Hlavní obsah

Ceny energií klesají. Ujistěte se, že neplatíte zbytečně moc, a pokud ano, jděte za lepším!

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Cena elektřiny už několik měsíců mírně klesá, je tedy ideální doba zjistit, jestli u svého dodavatele nepřeplácíte. A pokud ano, pak si domluvit snížení ceny, nebo odejít jinam. Někdy se to vyplatí, i když zaplatíte pokutu za nedodržení termínované smlouvy.

Článek

Fixovat ceny energií, a to na co nejdelší dobu, bylo v minulosti rozumné, protože šly neustále nahoru a nikdo nevěděl, kam se mohou nakonec vyšplhat. Teď je ale jiná situace a dlouhodobá fixace může znamenat, že budete zbytečně přeplácet. Proto je potřeba zjistit, zda to není i váš případ, a poohlédnout se po cenách u konkurence – a to i v případě, že termín fixace běží a museli byste zaplatit pokutu za její předčasné ukončení.

Dodavatelé energií změnili přístup k zákazníkům

Dlouhodobá fixace, tedy smlouva s dodavatelem na dobu určitou, je vzhledem k aktuální situaci na trhu energií méně výhodná, než tomu bylo třeba před pár lety. Teď je rozumnější uzavírat smlouvy, které umožňují zákazníkům operativněji reagovat na aktuální vývoj a víc ovlivňovat, kolik zaplatíte - i tak, že si vyberete lepší produkt, nebo odejdete ke konkurenci. A to už dodavatelé energií pochopili a i umožňují, což je velký posun, kterého je dobré využít.

I když každá mince má dvě strany - pokud chcete reagovat na vývoj trhu, musíte ho i víc sledovat a být aktivnější, což chce ale minimálně znát podmínky smluv, které uzavíráte, vědět, podle čeho vybírat, a umět využít vše ve svůj prospěch. A s tím vám můžeme trochu pomoci i následujícími informacemi.

Tříletá fixace už se „nenosí“

Doba, kdy se vyplatilo zafixovat si cenu energií na co nejdelší dobu, je pryč. Ceny energií jsou nepředvídatelné, má na ně vliv tolik faktorů, že je lze předvídat jen krátkodobě. Momentálně klesají a předpokládá se, že i chvíli budou – i když ve výhledu je do budoucna mírný růst v důsledku nejen zvýšení spotřeby související s oživením průmyslu, ale také blížícího se zastavení provozu evropských uhelných elektráren. Takže se vyplatí fixovat, ale na rozumnou dobu. Jak poznat rozumnou dobu?

„Abyste věděli, jak dlouhá fixace se vám vyplatí, je nutné porovnat si aktuální ceníky dodavatelů. U ceníků platných v dubnu 2024 se průměrná cena elektřiny u jednoletých a dvouletých fixací pohybuje pod hranicí 3 000 Kč za megawatthodinu (MWh), u plynu je to kolem 1 300 Kč za MWh. Tříleté fixace jsou méně výhodné a nejméně se zákazníkům vyplatí smlouvy bez fixace platné na dobu neurčitou,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.

Tříletou fixaci odborníci už moc nedoporučují, ale mizí i z nabídek dodavatelů. Důvodem je, že ceny na tak dlouho dopředu nikdo neodhadne a mohlo by to pro ně být velmi nevýhodné. A pokud vám tříletou fixaci nabídnou, pak za takové ceny, aby případné ztráty pokryli, což může být zas nevýhodné pro vás jako zákazníka. Chodí to tak, že první dva roky nastaví vyšší cenu, než je třeba, a až v posledním roce dostanete stejné, jako ti s roční nebo dvouletou fixací - a to se skutečně nevyplatí.

Foto: Nando Vidal, Shutterstock.com

Je ideální čas ověřit, jestli za energie neplatíte zbytečně mocFoto: Nando Vidal, Shutterstock.com

Dvouletá fixace je aktuálně nejlepší

Tříletá fixace tedy výhodná nebývá. „Pokud chcete skutečně ušetřit, volte mezi roční a dvouletou fixací. Ceny jsou tam hodně podobné – o trochu výhodnější jsou u dvouleté. V její prospěch hovoří i fakt, že vám dává víc klidu. U roční fixace musíte novou smlouvu podepisovat i půl roku dopředu a zas sledovat ceny a trendy… Navíc i předpoklad lehkého nárůstu cen do budoucna mluví pro tu dvouletou,“ upřesňuje Lukáš Kaňok.

Krátkodobé fixace

Někteří dodavatelé nabízejí i velmi krátkou fixaci. „Větší flexibilitu nabídnou cenové tarify bez závazku, u kterých je cena fixována jen na dobu jednoho měsíce,“ říká Jakub Tobiáš z Lama energy. Je to možnost pro ty, kteří chtějí sledovat pohyby na trhu s energiemi a mít vždy možnost reagovat rychle – pak je třeba si ohlídat, jestli k této smlouvě dostanete dostatečně pružnou výpovědní lhůtu, standardní bývá tříměsíční, například český dodavatel energií Fonergy nabízí 30denní a bez závazků a sankcí.

Krátká fixace má i svá rizika – a to v případě, kdy ceny výrazně vzrostou, pak zaplatíte víc. Můžete ji v takovou chvíli ale operativně vypovědět, změnit nebo jít jinam.

Jak vybrat správného dodavatele energií

Pokud chcete opravdu ušetřit za energie, musíte počítat i s tím, že změníte dodavatele. Už totiž neplatí, že dlouhodobí zákazníci mají nějaká privilegia nebo lepší ceny, naopak se potkáte spíš se zvýhodněním těch nových. Takže nač čekat. Co porovnávat při výběru nového dodavatele?

Cena energií – porovnejte nejen nabídku ceny energií na kWh, ale i poplatků a dalších nákladů, hlídejte si, zda jde o pevnou cenu, nebo se sazba může průběžně měnit, což může být nevýhodné.

Recenze – rozhodně se vyplatí přečíst si zkušenosti stávajících zákazníků s komunikací, řešením problémů a třeba i vracením přeplatků.

Flexibilita a smluvní podmínky – zásadní je vědět, jak případně změnit tarif nebo odstoupit od smlouvy a sankce s tím spojené.

Délka fixace - ne vždy je platnost smlouvy a délka fixace stejná, tak na to dohlédněte, protože po ukončení fixace mohou ceny narůst.

Doba trvání smlouvy – smlouva může být na dobu určitou a neurčitou, a ta může být i s „prolongací“, tedy s automatickým prodloužením. Pokud dojde k jejímu automatickému prodloužení, může dodavatel nastavit cenu podle aktuálního ceníku a tedy i vyšší. Hlídejte termíny a případně k datu ukončení přejděte jinam. Dodavatel není povinen vám blížící se konec smlouvy hlásit, i když to někteří dělají.

Bonusy pro nové zákazníky – ty jsou mnohdy velmi zajímavé a můžete na nich ušetřit.

Fígle, jak dostat lepší cenu energií

Jestli chcete dostat lepší cenu, jednejte o ní po konci topné sezony, tedy třeba v létě. V průběhu sezony mohou být ceny vyšší.

Rozhodně se vyplatí hledat nabídky jednotlivých dodavatelů ve srovnávačích, protože se k nim dostávají i neveřejné nabídky, které jinak nezískáte, ale můžete s nimi operovat při snaze o lepší smlouvu.

Pokud platíte výrazně víc než u konkurence a se současným dodavatelem se nedomluvíte, přejděte jinam, i kdybyste měli zaplatit pokutu. Víc se dozvíte v článku Platíte za energie příliš? Uvažujte o změně dodavatele! Občas je výhodné zaplatit pokutu.

Nebojte se změny dodavatele

Nechcete měnit stávajícího dodavatele proto, že se bojíte papírování a zdlouhavého zařizování? Dobrou zprávou je, že většina dodavatelů vše zvládne za vás a vy se vlastně musíte jen rozhodnout ke komu přejít a jaký jeho produkt zvolit.

Načítám