Článek
Postup
01.
Na přípravu budete potřebovat jemně mleté škvarky pokojové teploty, začněte tedy tím, že je pomelete (nebo nasekáte na opravdu jemné kousky ostrým nožem) a necháte chvíli stát na lince.
02.
Mléko zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robota mouku se solí.
03.
K mouce přidejte vejce, rozpuštěné vlažné sádlo a vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Těsto má být hladké, spíše měkčí, ale nelepivé. Nechte jej pod utěrkou kynout asi 10 minut, poté ještě jednou prohněťte a vyklopte na desku posypanou hladkou moukou.
04.
Těsto vyválejte na velký obdélník vysoký asi 0,5 cm. Na celou plochu rovnoměrně rozetřete připravené škvarky a podle jejich slanosti ještě případně dosolte. Potřenou placku si v duchu rozdělte svisle na třetiny. Rychlým pohybem přeložte ke středu levou a pak i pravou třetinu. Vzniklý obdélník si znovu v duchu rozdělte na třetiny, tentokrát vodorovně, a těsto znovu přeložte ke středu.
05.
Bochánek těsta se škvarkovými vrstvami opatrně rozválejte na velký obdélník, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Poté stejným způsobem těsto přeložte ještě jednou, znovu vyválejte velký obdélník vysoký cca 1 cm a nechte ještě 10–15 minut kynout pod utěrkou. Jednotlivé vrstvy těsta mezi škvarky tak povyskočí a po upečení budou krásně „lístkovat“.
06.
Připravte si dva plechy vyložené papírem na pečení. Vykynuté těsto naroste asi o 2 cm a z něj rovnou vykrajujte kulatou formičkou jednotlivé placky a skládejte je na plechy. Nechte kynout posledních 15 minut a mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů.
07.
Před pečením potřete povrch placek vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut. Cílem je, aby placky byly zvenku křupavé a uvnitř nevysušené. Takhle připravené vydrží vláčné i pár dní.
Tip: Navrch můžete přidat kmín nebo špetku strouhaného sýra.
Nechce se vám hníst? Tady je recept na nejjednodušší žitný kváskový chléb bez hnětení!