Článek
Postup
01.
Připravte si ingredience na těsto. Ano, dává se do něj majonéza – nahrazuje tuk a část vajec.
02.
Droždí rozmíchejte s lžící cukru, asi třetinou teplého mléka a vrchovatou lžící hladké mouky a nechte deset minut vzejít. Do mísy dejte všechny zbývající ingredience (ano, i majonézu), přidejte vzešlý kvásek a rukama pět až deset minut v míse a poté na vále zadělávejte, až vznikne hladké, nelepivé těsto.
03.
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny v teple kynout (skvěle to jde v lehounce vyhřáté a vypnuté troubě).
04.
Mezitím uvařte dle návodu na obalu pudink – na dva sáčky ale použijte jen 500 ml mléka. Na povrch hotového pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho téměř úplně vychladnout. Ještě než zcela ztuhne, zašlehejte do něj změklé máslo. Pro výraznější chuť můžete přidat i trochu vanilkové pasty, cukru či extraktu. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlé pudinkové hmoty. Hotový krém uložte do lednice, než si připravíte zbytek.
05.
Vykynuté těsto buď rozdělte na dvě části a upečte klasické velké koláče, nebo na 12 až 16 kousků a udělejte malé koláčky, anebo jako já z poloviny těsta vyrobte jeden velký a ze zbytku šest malých. Z těsta vytvořte kuličku a rukama ji přímo na pečicím papíře roztáhněte do dva až tři centimetry vysokého kolečka. Pečete-li malé koláčky, můžete těsto vyválet a kolečka vykrájet. Připravené bochánky přikryjte utěrkou a nechte na plechu dalších dvacet minut kynout.
06.
Z másla, cukru, skořice a mouky mezitím připravte drobenku.
07.
Vykynuté koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a opravdu bohatě posypejte drobenkou. Pečte 15 až 20 minut při 170 °C dozlatova.
08.
Vychladlé koláče prokrojte a pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou naplňte pudinkovým krémem. Vizuálně hůře, ale chuťově stejně dobře poslouží i obyčejná lžička.
Tip: Kupovaný koláč má krém mnohem sladší, takže ho raději ochutnejte a případně doslaďte. A místo šlehačky můžete příště použít i tučný tvaroh v kostce.
Znáte pražský koláč, nebo jste o této podivnosti z majonézy a pudinku nikdy neslyšeli?