Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ať už jste si na sklonku léta povidla uvařili vlastní nebo pro ně zaběhnete do obchodu, dnešní recept se vám bude líbit. Kdo by odolal povidlovým buchtám?

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 buchet
  • 500 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 70 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 30 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do misky nalejte trochu teplého mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a postupně do něj zašlehejte jeden žloutek po druhém.

02.

K základu do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, citronovou kůru a vzešlý kvásek a zadělejte těsto. Podle potřeby postupně přidávejte mléko – hotové těsto je spíš řidší konzistence, je ale krásně hebké, drží pohromadě a na omak nelepí. Mísu překryjte čistou utěrkou a uložte ho asi na hodinu na teplé místo, aby nakynulo.

03.

Troubu zapněte na 180 stupňů, pekáč vymažte částí rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše a postupně z něj ukrajujte větší kousky, které rukou zploštěte, doprostřed lžičkou nandejte trochu povidel a zavažte buchtu. Tu „uzlíkem“ dolů vložte do pekáče, jednotlivé buchty by se měly trochu dotýkat, nelepte je ale úplně těsně k sobě, jinak nakynou jen do výšky. Když je pekáč hotový, buchty potřete zbytkem rozpuštěného másla a nechte je ještě asi 10 minut kynout.

04.

Pak je vložte asi na 30 minut do trouby. Následně teplotu snižte na 160 stupňů a pečte ještě asi 10 minut. Upečené buchty opatrně odtrhávejte od sebe a podávejte je poprášené moučkovým cukrem. Teplé jsou nejlepší!

Energetická hodnota celkem - 20 buchet
Energie16 122,1 kJ
Bílkoviny77,69 g
Tuky178,35 g
Sacharidy478,76 g
Sůl1,47 g
SAFA85,43 g
Vláknina16,96 g
Cukry120,38 g
Související témata:

Načítám