Hlavní obsah

Přehlídka fešáků: Pokochejte se sexsymboly minulého století. Newman, Delon, Brando a ti druzí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Každá generace i každé období má osobnosti, ke kterým vzhlíží masy. Tihle muži bývali pohlední, úspěšní a většinou díky tomu i pohádkově bohatí. Muži chtěli být jako oni a ženy chtěly, aby je sevřeli v náručí. Tohle jsou největší herecké idoly minulého století.

Článek

Zatímco dnes je možné si z pohodlí domova pouštět jeden film s oblíbeným hercem za druhým, v minulosti se za idoly chodilo hlavně do kina. Ze kterých herců nadšené filmové fanynky v minulém století omdlévaly?

James Dean (✝24)

Populární americký herec toho zase tolik nenatočil, protože zemřel velmi mladý. Ale tři snímky, ve kterých si zahrál hlavní role, mu vynesly velkou slávu. Konkrétně šlo o filmy Na východ od ráje (1955), Rebel bez příčiny (1955) a Gigant (1956). Přičemž poslední jmenovaný měl premiéru až po hercově smrti. Měl pověst rebela a dívky po celém světě ho bezmezně milovaly.

Při rozhovorech rád šokoval tím, že si vyndal umělé přední zuby. Jako dítě si je totiž při pádu vyrazil. Miloval rychlou jízdu v autě, a to se mu také stalo osudným. V roce 1955 se zabil při autonehodě. Následně se stal prvním hercem v historii, který byl posmrtně nominován na dva Oscary. Ani jednu sošku ovšem nezískal.

Foto: Profimedia.cz

Život známého rebela vyhasnul až příliš brzyFoto: Profimedia.cz

Paul Newman (✝83)

Na pronikavé modré oči někdejšího sex symbolu se nachytal zástup roztoužených fanynek. O herecké kariéře ale neměl Paul Newman jasno hned, původně toužil po dráze pilota, ale neumožnila mu to jeho barvoslepost. Teprve když zkrachoval podnik, který převzal od otce, se rozhodl studovat herectví.

Mezi jeho neznámější role patří boxer Thomas Rocco Barbella ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád (1956), alkoholik Brick ze snímku Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) nebo Butch Cassidy z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), kde si zahrál po boku Roberta Redforda (84). Charismatický herec zemřel v roce 2008 na rakovinu plic.

Foto: Profimedia.cz

Plné rty toužila líbat nejedna žena Foto: Profimedia.cz

Robert Redford

Jeden z nejpohlednějších herců svou kariéru ukončil teprve nedávno, v roce 2018 prohlásil, že snímek Gentleman s pistolí (2018) bude jeho posledním. Ale to tak úplně nevyšlo. V roce 2019 se objevil ještě ve sci-fi filmu Avengers: Endgame, takže věrné fanynky nemusejí plakat. Třeba Roberta Redforda ještě někde uvidí. A vždy si mohou zavzpomínat u jeho starších filmů.

Jako lovec Denys Finch Hatton je po boku Meryl Streep (71) ve filmu Vzpomínky na Afriku (1985) neodolatelný. Charisma z něj prýští i ve snímku Zaříkávač koní (1998). V něm si nejen zahrál, ale také ho režíroval. A i v této profesi podává skvělé výkony. Důkazem je drama Obyčejní lidé (1980), za jehož režii získal Oscara.

Foto: Profimedia.cz

V době své největší slávy mohl mít herec snad každou ženu, na kterou si ukázalFoto: Profimedia.cz

Alain Delon (†88)

V této společnosti rozhodně nesmí chybět ani tento herec a milovník žen francouzského původu. Proslul svou cílevědomostí, ale jako mladíček měl problémy s disciplínou. Za špatné chování ho vyloučili ze školy a problémy s kázní měl i při svém působení ve francouzském námořnictvu. I v milostném životě byl značně nestálý a přelétavý – na počet jeho milenek by prsty dvou rukou rozhodně nestačily.

Ovšem výkony, které podával v práci, byly konstantně dobré. Známý se stal díky filmu V plném slunci (1960). Že zvládne i náročnější role prokázal v dramatu Rocco a jeho bratři (1960). Alain Delon se několikrát ukázal i v Česku, například v roce 2008 porotcoval v soutěži Česká Miss. V roce 2019 herce postihla mrtvice, ale zotavil se.

Foto: Profimedia.cz

Není divu, že byl Alain Delon lamačem ženských srdcíFoto: Profimedia.cz

Marlon Brando (✝80)

Pronikavý pohled, husté obočí a výrazný nos – poznávací znamení dalšího idolu minulého století. Skoro z každého filmu, ve kterém se tato dnes již legenda objevila, se stal trhák. Za startovací článek jeho kariéry je považovaný snímek Tramvaj do stanice touha (1951), za který si vysloužil nominaci na Oscara. Když se ale řekne jméno Marlon Brando, většině lidí se vybaví gangsterka Kmotr (1972), za tuto hlavní roli už si ceněnou sošku převzal.

Společný rysem s Alainem Delonem je určitě jeho záliba v ženách. I když nejen v nich, v minulosti herec přiznal, že má sexuální zkušenosti i s muži. Byl také neobyčejně plodný, hlásil se k jedenácti dětem, ale spekuluje se o tom, že jich má ještě víc. Během života bojoval s kily navíc, ale nevybral si k tomu zrovna dobrý způsob. Trpěl bulimií a jídlo zvracel. Před smrtí měl údajně přibrat 150 kilo. Zemřel v roce 2004.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by odolal svůdnému přimhouřenému pohleduFoto: Profimedia.cz

Clint Eastwood

Nedávno oslavil devadesáté narozeniny a stále žije aktivním životem. Jeho zatím posledním pracovním počinem je film Cry Macho (2021), který režíroval a také si v něm zahrál. Ještě ovšem není jasné, kdy bude mít premiéru. Zahrál si například policistu Harryho v akčním thrilleru Drsný Harry (1971) a režíroval kupříkladu snímek Million Dollar Baby (2004), který získal čtyři Oscary. Také si v něm zahrál a složil k němu hudbu.

Nejenže herec dobře vypadal, ale v mládí ženám imponoval i svou výškou přes metr devadesát. Ženatý byl sice jen dvakrát, ale věrnost mu nic neříkala. I během manželství vycházely najevo jeho paralelní vztahy. Hlásí se k osmi dětem, které má se šesti ženami. Jeho syn Scott Eastwood je také herec a podobu se slavným otcem nezapře.

Foto: Profimedia.cz

S úsměvy Clint Eastwood vždy docela šetřilFoto: Profimedia.cz

Načítám