Hlavní obsah
3,3
(253)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pracny čili medvědí tlapy jsou naprostá klasika: křehké ořechové těsto (použít můžete vlašáky, lískáče i mandle) krásně voní a chutná po koření a kakau. Důležité je nechat sušenky řádně odležet!

1 hod.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 530 g hladké mouky
  • 370 g cukru moučka
  • 70 g kakaa
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • 1/3 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky nového koření
  • 370 g másla
  • 2 ks vejce
  • 180 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Pracny neboli medvědí tlapy: postup přípravy

01.

Prosátou mouku, cukr, kakao a namleté koření zpracujte s máslem, vejci a mletými ořechy na hladké nelepivé těsto, zabalte do fólie a nechte do druhého dne odpočinout v chladu.

02.

Těsto pokrájejte na menší kousky, plňte jimi formičky (není třeba je vymazávat) a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 12 minut. Ihned po upečení pracny opatrně vyklopte a jestli chcete, ještě je obalte v moučkovém cukru.

03.

Pracny uložte do plechové nebo plastové krabice vyložené ubrouskem a nechte alespoň dva týdny odležet.

Tradice praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů cukroví. Které kromě vosích hnízd ještě upéct?

Největší klasikou jsou vedle pracen samozřejmě také vánoční perníčkylinecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Na oblíbenosti ale neztrácí ani kokosové kuličky Rafaelo, rumové koule nebo tradiční včelí úly.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie829,77 kJ
Bílkoviny2,99 g
Tuky10,98 g
Sacharidy21,68 g
Sůl0,01 g
SAFA4,48 g
Vláknina1,22 g
Cukry11,11 g

Načítám