Hlavní obsah

Prázdninovou chalupu k pronájmu vybírejte obezřetně! Zkazit pobyt umí parkování i skryté poplatky

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Plánujete dovolenou v ČR? Rozhodně dobrý nápad, krásných prázdninových míst nabízí naše země nespočet. Láká vás prožít týden dva v pronajaté chalupě, v soukromí, se svými nejbližšími či s partou přátel? Výborný nápad. Jen pozor při výběru vhodné chalupy či chaty. Co si musíte ohlídat předem?

Článek

Míst, kde se dá prožít dokonalá dovolená v Česku, je spousta. Pokud nepatříte k milovníkům hotelů a penzionů, možná přemýšlíte o pronájmu chaty či chalupy, která by byla na týden či dva jen vaše. Dobrá zpráva je, že nabídka je široká, hledat lze u ověřených zprostředkovatelů ubytování i na webových stránkách specializovaných agentur. Zajímavou nabídku můžete nalézt i v nejrůznějších skupinách na sociálních sítích.

  • Ale ať hledáte kdekoli, vždy je nutné být při výběru pozorný, neuspěchat ho, neunáhlit se. Nadchnout se pár líbivými fotkami v inzerátu by se vám nemuselo vyplatit. Všímejte si detailů a text nabídky čtěte opravdu důkladně!

1. Lokalita je základ

Možná máte jasno, kam chcete jet. Zadat vysněnou lokalitu jako jednu z podmínek při hledání objektu ale nestačí. Snadno se může stát, že se místo rovinaté jižní Moravy, kde chcete jezdit na kole, ocitnete na pomezí Moravy a Vysočiny, kde vás čekají „kopce jako blázen“.

Pro konkrétnější informaci rozklikněte mapový odkaz, který bývá součástí nabídkového inzerátu. Někdy je však jen orientační, proto se podívejte také na seznam objektů v okolí, který bývá připojen. Chcete jistotu? Vyhledejte si v portálu Mapy.cz místo, jež je opravdu blízko vybrané chalupy, ideálně pár set metrů (třeba rybník, restaurace, oblíbený výletní cíl…). Získáte tak výrazně přesnější představu, kde se vaše případná dovolenková lokalita nachází. Zda je na samotě, v zastavěné obci, u lesa nebo spíš mezi paneláky a podobně.

Foto: ArCaLu, Shutterstock.com

Při rozhodování si vezměte na pomoc i Mapy.cz a na nich použijte režim náhled z letadlaFoto: ArCaLu, Shutterstock.com

2. Vzdálenosti

Když už budete v podrobném zkoumání lokality, zaměřte se také na obhlídku blízkého okolí. Dovolenou může znepříjemnit třeba i fakt, že je nejbližší obchod vzdálený několik kilometrů. Opravdu se vám bude chtít kvůli čerstvým rohlíkům sedat pokaždé do auta?

Přemýšlejte také, jak chcete svůj pobyt prožít. Jestli chcete jezdit po výletech a chalupa je pro vás jen místo na přespání, budete mít jiné požadavky, než když v ní chcete strávit většinu času. Pak byste měli mít obchod, restauraci, lékárnu, rybník nebo les opravdu po ruce.

3. Skryté poplatky a storno

Jedna věc je základní cena pronájmu, druhá další poplatky. Závěrečná cena kvůli nim může narůst klidně i o několik tisíc. V Česku je totiž velmi často zvykem, že po skončení pobytu se doplácí skutečná spotřeba energií a vody. Tisíc korun (někdy i více) si majitel nechá zaplatit za závěrečný úklid (možnost, že uklidíte sami, nebývá samozřejmá). Někde chtějí extra peníze například i za ložní prádlo, ručníky či pobyt zvířete. Tohle sice bývá napsáno v informacích o pobytu, ale dost často až na samém konci. Tak čtěte pozorně, případně se nestyďte na tyto okolnosti doptat ještě před objednáním.

Stejně tak je důležité zjistit, jak je to v případě, že budete z nějakých důvodů nuceni dovolenou zrušit. Storno poplatky se mohou výrazně lišit, mnohde je zvykem i to, že je již zaplacená záloha (často činí 50 procent z ceny objektu) od určitého data nevratná. A nikdy nevíte, co vás může potkat: děti onemocní, v práci se něco pokazí a zruší vám dovolenou… Je rozhodně lepší být připraven a přijít o co nejméně peněz.

Foto: nikkytok, Shutterstock.com

Za co všechno se platí navíc, najdete většinou až na konci inzerátuFoto: nikkytok, Shutterstock.com

4. Rozmístění pokojů a postelí

Tohle je důležité obzvlášť v případě, že hledáte objekt pro víc lidí, třeba pro dvě spřátelené rodiny. Spokojit se se základní informací, pro kolik lidí je chalupa vhodná, nestačí. V dobrém inzerátu by měl být uveden počet pokojů a také rozmístění jednotlivých lůžek. Je přece velký rozdíl mezi jednou velkou ložnicí pro deset lidí a třemi pokoji po třech či čtyřech lůžkách. Pokud s vámi jedou i malé děti, určitě se zeptejte, zda majitel náhodou nenabízí i dětskou postýlku a další vychytávky pro nejmenší – může vám to ušetřit hodně místa v kufru auta a usnadnit balení.

Už při výběru objektu plánujte, kam si kdo lehne. A jestli vás jede opravdu hodně, určitě hledejte objekt, kde jsou alespoň dva záchody a koupelny. Nikdo se nechce na dovolené každé ráno prát s dalšími lidmi o toaletu či umyvadlo.

5. Vybavení a servis

Podrobně si prostudujte i to, jak je objekt vybaven. Ať nejste smutní, že v chalupě třeba není myčka a vy musíte několikrát denně mýt nádobí po deseti lidech. Nebo že bazén, který jste si vysnili, majitelé zazimovávají v srpnu a vy vyrážíte první týden v září. Důležité je také zjistit, jak se u chalupy parkuje

Vaši dovolenou pak velmi ulehčí, když si vyžádáte i informaci, co vše je vám v rámci ceny k dispozici. Zda si musíte ke grilu, který je na zahradě, přivézt i uhlí, zda jsou postele povlečené, zda musíte přibalit třeba i houbičku na nádobí a utěrky a podobně.

  • A ještě jedna rada: Sledujte recenze daného ubytování. Nějaký nespokojený zákazník se najde asi vždy, ale pokud se negativní ohlasy množí, a navíc se v mnohém shodují, něco na tom nejspíš bude!

Načítám