Článek
Polenta je velmi oblíbeným pokrmem v Itálii. Jde o kukuřičnou kaši, kterou můžete připravit na slano i na sladko. Obvykle se používá instantní, která je hotová za pár minut, jinak byste ji museli vařit několik hodin. Použít ji můžete v podobě kaše nebo ji rozetřít na plech a nechat ztuhnout. Je plná vlákniny, bílkovin i minerálů, její zařazení v jídelníčku je určitě dobrá volba.
Salát s česnekovými krutony
Na 4 porce potřebujete:1 balení rukoly, 2 jablka, 200 g schwarzwaldské šunky, 200 g instantní polenty, 1 l vody, 1 stroužek česneku, 30 g strouhaného parmezánu, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku cukru, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, olej na smažení
Postup:Osolenou vodu přiveďte k varu a vsypte polentu. Rychle míchejte, aby nevznikly hrudky. Po 2 až 3 minutách stáhněte z ohně. Vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a parmezán. Kaši rozetřete do pekáčku nebo formy. Nechte asi 2 hodinky ztuhnout. Ztuhlou polentu nakrájejte na kostičky a na trošce oleje ji opečte dokřupava.
Rukolu dejte do velké mísy a promíchejte se zálivkou připravenou z oleje, hořčice, cukru a citronové šťávy. Podle chuti ještě salát osolte a opepřete. Rozdělte do misek a do každé přidejte plátky jablek, kousky šunky a navrch dejte polentové krutony.
Tip:Spolu s parmezánem a česnekem přidejte do hotové polenty i hrst oblíbených nadrobno nasekaných bylinek.
Polenta se sušenými rajčaty
Na 4 porce potřebujete: 200 g instantní polenty, 1 l vody, 100 g sušených rajčat, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 100 g slaniny, 2 lžíce černých oliv, sůl, pepř, olivový olej
Postup:Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji do křupava. Přidejte nakrájenou šalotku, česnek a krátce opečte. Stáhněte z ohně a přimíchejte kousky sušených rajčat a olivy. Do vroucí osolené vody vsypte polentu a uvařte hustou kaši. Vmíchejte do ní směs s rajčaty a pak kaši rozetřete na plech. Nechte ji ztuhnout a pak nakrájejte na čtverečky. Můžete je ještě opéct na trošce olivového oleje. Podávejte se salátem.
Tip:Se stejnou náplní můžete polentu použít jako kaši, stačí ji jen nenechat ztuhnout. Podávejte ji s pečeným masem.
Zeleninové sendviče
Na 4 porce potřebujete:200 g instantní polenty, 1 l vody, 1 malý lilek, 1 malou cuketu, 4 vyzrálá rajčata, 1 mozzarellu, 1 stroužek česneku, 1 snítku čerstvého rozmarýnu, olivový olej
Postup:Polentu připravte stejným způsobem jako v předešlých receptech. Rozetřete na plech tak, aby měla výšku přibližně jeden centimetr. Cuketu a lilek nakrájejte na kolečka, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut vypotit. Přebytečnou tekutinu setřete papírovým ubrouskem, zakápněte olivovým olejem a vložte na 20 minut do trouby.
Rajčata nakrájejte na kousky. Na oleji orestujte nadrobno nasekaný česnek, přidejte rajčata a nasekaný rozmarýn. Směs krátce poduste a stáhněte z ohně. Ze ztuhlé polenty vykrojte 8 koleček a opečte je do křupava. Poskládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Na čtyři kolečka pak dejte plátky lilku, mozzarelly, cukety a hromádku rajčatové směsi. Navrch dejte druhý plátek polenty a podávejte.
Tip:Zkuste rozetřít polovinu kaše na plech, na ní navrstvit lilek, cuketu, sýr i rajčata a potřít druhou vrstvou. Vložte do trouby a zapečte.
A co vy a polenta? Našla si místo ve vaší kuchyni?