Článek
Po bujaré noci nebo když na vás přijdou nějaké neduhy, česnečka je to pravé. Postaví na nohy, zahřeje a ještě chutná!
Postup
01.
Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte (pokud se vám to nedaří, namočte ho na pár minut do vlažné vody, pak to půjde samo) a odstraňte zelený vnitřek, který způsobuje onen pověstný zápach z úst. Čepelí nože stroužky naplocho rozmáčkněte, aby pustily šťávu a takto připravený česnek nejlépe prolisujte nebo utřete. Pokud ho pouze nakrájíte, budete ho do polévky potřebovat více.
02.
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na menší kostičky. Vše krátce osmahněte. Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidejte česnek. Pokud nemáte po ruce čerstvý vývar a rádi byste se vyhnuli kostce, zapátrejte v obchodech po bujonu tekutém.
03.
Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké. Před dokončením se vyplatí přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Zachovají se vitaminy a silice, které dodají ten správný česnekový říz. Pak už jen polévku dochuťte majoránkou, případně pepřem a solí (vývar ale bývá sám o sobě často slaný až dost) a základ máte hotový.
04.
Vedle v pánvičce na sádle nebo oleji osmahněte na kostičky rozkrájené krajíce chleba. Tvrdý sýr pokrájejte na kostičky; raději ho nestrouhejte, protože kdybyste ho poté nasypali do polévky, vznikla by jedna velká sýrová koule.
05.
Na talíř připravte kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce. Hotovo a může se podávat!