Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte hladkou mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj přidejte lžičku cukru, nadrobené droždí a trochu vlažného mléka a vidličkou promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
02.
Pak do mísy přidejte zbytek cukru, žloutek, špetku soli a citronové kůry, olej, na kostky nakrájené měkké máslo a mléko. Vařečkou (nebo při nízkých otáčkách v robotu) zadělejte hladké vláčné těsto. To opět přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
03.
Mezitím si připravte hruškovou náplň. Na tu se kvůli mokrosti čerstvých hrušek používají hrušky sušené, které koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo suchými plody. Sušené hrušky namelte na mlýnku na maso, přidejte všechno koření a rum a promíchejte. Podle potřeby přidejte hrst strouhanky na zahuštění.
04.
Připravte si drobenku. Měkké máslo propracujte rukama s hrubou moukou a cukrem, až vznikne sypká drobenka.
05.
Těsto propracujte na lehce pomoučené pracovní ploše a rozdělte na poloviny, každý bochánek by měl mít kolem 250 g. Bochánky rozválejte na pečicím papíře na kruh o průměru asi 30 cm. Po celé ploše rozetřete hruškovou náplň, jen po obvodu nechte asi 1 cm široký okraj nepotřený. Na poctivý frgál patří téměř dvojnásobek váhy náplně, než byla váha těsta.
06.
Náplň posypte drobenkou a okraje potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvíli kynout. Zatím rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
07.
Po upečení opatrně vyndejte z trouby, okraje koláčů potřete mlékem, aby se hezky leskly, a náplň pořádně pokapejte směsí rozpuštěného mléka, vanilkového cukru a rumu.
Můžete zkusit také slané koláče, například ten se zelím, sýrem a ořechy nebo slaný koláč s tvarohem, cuketou a rajčaty.