Článek
Proč se zaměřujeme na obsah soli? Nezdravým tukům se mnoho lidí už cíleně vyhýbá, přitom si ale možná neuvědomují, že organismus může ohrozit také konzumace velkého množství soli. Kde na vás číhá, i když to ani netušíte?
Proč moc soli škodí?
Sůl, tedy sodík v ní obsažený, tělo potřebuje, ale když to s ním přeženete, ohrožuje zdraví. „Nadměrná konzumace soli patří – spolu s dědičností, obezitou, nadmírou alkoholu, stresem a kouřením – mezi příčiny vysokého krevního tlaku. A je zapotřebí mít to na paměti, protože se odhaduje, že 40 procent úmrtí mladších 65 let souvisí s hypertenzí,“ říká profesor Richard Češka z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Příliš soli se také může podílet na zadržování vody v těle, vzniku ledvinových kamenů a osteoporózy.
Kolik soli sníst? Maximální denní dávka
Dospělý člověk by měl sníst nanejvýš 5 gramů soli denně, školáci 4,3 g a děti předškolního věku jen 3,3 g. Problém je, že málokdo ví, kolik jí vlastně za den zkonzumuje – podle statistik to je 16 gramů, tedy víc než trojnásobek maximální doporučené dávky.
A proč si lidé spotřebu soli víc nehlídají? Protože zcela pod kontrolou mají jen tu, kterou přidají do jídla při vaření nebo dochucování. Zbytek je „neviditelný“. Zajímali jste se někdy, kolik je soli v průmyslově zpracovaných potravinách? Jak se ukazuje, tak velký problém je například její nezanedbatelný obsah v pečivu, které jedí i malé děti.
Kolik je soli v chipsech, křupkách a oříšcích
Vraťme se ale k silvestrovskému pohoštění, které právě teď možná nakupujete. Že jsou chipsy a brambůrky, tyčinky nebo oříšky slané, je jasné, ale podívejme se podrobně na to, jak moc.
1. Bramborové chipsy
2. Bramborové snacky
Bramborové chipsy – ať jsou v sáčku, nebo v tubusu – obsahují podobné množství soli, nejčastěji mezi 1,1 až 2 gramy ve 100 gramech. Překvapením byly Originální hospodské brambůrky, které zůstaly pod půl gramem soli!
3. Zeleninové chipsy
V posledních letech se do popředí dostávají zdravější varianty, tedy zeleninové chipsy. Ovšem pokud se na ně podíváte z hlediska obsahu soli, pak to až taková hitparáda není! V tomto ohledu jsou s těmi klasickými srovnatelné. Jistě mají jiné výživové benefity, ale to neznamená, že jich můžete sníst o moc víc.
4. Křupky
Křupky jsou – alespoň podle našeho malého srovnání – podobně osolené jako chipsy. Výjimkou byly ty od firmy Delta: jeden balíček by překročil maximální doporučenou denní dávku soli pro dospělého!
5. Solené ořechy
Ačkoli by se mohlo zdát, že solené ořechy jsou na tom hůř než chipsy, drží se ve srovnání s nimi docela dobře.
Jak nepřesolit Silvestra? Pozor na chlebíčky!
Z hlediska soli si tedy mezi obvyklými silvestrovskými slanými dobrotami moc nevyberete. Samozřejmě je nelze posuzovat pouze z tohoto pohledu – jsou to povětšinou kalorické bomby, takže nejsou ideální ani kvůli příjmu tuků a energie. Ovšem kdybychom měli ukázat na největšího hříšníka, co se soli týče, musíme se zaměřit spíš na talíře s chlebíčky a jednohubkami.
V roce 2019 provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, který měl stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Zkoumali 35 druhů a průměrný obsah v testovaných chlebech byl 1,49 g soli ve 100 gramech. Ještě hůř na tom bylo běžné pečivo: testovali 133 vzorků a na 100 gramů naměřili v průměru 1,97 g soli. Ražená houska sypaná solí měla 9 gramů soli na 100 g, což odpovídá několika balením chipsů! Obvyklá gramáž housky se pohybuje kolem 50 gramů. A vzpomeňte si, z kolika housek a rohlíků děláte na Silvestra jednohubky...
Méně soli, více zdraví
A co k výsledkům průzkum říká odborník? „Mohly by se stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuse o uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích,“ uvedl MVDr. Jiří Ruprich z centra, které průzkum provádělo. Snížení soli v pečivu by tak mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.