Článek
Většinou přes víkend není moc času péct moučníky. Člověk se odbyde něčím kupovaným, ale zato rychlým. S tímto dezertem však nebudete trávit hodiny v kuchyni, takže se hodí i na všední dny.
Postup
01.
Na náplň vyšlehejte tvaroh se škrobem, žloutkem a oběma cukry na hladkou hmotu, přeložte do cukrářského sáčku a nechte chvíli v lednici. Bílek z vajíčka na náplň přidejte klidně k vajíčkům do těsta.
02.
Vymažte plech kouskem másla a vysypejte ho hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
03.
Prosejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli a nechte chvíli stranou. Ve velké míse šlehejte vejce s cukrem (a s bílkem z náplně navíc), až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté zašlehejte i olej a mléko. Pomocí stěrky pak postupně vmíchejte k vaječné směsi mouku, až vznikne hladké těsto.
04.
Těsto přelijte na připravený plech a opatrně ho rozetřete až k okrajům. Pomocí cukrářského sáčku pak diagonálně nastříkejte tvarohovou náplň tak, aby vzor připomínal prošívanou deku či peřinu.
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Moučník nechte chvíli zchladnout, lehounce poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Nemáte zrovna chuť na sladké? Tvaroh je plný bílkovin a mimořádně univerzální, připravte si z něj lahodnou tvarohovou pomazánku s cibulkou nebo pikantnější budapešťskou pomazánku. A pokud byste si sladké přece jen dali, zkuste i některý z koláčů na plech s marmeládou, kterých jistě máte po létě plnou spíž.