Hlavní obsah

Blanka pracuje jako kurýr a je finančně na dně. „Mohli by mě vystavovat v oddělení pro blbky“

Foto: Twin Design, Shutterstock.com

Foto: Twin Design, Shutterstock.com

Už jste mohli číst mnoho finančních příběhů rodin i samoživitelů s dětmi, ale dnes vám představíme jeden speciální. Napsala nám ho Blanka z Prahy. Žena velmi aktivní a pracovitá, ale také finančně totálně v háji, jak sama říká. Svou situaci popsala, protože je prý zvědavá, co jí poradí naši finanční odborníci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Snažíme se vám představit hospodaření různých druhů rodin z různých koutů republiky – a budeme rádi, když se k nim přidáte a napíšete nám svůj příběh na redakce.prozeny@firma.seznam.cz. A že může být jakýkoli, to dokladuje i ten, který nám poslala třiapadesátiletá svobodná, bezdětná Blanka z Prahy, která pracuje u kurýrní služby.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Můžu si za všechno sama

Příběh Blanky je poučný, protože jak sama napsala, podařilo se jí dokonale si podělat život. Shrnula to hned na začátek takto: „Byla jsem důvěřivé telátko a za všechny průšvihy si můžu sama. Chtěla jsem být samostatná a bohatá, místo toho jsem sama a chudá.“

Chytla jsem se jednoho pána, který mi namluvil, že budeme bohatí.

Blanka se vyučila jako prodavačka, ale dělala v životě něco jiného - byla taxikářka, pracovala v půjčovně aut i za barem. „No a tam jsem se chytla jednoho pána, který mi namluvil, že budeme bohatí díky jeho známostem a schopnosti nakupovat levně a draho prodávat. Nejdřív šlo o cukrovinky, které jeho kamarádi vyráběli a my prodávali na trzích a poutích. Pak se k tomu přidal i nějaký ten pod rukou sehnaný alkohol… Asi čtyři roky to vypadalo, že se daří, a já si vůbec neuvědomovala, že zisk, který jsme si chtěli dávat stranou a pak z toho hezky žít, někam mizí. Když jsem se začala ptát, ukázalo se, že je asi někde v automatech a já nejenže nemám naspořeno, ale dlužím, kam se podívám – dodavatelům, pronajímatelům stánku. Říkám dlužím, protože já měla živnosťák, partner byl jen tichý společník,“ vypráví Blanka.

Byl z toho rozchod, pán zmizel a Blance zbyly dluhy asi za čtvrt milionu. Nastoupila jako prodavačka, aby měla pravidelný příjem, ale jak byl pravidelný, tak byl i malý na to, aby měla na splácení dluhů, a věřitelé tlačili. Rozhodla se prodat svůj byt po babičce. „Podařilo se a měla jsem na účtu skoro 600 000 Kč. Takže jsem dala sto tisíc na největší dluh a slíbila i dalším věřitelům, že se brzy dočkají. Ale to bych nesměla být já. Bohužel jsem prokecla, že mám peníze, a kolega v práci mě přemluvil, abych půjčila peníze jeho známému, že kupuje malý hotýlek, a jak ho bude mít, že mu dá banka úvěr a on mi to vrátí i s třetinou navíc. Že on už mu také půjčil. Uvěřila jsem a investovala 400 000 Kč. No a naletěla! A kolega – jen pokrčil rameny, že prý to je riziko podnikání, že mě nikdo nenutil. I když jsem to nahlásila na policii, měla jsem v ruce jen laicky psaný dlužní úpis od člověka, který tou dobou dlužil miliony, byl bez majetku a chystal se nastoupit do výkonu trestu. Podvedených byly desítky a je mi jasné, že své peníze nikdy neuvidím, i když moji půjčku najdete v jeho soudním spisu,“ konstatuje Blanka a celé vyprávění uzavírá: „Mě by fakt mohli vystavovat v oddělení pro blbky.“

Mám dluhy

Většina dluhů Blance zůstala. Poctivě je splácí, aktuálně z platu kurýra, který je kolem 31 tisíc – za fyzicky náročnou práci, která jí i s cestou zabere asi deset hodin každý všední den. Bydlí v pronajatém nezrekonstruovaném bytě 1+1 a za nájem a vše kolem dá aktuálně 14 680 Kč. Splátky dluhů jsou 6500 Kč. Telefon a internet jí vyjde na 950 Kč. Do depa za Prahou musí dojíždět vlastním autem, MHD by to bylo velmi časově náročné, takže musí počítat s cca 3 tisíci za palivo a 1000 Kč si odkládá na případné poruchy. Platí si také úrazovou pojistku.

Když si to sečtete, Blance zbývá kolem pěti tisíc na jídlo a všechno ostatní. „Nekoupím nic, co nutně nepotřebuju, a všechno zásadně v akci. Doslova číhám na bedýnky s unavenou zeleninou a ovocem, protože mám za pár korun jídlo na několik dní. Maso mám jen výjimečně, sladkosti nebo limonády vůbec. Nekouřím, nepiju, jen kávu si neodpustím. Když si chci udělat radost, koupím si dobrý sýr. Barvu na vlasy nebo nějakou kosmetiku vybírám z těch levných v drogerii, ale jsem spokojená. Už jen necelé čtyři roky a měla bych mít splaceno, takže pak začnu konečně normálně žít,“ říká.

Když potřebuje nové boty či bundu, nebo ji čeká jiné větší vydání, chodí o víkendu na brigádu buď do skladu, nebo ke známé vypomoci do obchodu. „Ale nezvládám to každý víkend, protože toho za celý týden mám opravdu dost a potřebuju alespoň trochu odpočívat. To si pak třeba jen lehnu a poslouchám hudbu nebo si pouštím videa na mobilu. Dovolenou a některé víkendy trávím u strejdy na chalupě. Nic za to nechce, tak mu uklidím, umyju okna a udržuju zahrádku. V létě zavařujeme, a tak si i něco dobrého dovezu domů,“ říká.

FINANČNÍ DOTAZNÍK BLANKA

Zaměstnání a rodinný stav: kurýr, 53 let, svobodná

Kolik vydělám: 31 000 Kč

Kolik padne na bydlení: necelých 15 000 Kč

Kolik platím za jídlo: snažím se vejít do 3 000 Kč

Kolik platím za oblečení: velmi nárazově, využívám sekáče nebo jdu na brigádu, tak do 1000 Kč, ale ne každý měsíc

Kolik platím za drogerii a podobně: to nejnutnější, tak do 300 Kč

Co jsem musela oželet nebo čeho kupuji méně: všechno, co nutně nepotřebuji

Kolik mám naspořeno: spořím do hrnku po babičce a teď tam mám 8 000 Kč, kdyby se porouchalo auto a také na povinné, až nastane čas

Kolik můžu investovat do dovolené a zážitků: tisíc až dva, i když jedu jen vlakem na chalupu

Můj finanční zlozvyk: nejsem schopná být bez kávy a miluju sýry, ale jen občas

Můj strach spojený s financemi: nemoc, úraz, nenadálý větší výdaj – hrozí hlavně porucha auta, což by bylo špatné

Mé finanční cíle (naděje): že vše splatím a budu žít v klidu

Celkové hodnocení finanční situace: je to bída, ale můžu si za to sama – a docela by mě zajímalo, jestli i v mé situaci se dá vymyslet nějaké zlepšení

Co jí poradí finanční expert?

Paní Blanka se dostala do nelehké finanční situace. Zeptali jsme se ředitele investičního fondu INDEXIT Davida Herciga, jestli by jí něco neporadil. Tady jsou jeho návrhy.

  • V prvé řadě by si měla zjistit přesné podmínky svých dluhů – komu všemu dluží, za co, kolik čítají jednotlivé dlužné částky, včetně úrokových sazeb a doby splatnosti. Pak by se měla zamyslet nad možnostmi konsolidace, což nejen zjednoduší jejich splácení, ale může to vést i ke snížení měsíční splatné částky.
  • Měla by zkusit vyjednat lepší podmínky splácení s věřiteli, tedy možnost snížení úrokových sazeb nebo prodloužení doby splatnosti, což obojí přinese nižší měsíční zátěž. Je to ale krok závislý na vstřícnosti věřitelů, proto by nebylo špatné se obrátit na experta na dluhovou problematiku, ti často v rámci různých neziskových organizací a dluhových poraden poskytují své služby za minimální odměnu, nebo i zcela bezplatně.
  • Mohla by začít hledat lépe placené zaměstnání a možnost přivýdělku. Pracovní zkušenosti má pestré, práce se nebojí a na současném trhu práce jistě uplatnění najde. Doporučuji i pokračovat v občasných brigádách jako zdroji přivýdělku. Lze si najít i pravidelnou brigádu, například práci z domova.
  • Protože je její rozpočet velmi napjatý, bude pro ni dobré sledovat detailně své výdaje a mít rozpočet pod kontrolou, na což jsou dobré i různé bezplatné aplikace nebo jednoduché předpřipravené tabulky.
  • Mohla by se pokusit snížit výdaje za služby mobilních operátorů - porovnáním nabídek a případným přechodem ke konkurenci.
  • Oceňuji, že Blanka i přes všechny finanční trable odkládá alespoň onu tisícovku - v tom bych pokračoval, a pokud to půjde, tak ji postupně i navyšoval. Za tím účelem bych založil spořicí účet.
  • I když se Blanka už evidentně ze svých chyb poučila, stejně bych jí doporučil, aby se dále v oblasti financí vzdělávala - může poslouchat podcasty, sledovat videa... Jakékoliv budování finanční gramotnosti touto cestou jí pomůže nejen se do budoucna vyhnout situacím podobným těm, na které již doplatila, ale lépe se vyzná a bude na pozoru i před moderními metodami, které by ji mohly připravit o peníze. Až se její finanční situace stabilizuje, pouvažoval bych i o nějaké té investici.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám