Článek
Postup
01.
Nejdříve v míse smíchejte žitnou chlebovou mouku s 300 ml vody a přidejte kvásek. Tuto směs je potřeba dobře promíchat, zakrýt potravinářskou fólií a nechat odpočívat 12–24 hodin.
02.
Poté si odeberte kvásek pro příští chléb, pak do mísy přimíchejte pšeničnou chlebovou mouku, asi 250–300 g vody, kmín v množství dle libosti a asi polovinu polévkové lžíce soli. Tuto směs je potřeba usilovně míchat 5–10 minut. Mísu opět zakryjte fólií a nechte odpočinout přibližně 12 hodin.
03.
Ve třetí fázi těsto vyklopte (přesněji řečeno se jedná o kombinaci vylití a vyškrábání těsta lžící) na předem pomoučený vál nebo pracovní desku. Těsto je velmi lepivé, proto je potřeba pomoučit okraje těsta i své vlastní ruce. Těsto se snažte postupně překládat přes sebe, s občasnou pomocí mouky, do té doby, než je možno těsto uchopit do rukou a tento stále ještě docela živý „útvar“ přemístit do pomoučené chlebové ošatky. Pokud se vám to podaří, je možno povrch těsta prsty jemně urovnat a přesypat malou vrstvou mouky. Ošatku zakryjte například látkovou utěrkou a nechte asi 12 hodin v klidu při pokojové teplotě.
04.
Nakonec předehřejte troubu s vloženou nádobkou s vodou a plechem na pečení na teplotu 250 °C. Předehřátý plech po chvíli vytáhněte z trouby, trochu posypte moukou a vyklopte na něj chlebové těsto z ošatky. Po vyklopení na plech můžete z povrchu chleba omést část mouky, a poté vložit plech s chlebem co nejdříve do trouby. Těsto vám nejspíše trochu sedne, ale to není na závadu. Celková doba pečení je asi 30 minut, s tím, že prvních 10 minut pečte na plný výkon trouby i se zapnutým ventilátorem v případě trub horkovzdušných. Pak teplotu snižte na 180–200 °C a dopečte.
05.
Po 30 minutách pečení chléb vyndejte z trouby a z plechu ho přesuňte na mřížku, nijak nezakrývejte, nechte ho vychladnout a aspoň 8 hodin nekrájejte.
Pokud vás na pečení chleba neužije, podívejte se v našem dalším článku, jak vybrat ten správný kupovaný.