Článek
Je poměrně náročné uvařit doma chutná jídla s potřebným obsahem bílkoviny, minimem tuku, cukrů a kalorií. Pod zdravým jídlem muži často vidí hromadu brokolice a zrní – není pak divu, že se mu kvůli tomuto předsudku brání. I děti bývají u stolu vybíravé – a milují sladké.
Mezi současné trendy jednoznačně patří protein, tedy bílkovina. Najdeme ji nejen v mase a mléce, ale i ve vejcích, přesněji v bílcích. A právě ty jsou hlavní surovinou variabilního výrobku Šmakoun – české potraviny z čistého vaječného bílku, která obsahuje opravdu hodně proteinů (bílkovin), ale žádné tuky, cukry, cholesterol, lepek, chemické látky či konzervanty.
Vaření se Šmakounem je snadné, ušetří čas – a navíc nemusíte měnit jídelníček! Stačí, když jej přidáte (nastrouháte, namelete nebo přikrájíte) do svých oblíbených receptů. Pokrmy jednoduše obohatíte o komplexní a lehce stravitelnou bílkovinu (protein), a současně snížíte obsah tuků, cukrů i kalorií.
Výrobky ideálně doplňují tradiční recepty v teplé i studené kuchyni. Můžete je vzít s sebou na cesty a konzumovat i bez tepelné úpravy jen tak, nebo Šmakouna přikrájíte do ovocných či zeleninových salátů. Ale výborně se hodí do všech jídel, kde může nahradit maso. Šmakouna lze zapékat, restovat, dusit i vařit. Ke krátce opečeným nudličkám nebo kostičkám přidejte koření, pokrájenou zeleninu, a podávejte s vhodnou přílohou – s těstovinami, rýží, kuskusem, pohankou či pečivem. Vynikající jsou zapečené s brambory a dalšími druhy zeleniny, lze jimi naplnit palačinky nebo tortilly.
Jak Šmakoun vypadá? Je to pevný váleček, který snadno vyjmete z obalu. Jak se používá? Jednoduše se nastrouhá, namele či nakrájí a přidá do připravovaného jídla. Jakou má chuť? Základní výrobek – Šmakoun Klasik – je neutrální. Existují také další příchutě – uzený, Mexico, hlíva ústřičná, provensálské koření, ale také sladké – s meruňkou, brusinkou či švestkou. Kde Šmakouna najdete? Ve většině obchodních řetězců – Albert, Billa, Globus, Makro, Kaufland, Tesco, v prodejnách zdravé výživy a v internetových obchodech Košík a Rohlík. Hledáte další inspiraci? Na www.smakoun.eu najdete více než 500 receptů.
A proč proteiny – bílkoviny potřebujete? Při jejich nedostatku tělo odbourává vlastní bílkoviny a ztrácí tak svalovinu. A protože se po nich nepřibírá. Protein si neumí uložit do zásoby, proto je potřeba jej denně doplňovat. Třeba výrobky od Šmakouna, které díky vysokému obsahu proteinu zasytí na dlouhou dobu.