Článek
Třemi základními předpoklady pro to, abyste mohli dopřát sobě i blízkým zdravé a chutné jídlo, jsou osvědčený recept, bezvadné suroviny a kvalitní nádobí, na kterém se dá vařit tak, abyste nemuseli používat zbytečné množství přidaného (či dokonce přepáleného) tuku. Co vám k tomu pomůže? Pánve s nepřilnavými povrchy.
Není pánev jako pánev
Nabídka je opravdu veliká a reklamy vám v tom pořádek neudělají. Tak jak se v tom vyznat? Kromě toho, že se pánve liší velikostí a hloubkou, různí se i povrchem – a ten je přitom pro úpravu pokrmů tím nejpodstatnějším. „U zdravé a vyvážené stravy je důležitá i příprava – i z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Například při nevhodném smažení s množstvím tuku, pečení na vysokou teplotu a podobně mohou vznikat některé škodlivé látky,“ uvádí Iva Málková ze společnosti STOB.
Co tedy dělat, když nechcete jídlo připravovat v páře, ale na pánvi? „Chcete-li vařit zdravě, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem PTFE. Taková pánev vám umožní vařit bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím, aniž by se jídlo na pánev přichytilo. Pokud má pánev navíc technologii, která oznámí, kdy je zahřátá na správnou teplotu, nebudete jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitaminů i přirozených chutí a vůní,“ radí Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal.

Pánve Tefal Expertise s jedinečným indikátorem teploty Thermo-Spot a indukčním dnem vydrží i použití kovového kuchyňské náčíní. Cena 999 Kč (průměr 28 cm)Foto: Tefal

Pánev Berlinger Haus s nepřilnavým mramorovým povrchem a odnímatelnou rukojetí lze použít i na indukčním vařiči. Cena 945 Kč (průměr 28 cm)Foto: Berlingerhaus

Litá hliníková pánev s nepřilnavým povlakem WMF je ideální na grilování masa i zeleniny. Má ergonomickou rukojeť a základna zajišťuje optimální rozložení tepla. Cena 2599 Kč (velikost 28 cm)Foto: WMF

Hluboká pánev Banquet Granite s nepřilnavým povrchem a skleněnou poklicí je vhodná na všechny druhy ohřevu a je ideální na přípravu omáček i větších jídel. Cena 1199 Kč (průměr 28 cm)Foto: Banquet
Keramice odzvonilo
I v gastronomii můžete sledovat určité tendence – asi jste zaznamenali, že jedním z trendů minulých let byly keramické povrchy. To už ale neplatí. Podle výzkumů trhu se spotřebitelé opět vracejí k povrchům nepřilnavým, které jsou nenahraditelné právě pro svoji dlouhotrvající spolehlivost.

Pánev na palačinky Ballarini je vhodná na všechny druhy ohřevu, nejlépe o průměru plotýnky 22 cm. Má nepřilnavý a kovu odolný povrch a neobsahuje PFOA, nikl ani těžké kovy. Cena 965 KčFoto: Ballarini

Na palačinkové pánvi Tefal Character s indukčním dnem připravíte dokonalou a chutnou palačinku i bez přidaného tuku. Cena 649 Kč (průměr 25 cm)Foto: Tefal

Pánev Tescoma Presto je vhodná zejména pro přípravu palačinek. Má zcela rovný a nepřilnavý povrch po celé ploše a v okrajích není zaoblená. Cena 289 Kč (průměr 25 cm)Foto: Tescoma
Kvalitní povrchy: klidně do myčky
Povrchy na bázi PTFE jsou nejen nepřilnavé, a umožňují tedy odbourat z jídel zbytečný tuk navíc, ale mají i několik dalších výhod – ty opravdu kvalitní a značkové jsou odolné proti oděru a opotřebení. Už dávno není pravda, že je nelze mýt v myčce nebo že na ně musíte používat jen dřevěné a plastové náčiní. Schválně se před koupí konkrétního nádobí podívejte na doporučení výrobce a zjistíte, že na většinu můžete vzít i kovové příbory. A najdete i takové, které mají speciální dno i pro indukční ohřev.
Také jste slyšeli historky o loupajícím se povrchu a fámy o možných zdravotních problémech? Nebojte se, jestliže si nepořídíte „no name“ pánev v pochybném stánku v tržnici, ale výrobek s garantovaným PTFE povrchem, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné těžké kovy, je zdravotně nezávadný a ani nijak neovlivní chuť připravovaných pokrmů. Tedy ovlivní – po jídle připraveném v kvalitním nádobí bez tuku a při správné teplotě se budete olizovat ještě dlouho!

Pánev Fiskars Hard Face pro každodenní náročné vaření na všech typech sporáků má vysoce nepřilnavý povrch, který vydrží dlouhé roky. Cena 1249 Kč (průměr 26 cm)Foto: Fiskars

Hluboká pánev Tefal Chef‘s Delight je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukčních. Cena 649 Kč (průměr 24 cm) Foto: Tefal

Pánev Kela řady Cailin z leštěné nerezové oceli má vícevrstvé termoakumulační dno. Uvnitř je potažena vysoce odolným nepřilnavým povrchem. Cena 2035 Kč (průměr 28 cm)Foto: Kela
Jaké máte zkušenosti s nepřilnavými povrchy pánviček?