Článek
Zima je čajovou sezonou. Kdo by si nedal šálek teplého nápoje příjemné chuti? Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete pít černý nebo zelený čaj, nebo vám večer nedělá dobře, protože po něm špatně usínáte, sáhněte po nečajích. Nejsou to bylinkové nálevy, i když mají podobný základ. Jedná se o listy nebo kůru stromů, z nichž se luhováním ve vodě uvolňují lahodné látky, které jsou navíc zdraví prospěšné.
Rooibos
Bývá označován jako červený čaj, protože jeho barva je zlatavě hnědá s rudým nádechem. To proto, že listy a malé větvičky keře zvaného čajovníkovec kapský se po rozdrcení fermentují. Jeho domovinou je jižní Afrika, kde se odpradávna pije s cukrem a mlékem, stejně jako černý čaj ve staré dobré Anglii. Podobná je i příprava, tedy stačí zalít vařící vodou a počkat. Jeho výhodou je, že se nemůže „přeluhovat“. Ze směsi se prostě neuvolní víc tříslovin, než by bylo záhodno, takže výsledný nápoj má vždy nasládlou, mírně ořechovou chuť. Možná i proto je tolik oblíbený mezi dětmi.
Často rooibos můžete koupit ve směsi s vanilkou nebo sušeným ovocem, které sladkou chuť ještě umocní. Když ještě vezmete v úvahu jeho zdravotní účinky a absenci kofeinu, jeví se jako ideální společník zimních večerů.
Zajímavé je, že obsahuje fluor, takže posiluje zubní sklovinu. Z dalších minerálů pak draslík, vápník, železo a měď. Je rovněž zdrojem antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí, takže se dá říct, že jde o přírodou namíchaný elixír prospěšných látek.
Existuje také nefermentovaná verze rooibosu, která je známá pod názvem greenbosch. Zachovává si léčivé účinky, ovšem jeho chuť je trochu ostřejší.
Honeybush
V překladu medový keř je vlastně „bratranec“ rooibosu, protože také pochází z Afriky. Nepěstuje se ovšem na plantážích, ale sklízejí se celé, divoce rostoucí keře vysoko v horách. Nasekané větvičky i s lístky a květy se na tři dny stlačí a teprve potom suší na slunci, což nápoji dodává charakteristickou zlatou barvu a medové aroma.
Honeybush, podobně jako rooibos, je přímo nabitý pozitivní energií. Za pozornost stojí především vitamin C a již zmiňované antioxidanty, které jsou výborným pomocníkem v boji proti rakovině. Pravidelné pití tohoto nápoje posiluje imunitu a zklidňuje mysl.
Lapacho
Třetí zástupce nečajů pochází z jižní Ameriky a jedná se o kůru stromu lapacho. Roste převážně v Andách a jeho květy jsou masožravé. Dvakrát ročně se oloupe vnitřní strana jeho kůry, která se pak drtí. Příprava samotného nápoje je odlišná, protože kůru je třeba nejprve alespoň pět minut povařit a následně čtvrt hodiny luhovat.
Výčet jeho přínosů je opravdu dlouhý, zmiňme jen schopnost léčit rakovinu a zpomalovat šíření leukémie, což potvrzují nejen zkušenosti šamanů indiánských kmenů, ale i moderní medicína. Lapacho pomáhá proti migréně i nespavosti a je vhodný pro pacienty s Parkinsonovou nemocí či sklerózou. Nezanedbatelný je také jeho přínos při očistě organismu, protože dokáže odbourávat těžké kovy a toxiny.
Cizokrajné tradice
Do kategorie nečajů spadá i karkade, tradiční egyptský nápoj ze sušených květů ibišku súdánského, jenž je vhodný pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulinu a rovněž snižuje krevní tlak. Z „kuchyně“ jihoamerických indiánů pochází yerba maté, silně povzbudivý a aromatický nápoj z listů cesmíny paraguayské. Zajímavý je i sahlep, specialita Blízkého východu, kdy se v teplém mléce rozmíchá jemně mletá „mouka“ z hlíz orchidejí. Ale to už jsme ve sféře jiných než čajových nápojů…
Čaje můžou mít nejen léčivé účinky. Zajímá vás, po kterých čajích určitě zhubnete?
Případně váháte, jestli je dobré vypít dva litry čaje za den?