Článek
Cola se do BBQ omáčky přidává především na americkém jihu a každý kuchař přísahá, že jeho verze je ta nejlepší. Tenhle recept se k dokonalosti přibližuje: omáčku můžete použít jako dip (hamburger nikdy nebyl lepší) nebo na závěrečné potírání masa při grilování. Když ji za horka nalijete do vysterilizovaných lahví a necháte ji vychladnout dnem vzhůru, vydrží v lednici i měsíc.
Postup
01.
Červenou cibuli (jednu velkou nebo dvě menší) oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej na střední teplotu a cibuli opečte dosklovata. Přidejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Osolte, opepřete a přidejte uzenou papriku, česnekový prášek a pepř. Koření velmi krátce rozmíchejte v horkém tuku.
02.
Do hrnce přidejte pasírovaná rajčata, colu, kečup a worcester a promíchejte. Dochuťte melasou, jablečným octem a chilli papričkou podle chuti. Stáhněte plamen na velmi mírný a pomalu vařte asi 15–20 minut, až omáčka mírně zhoustne a chutě se hezky propojí.
Tip: Melasu můžete nahradit třtinovým cukrem, přimlouvám se ale za ni. Melasa dodá omáčce příjemnou karamelovou příchuť a hloubku a lahvička se doma určitě neztratí. Jako zdravější alternativu cukru ji využijete třeba při pečení perníků nebo různých sušenek.
03.
Zhruba po dvaceti minutách omáčku zkontrolujte a případně dolaďte chuť ještě kapkou octa nebo melasy. Nakonec ji přes kovový cedník propasírujte do čistého hrnce.
Tip: Omáčku můžete použít ihned nebo ji ještě horkou nalijte do vysterilizovaných lahviček, zavíčkujte a nechte dnem vzhůru vychladnout. V lednici vydrží přibližně měsíc.
Ke grilování připravte mísu salátu z čerstvé zeleniny: skvělý je ten z červeného zelí s buráky, řepový s kozím sýrem, a když hledáte vydatnější přílohu, zkuste bylinkový tabouleh s bulgurem.