Hlavní obsah
3,1
(298)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Víte, jak poznáte opravdového Pražáka? Na rozdíl od všech ostatních bude znát (a nejspíš i, trochu zahanbeně, milovat) pražský koláč! Tradičně lehce vysušený, s přeslazeným pudinkovým krémem a zvlhlou drobenkou... Ale v našem podání? Tak dobrý, že chutná všem bez rozdílu původu!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
16 porcí
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml majonézy
  • 1 ks vejce
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 1 ks vejce
Drobenka
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 100 g hrubé mouky
Krém
  • 500 ml mléka
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 kapky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Připravte si ingredience na těsto. Ano, dává se do něj majonéza – nahrazuje tuk a část vajec.

Foto: Jakub Jurdič

Tajemství perfektně vláčného těsta? Slovanská míza (jak říká majolce naše kolegyně Bára)!Foto: Jakub Jurdič

02.

Droždí rozmíchejte s lžící cukru, asi třetinou teplého mléka a vrchovatou lžící hladké mouky a nechte deset minut vzejít. Do mísy dejte všechny zbývající ingredience (ano, i majonézu), přidejte vzešlý kvásek a rukama pět až deset minut v míse a poté na vále zadělávejte, až vznikne hladké, nelepivé těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Klasický kvásek zapracujte do zbylých surovin a zadělejte pěkně hladké těstoFoto: Jakub Jurdič

03.

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny v teple kynout (skvěle to jde v lehounce vyhřáté a vypnuté troubě).

Foto: Jakub Jurdič

Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objemFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím uvařte dle návodu na obalu pudink – na dva sáčky ale použijte jen 500 ml mléka. Na povrch hotového pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho téměř úplně vychladnout. Ještě než zcela ztuhne, zašlehejte do něj změklé máslo. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu vanilkové pasty, cukru či extraktu. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlé pudinkové hmoty. Hotový krém uložte do lednice, než si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Ještě než pudink úplně zatuhne, vmíchejte do něj změklé máslo. Šlehačku naopak opatrně zapracujte až po úplném vychladnutíFoto: Jakub Jurdič

05.

Vykynuté těsto buď rozdělte na dvě části a upečte klasické velké koláče, nebo na 12 až 16 kousků a udělejte malé koláčky, anebo jako já z poloviny těsta vyrobte jeden velký a ze zbytku šest malých. Z těsta vytvořte kuličku a rukama ji přímo na pečicím papíře roztáhněte do dva až tři centimetry vysokého kolečka. Pečete-li malé koláčky, můžete těsto vyválet a kolečka vykrájet. Připravené bochánky přikryjte utěrkou a nechte na plechu dalších dvacet minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Z těsta můžete připravit dva velké koláče nebo z části udělat menší koláčkyFoto: Jakub Jurdič

06.

Z másla, cukru, skořice a mouky mezitím připravte drobenku.

Foto: Jakub Jurdič

Navrch koláčů přijde pořádná porce skořicové drobenkyFoto: Jakub Jurdič

07.

Vykynuté koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a opravdu bohatě posypejte drobenkou. Pečte 15 až 20 minut při 170 °C dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Po vykynutí potřete vajíčkem a posypejte připravenou drobenkouFoto: Jakub Jurdič

08.

Vychladlé koláče prokrojte a pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou naplňte pudinkovým krémem. Vizuálně hůře, ale chuťově stejně dobře poslouží i obyčejná lžička.

Foto: Jakub Jurdič

Prokrojené koláče naplňte poctivou vrstvou vanilkového krémuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pod křupavou skořicovou drobenkou je opravdu vláčné těsto a poctivý máslový krém. A verdikt? S tím kupovaným se náš pražský koláč nedá srovnávat!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Kupovaný koláč má krém mnohem sladší, takže ho raději ochutnejte a případně doslaďte. A místo šlehačky můžete příště použít i tučný tvaroh v kostce.

Znáte pražský koláč, nebo jste o této podivnosti z majonézy a pudinku nikdy neslyšeli?

Načítám