Článek
V zimě je čas na dlouhé vaření a chuť na jídla plná másla a vína. Francouzská cibulačka splňuje obě tyto podmínky. Tak pojďme na ni.
Dokonalá cibulačka po francouzsku
Pro 4 osoby budete potřebovat:
1 kg cibule (můžete použít napůl bílou a červenou cibuli, nebo jen bílou)
100 g másla
bobkový list
rozmarýn
tymián
2 dcl bílého vína
1 lžíci hladké mouky
1,5 l zeleninového vývaru
sůl a pepř
světlé pečivo (bageta)
100 g ementálu, gruyéru nebo jiného tučného sýra
Postup
01.
Nejprve cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Poté si v silnostěnném (ideálně litinovém) hrnci rozehřejte část másla, přidejte cibuli, rozmarýn, tymián a bobkový list. Za stálého míchání restuje zprudka asi pět až deset minut, až cibule změkne a zezlátne. Poté snižte plamen na minimum a restujte pomalu a dlouho, klidně třeba hodinu. Zamíchat cibuli teď stačí už tak jednou za čtvrt hodiny, takže rozhodně nemusíte pořád stát u sporáku.
02.
Když je cibule krásně zkaramelizovaná, přilejte víno, díky kterému se cibule deglazuje a odlepí ze dna hrnce. Když se víno alespoň částečně vypaří, zaprašte cibuli moukou, chvilku opékejte a pak přilejte vývar. Vařte pak ještě asi 20 minut, polévku také osolte a opepřete.
03.
Mezitím si nastrouhejte sýr nahrubo a nakrájejte bagetku na plátky a opečte ji na másle. Polévku podávejte ozdobenou plátky pečiva a posypanou sýrem.
Pokud máte rádi hutné zimní polévky, určitě vám udělá radost i naše vymazlená česnečka se slaninou a krutony. A pokud hledáte další zimní jídlo a nelitujete času stráveného vařením, připravte si o víkendu třeba pomalu dušená hovězí líčka se zeleninou.