Článek
Nemáte chuť na čokoládu? Nahraďte ji v těstu kandovaným ovocem nebo rozinkami předem naloženými v rumu.
Postup
01.
Vajíčka s oběma cukry a solí šlehejte elektrickým šlehačem pět minut do pěny. Postupně zapracujte hodně změklé máslo, prosátou mouku, kypřicí prášek, mleté ořechy (vlašské, madle, lískové), nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu a šlehačku.
02.
Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypané formy.
03.
Pečte při 180 °C asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch moc tmavl, teplotu snižte a bábovku přikryjte pečicím papírem či alobalem. Hotovou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte úplně zchladnout.
04.
Pro extra „hodobóžovou“ verzi vychladlou bábovku přelijte polevou: čokoládu rozpusťte s máslem a dochuťte rumem. Pokud chcete, aby poleva po bábovce jen stékala a nepřekrývala ji celou, nechte ji před nanášením trochu vychladnout. Znáte tři způsoby, jak rozpustit čokoládu?
Zkuste i další recepty na bábovky, vybrali jsme jich hned 25!