Článek
Postup
01.
Do misky nalejte trochu teplého mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a postupně do něj zašlehejte jeden žloutek po druhém.
02.
K základu do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, citronovou kůru a vzešlý kvásek a zadělejte těsto. Podle potřeby postupně přidávejte mléko – hotové těsto je spíš řidší konzistence, je ale krásně hebké, drží pohromadě a na omak nelepí. Mísu překryjte čistou utěrkou a uložte ho asi na hodinu na teplé místo, aby nakynulo.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů, pekáč vymažte částí rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše a postupně z něj ukrajujte větší kousky, které rukou zploštěte, doprostřed lžičkou nandejte trochu povidel a zavažte buchtu. Tu „uzlíkem“ dolů vložte do pekáče, jednotlivé buchty by se měly trochu dotýkat, nelepte je ale úplně těsně k sobě, jinak nakynou jen do výšky. Když je pekáč hotový, buchty potřete zbytkem rozpuštěného másla a nechte je ještě asi 10 minut kynout.
04.
Pak je vložte asi na 30 minut do trouby. Následně teplotu snižte na 160 stupňů a pečte ještě asi 10 minut. Upečené buchty opatrně odtrhávejte od sebe a podávejte je poprášené moučkovým cukrem. Teplé jsou nejlepší!