Článek
Oproti klasickému vývaru působí tato polévka jako kaše. Je zahuštěna moukou, lehce zbarvená po mrkvi, je plná zeleniny a také masa. Když ji navíc zjemníte smetanou, získá krémovou konzistenci. A případný přebytečný vývar si zamrazte do zásoby na další večeři. V zimě se vám bude hodit!
Kuřecí kaldoun s nudličkami
Na 4 porce potřebujete: 3 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 cibule, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1,2 l kuřecího vývaru, kuřecí maso z vývaru, 80 g sušených nudliček, sůl, pepř, petrželka
Postup: Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci zpěňte máslo, zeleninu orestujte, a jakmile začne mrkev pouštět barvu, přidejte cibuli a za občasného míchání osmažte dozlatova. Nesmí se připálit! Snižte teplotu, zasypte moukou a za stálého míchání restujte asi minutu.
Poté zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, polévku přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte na mírném ohni alespoň 20 minut, dokud nebude zelenina měkká. Osolte, opepřete. Na poslední tři minuty nebo dle návodu na obalu přidejte nudličky a povařte. Nakonec dochuťte podle potřeby solí a pepřem a vmíchejte nasekanou petrželku.
Tip: Kaldoun získá zajímavou chuť přidáním muškátového oříšku. Do polévky se hodí játrové knedlíčky.
Chutná vám kaldoun, nebo je na vás příliš hustý a sytý?