Článek
Látka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů, ale ne každý je schopen její dráždivé účinky snést. Na druhé straně je dobře rozpustná v tucích, tudíž se akutní pálení v ústech, které nastane po její konzumaci, dá neutralizovat sklenicí mléka.
A proč byste papričky tedy měli jíst?
1. Zrychlují metabolismus
„Časopis Journal of Nutritition and Vitaminology informuje, že pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 23 %,“ uvádí výživový specialista a kouč Martin Škába. Chilli papričky navíc obsahují bílkoviny, tudíž nejen při redukci váhy vám budou skvělým společníkem.
2. Prevence rakoviny
Kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním. Molekuly kapsaicinu se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces. Studie časopisu Cancer Research ukázala jeho účinnost v boji proti rakovině prostaty. Vědci z Nottinghamské univerzity zase odhalili pozitivní vliv na léčbu rakoviny plic a slinivky a chilli papričky se jim osvědčily i jako prevence rakoviny žaludku.
Ideální je zařazovat 400 mg kapsaicinu třikrát týdně, což odpovídá zhruba čtyřem průměrným papričkám.
3. Obsahují důležité minerály
Ve 100 gramech feferonek se nachází 13 % doporučené denní dávky železa, 14 % mědi a 7 % draslíku. Mimo jiné pak obsahují i mangan a hořčík.Konzumací jedné červené chilli papričky dodáte tělu 0,5 mg železa, což je oproti jiným druhům zeleniny výrazné množství. (Pro představu: Za bohatý zdroj železa se označuje například i brokolice, která na 100 gramů obsahuje poloviční množství.)
4. Podporují imunitní systém
Chilli papričky jsou bohaté i na vitamin C. Ve 100 gramech najdete 240 % potřebné denní dávky. Stačí tedy jedna středně velká paprička, a máte vystaráno. Vitamin C je skvělý v boji proti infekcím a snižuje projevy virů chřipky a nachlazení.
5. Snižují chuť na sladké a tučné potraviny
„Papričky zvyšují pocit sytosti, podporují trávení, jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. A aby toho nebylo málo, feferonky jsou také nízkokalorické. Konkrétně ve 100 gramech se nachází zhruba 40 kalorií.
6. Snižují cholesterol
Další z vynikajících schopností látky kapsaicinu je regulace LDL cholesterolu v krvi. Zajišťuje jeho rozpuštění a následné vyloučení z těla. Papričky tak mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižují riziko srdečních infarktů a mrtvice.
7. Regulují hladinu cukru v krvi
„Díky kapsaicinu jsou chilli papričky přímo zázračné tím, jak snižují množství inzulinu po jídle. Údajně je to o více než 50 procent. Obsahují hodně vlákniny, která zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do těla. Proto jsou velmi vhodné i pro diabetiky,“ podotýká Zuzana Komůrková.
8. Obsahují antioxidanty
„Jako každá barevně výrazná zelenina patří i chilli k těm druhům, které obsahují velké množství antioxidantů, a to zejména vitaminu C a betakarotenu. Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů a snižují pravděpodobnost jejich vzniku,“ dodává Zuzana Komůrková.
9. Zlepšují náladu
A kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí.
Tak už si chystáte svou dávku chilli?