Hlavní obsah

Věřte babičkám: 10 triků, se kterými vánoční pečení hravě zvládnete

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Vánoční masáž přichází ze všech stran a ani my vás neušetříme. Ale nebojte se, myslíme na vaše dobro! A tak vám nabízíme několik dobře míněných rad pro zdárné přežití pečení cukroví.

Článek

Možná to spíš než rady pro vánoční pohodu připomíná válečný plán, ale co si budeme povídat, pečení cukroví často připomíná válečné pole. Dva druhy nestačí, trouba jede na plné obrátky a stres je cítit víc než vůně perníkového koření. Pokud se chcete pyšnit tácy s vlastnoručně vyrobenými uměleckými dílky, s naším plánem vám půjde letošní pečení jako na drátkách, a vám tak snad zůstane čas (a energie) i na tu pohodu…

1. Počítejte

Promyslete, jaké druhy, pro koho (slané cukroví pro chlapy, kokosky pro babičku, vosí hnízda pro tetu…) a hlavně v jakém množství. Spočítejte si, kolik másla, ořechů, mouky apod. budete potřebovat, a vše, co nemáte doma, dokupte. Těsně před Vánoci pak už jen doplníte čerstvé suroviny, ale většina ingrediencí na cukroví má beztak dlouhou trvanlivost.

2. Plánujte

Rozvrhněte si, co kdy budete péct, aby se cukroví stihlo odležet a vy se nesnažili vše napéct v jeden den: začátkem prosince odstartuje s vanilkovými rohlíčky, pracnamiperníčky. 2 týdny před Vánoci pokračujte lineckým a dalšími křehkými těsty. Týden před svátky připravte marokánky, sněhové a nepečené cukroví a vše ostatní dokončete – naplňte krémy a džemy a přelijte čokoládou. Krátce před Štědrým dnem pak už zbývá jen vánočka a u některých na závěr i 24. 12. oblíbený jablečný závin.

Tip: Pokud se chystáte péct jen o víkendech, pak pro vás máme podrobný plán v článku Velký plán vánočního pečení: Kdy je čas na perníčky a jaké druhy péct dohromady?

3. Nešetřete

Ať si říká kdo chce co chce, chuť másla v těstě ani krému prostě ničím nenahradíte. Stejně tak nevěřte, že ořechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitní suroviny prostě bohužel ničím nenahradíte a zrovna vánoční cukroví, které pečeme jen jednou do roka, si to snad ani nezaslouží.

4. Nemějte velké oči

Současné ceny másla, čokolády a ořechů vás asi samy o sobě donutí přemýšlet nad tím, kolik várek cukroví napečete. Ale kdyby ani to ne, zamyslete se, jestli chcete zase zbytky pracen dojídat ještě v únoru. Méně je někdy opravdu více, a jelikož se jedná o sváteční cukrovinky, bude bohatě stačit, když vám vydrží jen do Silvestra.

5. Pečte chytře

Naplánujte si pečení podobných těst na jeden den, kombinujte druhy, do kterých potřebujete jenom žloutky, nebo naopak jenom bílky (případně si je schovejte na zdobení perníčků), a čokoládovou polevou také polévejte všechno cukroví najednou.

6. Neplýtvejte

Polámané kousky cukroví a sušenek rozhodně nevyhazujte, ale všechny drobečky naopak zakápněte rumem, spojte trochou marmelády a másla a dochuťte kakaem, mletými ořechy nebo kokosem. Rumové kuličky a kuličky všeobecně totiž patří k nejoblíbenějším druhům cukroví!

7. Buďte trpěliví

Nedá se svítit, některé lety ověřené postupy prostě neobejdeme: mouku je opravdu vždy lepší prosít (krásně se tak provzdušní) a všechny suroviny (tedy hlavně vejce a máslo) nechat ohřát na pokojovou teplotu. Máslová těsta pak nechte v chladu ve fólii do druhého dne odležet, bude se vám s nimi mnohem lépe pracovat (a v lednici vám navíc vydrží až 3 dny, takže je můžete připravit s předstihem).

8. Věřte babičkám

Máslo do těsta na vánočku (a všech jiných kynutých těst) přidávejte opravdu až jako poslední, aby se vám nesrazilo. Pro rychlejší odležení perníčků a dalšího cukroví přidejte do krabice kousek jablka, které zajistí vláčnost. A pak babičky trochu naštvěte tím, že budete pod všechno cukroví používat pečicí papír, díky kterému se určitě nepřichytí a vám navíc odpadne drhnutí plechů.

9. Užijte si to

Pozvěte kamarádky a příbuzné, navařte svařák, domluvte se, co každá přinese a připraví, a napečte společně. Rychleji vám to uteče a konečně to pro vás taky jednou opravdu budou svátky klidu a pohody.

10. Odflákněte to

No ano, čtete dobře. Dneska si můžete objednat poctivé domácí cukroví od nadšenějších pekařek, než jste vy, stačí zapátrat mezi známými, na internetu nebo v dobrých cukrárnách. Další možností je pak sušené ovoce, ořechy a nepečené lanýže, na které vám stačí jen rozmixovat několik málo ingrediencí.

Lanýže nejsou jediné snadné cukroví. Zkuste další druhy nepečeného, třeba se tak letos ušetříte od předvánočního shonu.

Načítám