Článek
Víte, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí? V Evropě připadá podle organizace Zachraň jídlo na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozených potravin za rok. Více než polovina z toho připadá na domácnosti. Dle propočtů Sociologického ústavu AV ČR by typická česká domácnost mohla ušetřit 8 000 Kč ročně, kdyby plýtvání omezila. To není málo, že?
Jednou z cest, jak toho docílit, je naučit se potraviny správně skladovat. A to se týká i ukládání do lednice. Jak se tedy popasovat s velkým nákupem a zbývající porcí od večeře?
Mléčné výrobky nahoru, maso dolů
Horní polička bývá teplotně nejstabilnější, své stálé místo by zde tedy měly mít veškeré mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvaroh, sýry. To platí i pro čerstvé mléko, ve dveřích, kam se obvykle dává, se totiž rychleji kazí. Prostřední část je ideální na uchování uzenin, ale také nejrůznějších zbytků hotových pokrmů nebo těch, které jsou určeny k rychlé konzumaci, jako třeba zákusky či dorty.
Maso a ryby patří do dolních polic – je to nejchladnější místo v lednici, proto zde vydrží déle v dobré kondici. Vždy zkontrolujte, zda je maso v neporušeném obalu. Ideálně ho dejte do misky, aby šťáva z něj nezašpinila police a nekontaminovala ostatní potraviny případnými bakteriemi. Tomuto místu věnujte zvýšenou pozornost a udržujte ho v čistotě.
Ovoce a zelenina
Zeleninu a ovoce (kromě těch, co do lednice nepatří) dávejte do spodního šuplíku, kde je ideální vlhkost pro jejich skladování. Před uložením do ledničky je nemyjte.
Vajíčka raději dozadu
Naopak „nejteplejší“ lokalitou jsou dveře, resp. police na nich umístěné. Jsou tedy vhodné pro ukládání džusů či jiných nápojů. Dobře uděláte, když sem dáte nápoje, dresinky či jiné omáčky ve skleněných lahvích. Speciální případ jsou vejce. Pokud se u vás vajíčka dlouho neohřejí, můžete je umístit také do polic ve dveřích. Vejce totiž nemají rády teplotní změny. Pokud je chcete skladovat déle, vyberte místo někde vzadu, kam se nedostane při otevírání teplý vzduch.
Čistá lednice půl zdraví
Zbytky hotových jídel nenechávejte v lednici déle než dva dny, pak už si zahráváte se střevními potížemi. Na potraviny bez obalu si pořiďte uzavíratelné boxy a krabičky nejrůznějších velikostí. Zamezíte osychání i mísení pachů. Na sladkém dezertu s odérem olomouckých tvarůžků si asi moc nepochutnáte.
Aby lednice fungovala optimálně a potraviny se v ní nekazily, neměli byste ji přeplňovat, vzduch v ní totiž musí neustále proudit. Navíc přeplněná chladnička spotřebovává více energie. V případě, že je vám vaše lednice malá, vyplatí se výměna za větší model.
Spotřebu elektřiny zvyšuje také námraza. Odborníci na bílé spotřebiče doporučují odmrazovat lednici 2x do roka, pokud však námraza přesáhne tloušťku 0,5 cm, je nutné ji odmrazit i dříve. Námraza o tloušťce 1 cm zvýší spotřebu lednice až o 75 %! Kromě odmrazování myslete i na pravidelné otírání polic.
Sledujte datum spotřeby
Plýtvání minimalizujete samozřejmě také nakupováním podle seznamu, v rozumném množství i s ohledem na datum spotřeby. V lednici pak dávejte dopředu starší výrobky. Nenajdete tak při úklidu někde vzadu prošlé překvapení, které pak bohužel pravděpodobně poputuje rovnou mezi odpadky.
Datem spotřeby se ale nemusíte řídit na sto procent. Které potraviny a jak dlouho můžete ještě konzumovat prošlé?
Co do lednice nepatří?
Ne pro všechny potraviny je chlad prospěšný. Do lednice například nepatří exotické ovoce. Třeba banány, ananas či kiwi by zůstaly tvrdé a kyselé. Svoji chuť v chladu ztrácejí rajčata. Brambory či cibule pak mají své ideální útočiště ve sklepě nebo v tmavé chladnější komoře. De lednice nepatří ani pečivo, med nebo olivový olej.
Přečtěte si další tipy, jak skladovat potraviny, abyste plýtvali co nejméně a možná vás budou zajímat i triky pro stále uklizenou lednici!