Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, cukr a trochu mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím dejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, cukr a promíchejte. Přidejte olej, vejce a vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Na teplém místě ho nechte kynout asi 40 minut.
03.
Po vykynutí těsto rozdělte na 6 dílů. Každý vyválejte na placku a potřete vrstvou povidel. Zatočte a vytvarujte knedlík, jeden po druhém. Pak je vařte ve vroucí vodě 12 až 15 minut.
04.
Mezitím připravte šodó. Do skleněné nebo nerezové misky dejte žloutky s oběma cukry, prošlehejte a přimíchejte víno. Pak vše šlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí.
05.
Hotové knedlíky nakrájejte na plátky a přelejte horkým šodó.
Báječné jsou také ovocné knedlíky z bramborového těsta na sladko nebo zkuste pěry, pečené ovocné knedlíky z Valašska.