Článek
Především použijte tu nejlepší zeleninu – šťavnatá rajčata a svěží zelenou papriku, může být i lehce pálivá, a dodržte poměr 1 díl cibule, 2 díly rajčat, 3 díly papriky. Do základu patří sádlo a lžička mleté maďarské papriky. Pravé lečo Maďaři nikdy nepodlévají vodou, nikdy ho nerozvaří a opravdu nikdy do něj nerozklepnou vejce. Kousek štiplavé klobásky je naopak pravidlo. Vznikne tak pikantní a voňavá letní večeře.
Postup
01.
Oloupejte cibuli, rozpulte a nakrájejte ji podélně na půlkolečka (od místa, kde byl kořínek, k nati). Papriky omyjte, odstraňte jádřinec a semínka a nakrájejte je na kolečka. Rajčata nakrájejte na větší kusy, šťávu zachyťte.
02.
Ve velké pánvi rozehřejte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli, osolte a opečte dosklovata. Poté přidejte papriky a pikantní klobásu nakrájenou na tenčí kolečka a také krátce opečte.
DALŠÍ LETNÍ RYCHLOVKY
03.
Pánev částečně stáhněte z plamene, přisypte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v tuku. Nakonec do pánve dejte nakrájená rajčata i se šťávou, kterou pustila, a na mírném plameni společně duste asi 10 minut.
04.
Podávejte posypané petrželkovou natí a s bílým chlebem.
Moje tipy: Maďaři rajčata na lečo nikdy neloupou a servírují jej i se slupkami, které se během dušení oddělí od rajčat a různě se zkroutí. Já je ale obvykle před podáváním odstraním. Jako příloha je kromě chleba výborná bílá rýže nebo tarhoňa.