Článek
Postup
01.
Připravte si ingredience na těsto. Ano, dává se do něj majonéza – nahrazuje tuk a část vajec.

Tajemství perfektně vláčného těsta? Slovanská míza (jak říká majolce naše kolegyně Bára)!Foto: Jakub Jurdič
02.
Droždí rozmíchejte s lžící cukru, asi třetinou teplého mléka a vrchovatou lžící hladké mouky a nechte deset minut vzejít. Do mísy dejte všechny zbývající ingredience (ano, i majonézu), přidejte vzešlý kvásek a rukama pět až deset minut v míse a poté na vále zadělávejte, až vznikne hladké, nelepivé těsto.

Klasický kvásek zapracujte do zbylých surovin a zadělejte pěkně hladké těstoFoto: Jakub Jurdič
03.
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny v teple kynout (skvěle to jde v lehounce vyhřáté a vypnuté troubě).

Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objemFoto: Jakub Jurdič
04.
Mezitím uvařte dle návodu na obalu pudink – na dva sáčky ale použijte jen 500 ml mléka. Na povrch hotového pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho téměř úplně vychladnout. Ještě než zcela ztuhne, zašlehejte do něj změklé máslo. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu vanilkové pasty, cukru či extraktu. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlé pudinkové hmoty. Hotový krém uložte do lednice, než si připravíte zbytek.

Ještě než pudink úplně zatuhne, vmíchejte do něj změklé máslo. Šlehačku naopak opatrně zapracujte až po úplném vychladnutíFoto: Jakub Jurdič
05.
Vykynuté těsto buď rozdělte na dvě části a upečte klasické velké koláče, nebo na 12 až 16 kousků a udělejte malé koláčky, anebo jako já z poloviny těsta vyrobte jeden velký a ze zbytku šest malých. Z těsta vytvořte kuličku a rukama ji přímo na pečicím papíře roztáhněte do dva až tři centimetry vysokého kolečka. Pečete-li malé koláčky, můžete těsto vyválet a kolečka vykrájet. Připravené bochánky přikryjte utěrkou a nechte na plechu dalších dvacet minut kynout.

Z těsta můžete připravit dva velké koláče nebo z části udělat menší koláčkyFoto: Jakub Jurdič
06.
Z másla, cukru, skořice a mouky mezitím připravte drobenku.

Navrch koláčů přijde pořádná porce skořicové drobenkyFoto: Jakub Jurdič
07.
Vykynuté koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a opravdu bohatě posypejte drobenkou. Pečte 15 až 20 minut při 170 °C dozlatova.

Po vykynutí potřete vajíčkem a posypejte připravenou drobenkouFoto: Jakub Jurdič
08.
Vychladlé koláče prokrojte a pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou naplňte pudinkovým krémem. Vizuálně hůře, ale chuťově stejně dobře poslouží i obyčejná lžička.

Prokrojené koláče naplňte poctivou vrstvou vanilkového krémuFoto: Jakub Jurdič

Pod křupavou skořicovou drobenkou je opravdu vláčné těsto a poctivý máslový krém. A verdikt? S tím kupovaným se náš pražský koláč nedá srovnávat!Foto: Jakub Jurdič
Tip: Kupovaný koláč má krém mnohem sladší, takže ho raději ochutnejte a případně doslaďte. A místo šlehačky můžete příště použít i tučný tvaroh v kostce.
Znáte pražský koláč, nebo jste o této podivnosti z majonézy a pudinku nikdy neslyšeli?