Článek
Postup
01.
Vajíčka s oběma cukry a solí šlehejte elektrickým šlehačem pět minut do pěny. Postupně zapracujte hodně změklé máslo, prosátou mouku, kypřicí prášek, mleté ořechy (vlašské, madle, lískové), nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu a šlehačku.
02.
Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypané formy.
03.
Pečte při 180 °C asi hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch moc tmavl, teplotu snižte a bábovku přikryjte pečicím papírem či alobalem. Hotovou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte úplně zchladnout.
04.
Pro extra hodobóžovou verzi vychladlou bábovku přelijte polevou: čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce s máslem a dochuťte rumem. Pokud chcete, aby poleva po bábovce jen stékala a nepřekrývala ji celou, nechte ji před nanášením trochu vychladnout. Znáte tři způsoby, jak rozpustit čokoládu?
U pečení jsme si hned vzpomněli i na křehounké Masarykovo cukroví. Co myslíte, že je oblíbená (netekutá) pochoutka současného prezidenta?