Článek
Výrazem „espresso“ se označuje rychlý způsob přípravy kávy, kdy se z kávových zrn vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které v nich jsou. Espresso byste měli pít rychle, ideálně na dva tři loky. A nikdy ne studené. „Jedním z hlavních nešvarů při pití kávy je, když ji budete pít studenou. Kvalitní kávovary vám připraví hned první kávu o správné teplotě, a tak se nemusíte bát, že se při jejím servírování opaříte. Pít byste ji tedy měli ihned. Navíc, pokud káva chladne, vystupují na povrch kyselinky a ovocitější tóny,“ vysvětluje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.
Pět hříchů, které ničí vaše espresso
Má vaše kafíčko málo pěny? Divnou nebo mdlou chuť? Je sítko pořád ucpané? Asi děláte něco špatně. I když máte kvalitní kávovar, který dokáže spoustu věcí, připravit správné espresso v domácích podmínkách vyžaduje určité znalosti. Abyste dosáhli co nejvyšší kvality svého oblíbeného nápoje a z přístroje „vymáčkli“ vše, co dokáže, vyvarujte se následujících chyb.
1. Užíváte vyčichlou kávu
Můžete mít ten nejlepší a nejdražší kávovar na světě a stejně vám vaše espresso nebude chutnat. Problém totiž může být ne v přístroji, ale v kávě samotné. Prvním pravidlem je kupovat opravdu kvalitní zrna. A dávat pozor na to, aby byla čerstvá. I když koupíte drahou jakostní kávu, budete-li ji doma dlouho skladovat namletou, ztratí své kouzlo a hodnotu. „U kávy je velmi důležitá čerstvost, proto doporučuji se obrátit na specializované prodejny s kávou. Tam vám zrnkovou kávu i čerstvě namelou,“ radí profesionální barista Jaroslav Petrouš.
2. Máte nevhodně namletá zrna
Správná hrubost namletí je jedním z nejčastějších problémů – přitom všechny plně automatické kávovary umožňují volbu nastavení. Zrna pro přípravu espressa by měla být namleta jemně, avšak ne práškovitě. Máte-li kávu namletou příliš najemno a upěchujete ji, sítko se ucpe. A výsledkem příliš hrubého mletí bude zase slabé espresso bez celistvé zlatohnědé pěny na povrchu.
3. Nedbáte na čistotu a čerstvost
Čerstvost a čistota jsou základem všeho. Nebudete-li celý kávovar pravidelně čistit, s dobrou kávou nepočítejte. To platí i tehdy, necháváte-li vodu v nádržce kávovaru stát i několik dní. Vždy používejte čerstvou! Chlor a tvrdá voda mohou znamenat problémy – vyvarovat se jich můžete díky filtračním konvicím či užitím balené vody.
4. Nenahříváte šálky
Jak už bylo řečeno, kávu byste neměli pít studenou – kvalitní kávovary vám ji připraví na správnou teplotu... A vy tomu musíte pomoct nahřátím šálků. Většina dobrých přístrojů má horní nahřívací plochu, kam hrnky jednoduše postavíte. Jejich dno se příjemně zahřeje a nápoj nebude tak rychle chladnout.
5. Nesledujete kvalitu mléka
Máte rádi kávu s mlékem? Pak věnujte pozornost i jeho kvalitě. Špatné mléko totiž chuť dobré kávy lehce pokazí – jestli si chcete nápoj opravdu vychutnat, použijte čerstvé mléko z farmy. Pro jeho zpěnění je nejvhodnější použít kávovar s parní tryskou, alternativou může být samostatný výrobník mléčné pěny. Maximální dosažená teplota mléka by neměla přesáhnout 70 stupňů.
A co ještě? Míchejte!
Tak co, postupujete při přípravě kávy správně? Pravé italské espresso se nemá extrahovat déle než 20 až 30 sekund ve cca 20 až 30 ml vody. Dosáhnout byste tak měli karamelově zbarvené pěny, která je známkou kvality. „Podle barvy pěny se pozná, jak byla káva připravena. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet zpátky,“ vysvětluje baristka Petra Veselá.
Velice důležité je espresso před pitím zamíchat lžičkou. Všechny sladké a ovocité tóny v kávě mají totiž větší hustotu a usazují se na dně šálku. Bez zamíchání se chutě nespojí, a jak postupně usrkáváte, nápoj sládne. A nezapomeňte, že ke kávě byste vždy měli podávat i 1dl sklenku neperlivé vody o pokojové teplotě. Dobrou chuť!
Děláte si domácí espresso v pořádném přístroji, nebo raději chodíte do kavárny?