Článek
Postup
01.
Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.
02.
Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové mléko (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.
03.
Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.
04.
Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.
05.
Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou.
Tip: Kromě špenátu použijte i mrkev, dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování cibule, aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si koření dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, skořice, mletý římský kmín, koriandr a kurkuma. Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.
Co byste si uvařili, kdybyste měli k dispozici jen jeden hrnec a řekněme prkénko na krájení?