Článek
Postup
01.
Odměřte si mléko. Půl litru vlijte do nižšího širšího hrnce, zbytek zatím nechte stranou. Hrnec postavte do vodní lázně a nechte ohřívat.
02.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli, 2 lžíce cukru a ušlehejte tuhý sníh.
03.
K žloutkům přidejte zbylý cukr a prošlehejte. Přidejte 100 ml zbylého studeného mléka, pudinkový prášek a znovu prošlehejte.
04.
Mléko v hrnci by se už pomalu mělo blížit k varu – hladina se chvěje, ale mléko „neutíká“. Přidejte k němu vanilkový extrakt. Připravte si čistý větší talíř, dvě lžičky, dvě lžíce, menší sítko a hrnek se studenou vodou. Pomocí dvou lžiček tvořte ze sněhu menší nočky a ty vkládejte do horkého mléka. Sněhovou hmotu odebírejte po malých kouscích, nočky varem svou velikost zdvojnásobí. Udělejte pár kousků a povařte je asi dvě minuty. Za pomoci velkých lžic je opatrně otočte a povařte další dvě minuty. Uvařené vyjměte sítkem na čistý talíř, lžičky si opláchněte v hrnku se studenou vodou a postup opakujte, dokud nezpracujete všechen sníh.
05.
Dolijte do hrnce poslední zbytek mléka a znovu přiveďte téměř k varu. K žloutkové směsi přidejte 1 sběračku horkého mléka, prošlehejte a za stálého míchání vlijte do mléka. Povařte do konzistence řidšího pudinku.
06.
Vanilkovou omáčku nalijte do dezertních misek nebo do hrníčků, poklaďte sněhovými nočky a dozdobte strouhanou čokoládou. Dezert je chutný teplý i vychlazený.
Ochutnali jste někdy ptačí mléko? Nalákalo vás?