Hlavní obsah
3,6
(21)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dostanete se letos s trochou štěstí leda tak na Lipno? Cestujte alespoň kulinárně! Recept na španělskou paellu vás rázem přenese do prosluněného Španělska!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 250 g kuřecích stehenních řízků
  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka šafránu
  • 500 g mořských plodů
  • 1 hrst kořenové petržele
  • 1 lžička citronu
Článek

Postup

01.

Připravte si pánev s co největším dnem (klasická paellera je nizoučká a široká minimálně 30 cm), cibuli nakrájejte na proužky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte na nudličky pokrájené maso a papriky a ještě chvíli opékejte, aby se maso zatáhlo.

02.

Do pánve přidejte na kostičky nakrájená rajčata, posekaný česnek a nechte rozvonět. Osolte, přidejte kurkumu (ta paelle dodá krásně žlutou barvu, i kdybyste vynechali šafrán), špetku šafránu a propláchnutou rýži. Pořádně promíchejte, zalejte vývarem a pod poklicí nechte dusit do změknutí.

03.

Asi 5 minut před koncem rozložte na povrch krevety a slávky (mušle, které jsou už před vařením otevřené, vyhoďte), opět přiklopte a nechte v páře uvařit – krevety zrůžoví a mušle se otevřou (ty, co se po uvaření neotevřou, vyhoďte). Posypejte petrželí a podávejte s citronem.

Tip: Připravte si vlastní vývar ze zbytků, aby měla i rýže bohatou chuť: část krevet vyloupejte a všechny krunýře atd. dejte spolu s odřezky z masa nebo ryb alespoň na hodinu vařit. Sceďte a použijte k podlití rýže.

A co vyrazit do Mexika na ragú s tortillami?

Načítám