Článek
Postup
01.
Uvařte brambory ve slupce (uvedené množství jsou asi dvě střední brambory) a ještě teplé je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Mléko mírně zahřejte, aby bylo vlažné. Oddělte 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
02.
Do mísy prosejte mouku, v jejím středu udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte brambory, olej, zbylé mléko a sůl a vypracujte hladké a hebké těsto. Pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli, poprašte ji hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.
03.
Zatímco těsto kyne, připravte si česnekový olej na potírání: oloupejte česnek, prolisujte ho do misky, přidejte olej a sůl a zamíchejte. Teď je také ta správná chvíle nastrouhat sýr a připravit další ingredience k podávání.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce poprášený hladkou moukou a propracujte. V pánvi rozpalte olej na vyšší teplotu. Z těsta nožem odkrajujte kousky a tvarujte langoše. Nejlépe to jde tak, že z kusu těsta vytvoříte kouli o trochu větší než vejce a ve vzduchu ji směrem od středu oběma rukama otáčíte a vytahujete do přibližného kruhu. Případné malé trhlinky nevadí. Hotovou placku vložte do rozpáleného oleje a smažte po obou stranách do lákavé zlatavé barvy – trvá to jenom chviličku. Teď se vám budou hodit pomocníci: zatímco se jedna placka smaží, mohou tvarovat další. Osmažené placky nechte pořádně okapat a případně vysušte papírovým ubrouskem. Podávejte ještě horké, lehce potřené česnekovým olejem. To je nejklasičtější způsob. Případně doplňte smetanou, kečupem nebo strouhaným sýrem.
Tip: Nejchutnější jsou langoše čerstvé, přímo z pánve, proto dopředu přichystejte všechna ochucovadla a sezvěte strávníky ke stolu. Příprava není složitá, je ale poměrně rychlá, proto se vám budou hodit i pomocníci... Když do základního těsta přidáte soli jenom špetku, hotové langoše můžete podávat i nasladko s džemem podle chuti, případně cukrem a skořicí.
Také langoše milujete a nikdy se vám nepřejedí?