduché na pochopení a přitom nabízí stabilní a velmi solidní výkon. Výše měsíčních vkladů by měla odpovídat dlouhodobým cílům a plánovaným příjmům v důchodu. Pokud si bude chtít udržet stávající životní úroveň a možnost cestovat, bude potřebovat majetek v řádech milionů korun.
  • Výhodou je vlastnictví nemovitostí – dvě dodají člověku flexibilitu. K důchodu si může Lucie přilepšit pronájmem jedné z nich, v případě potřeby může i jednu z nemovitostí prodat.
  • A kde v rozpočtu najít další peníze, které by se daly místo utrácení investovat? Doporučil bych krátkodobě snížit výdaje na kulturu, což by dokázalo ušetřit až 10 000 korun měsíčně. Kdyby dokázala přestat kouřit, přineslo by jí to dalších 2 500 korun měsíčně. Pokud by z volných zdrojů odkládala 27 000 korun měsíčně, získá kombinací těchto tří optimalizačních opatření za rok půl milionu korun, tedy částku potřebnou k dokončení rekonstrukce.

Načítám