Článek
Postup
01.
Připravte si pánev s co největším dnem (klasická paellera je nizoučká a široká minimálně 30 cm), cibuli nakrájejte na proužky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte na nudličky pokrájené maso a papriky a ještě chvíli opékejte, aby se maso zatáhlo.
02.
Do pánve přidejte na kostičky nakrájená rajčata, posekaný česnek a nechte rozvonět. Osolte, přidejte kurkumu (ta paelle dodá krásně žlutou barvu, i kdybyste vynechali šafrán), špetku šafránu a propláchnutou rýži. Pořádně promíchejte, zalejte vývarem a pod poklicí nechte dusit do změknutí.
03.
Asi 5 minut před koncem rozložte na povrch krevety a slávky (mušle, které jsou už před vařením otevřené, vyhoďte), opět přiklopte a nechte v páře uvařit – krevety zrůžoví a mušle se otevřou (ty, co se po uvaření neotevřou, vyhoďte). Posypejte petrželí a podávejte s citronem.
Tip: Připravte si vlastní vývar ze zbytků, aby měla i rýže bohatou chuť: část krevet vyloupejte a všechny krunýře atd. dejte spolu s odřezky z masa nebo ryb alespoň na hodinu vařit. Sceďte a použijte k podlití rýže.
A co vyrazit do Mexika na ragú s tortillami?