Článek
Možná si myslíte, že poznáte, pokud je potravina napadená plísní. Není to ale vždycky pravda. Mnohé plísně lze odhalit pouze v laboratoři. Představíme vám potraviny, které jsou k plesnivění náchylnější, a poradíme, jak plíseň včas odhalit a jak ji zbytečně nevypěstovat doma.
Chléb
K plesnivění chleba a pečiva napomáhají i některé chyby výrobce. „Například nedostatečné propečení bochníku, který pak má vlhkou, polosyrovou střídku, nebo třeba i zabalení ještě teplého chleba. Pokud se sejde víc důvodů najednou, pak může balený chléb viditelně plesnivět už pár dní od výroby,“ varuje Ing. Karel Hamr z inspektorátu SZPI Praha. Ke kontaminaci může dojít i po doteku rukou u chleba a pečiva nebaleného.
Plíseň na chlebu můžete snadno přehlédnout, protože jde zprvu o bílé tečky na kůrce – a ty se snadno schovají, pokud je kůrka pomoučená. Vždy je tedy lepší při sebemenším podezření chléb raději vyhodit, nevykrajovat ho, ale ani nedávat domácím zvířatům jako potravu.
Salámy
Příčinou rychlejšího kažení masných výrobků může být špatné rozvěšení při uzení, když jsou jednotlivé kusy příliš natěsno u sebe a kouř nemá přístup všude. O takové chybě svědčí i oválné hnědavé skvrny.
I když mají některé druhy salámu na povrchu kulturní plíseň – uherský, turistický nebo paprikový salám, nesmíte na nich najít zelené skvrny.
Sýry
Nejrizikovější jsou v tomto případě sýry tvrdé, ať balené či nebalené. Nepřehlížejte ani možnost nežádoucího plesnivění sýrů „plísňových“. „Porost kulturní plísně musí být bílý a jednolitý po celé ploše, bez nežádoucích ,divokých' plísní,“ uvádí MVDr. Vladimír Ostrý, CSc., vedoucí Národního referenčního centra pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích. Doma ho proto vždy uchovávejte v chladu!
Ovoce a zelenina
Na pultech by se plesnivé kousky vůbec neměly objevit – a to ani se slevou. Rizikové jsou mechanicky poškozené plody. Pozor tedy na vaničky s ovocem, které nejsou přehledné a plíseň se v nich může schovat. Pozor například i na banány – u nich se obtížně rozpozná, zda jde o kus přezrálý, nebo nahnilý. Ovoce a zeleninu kontrolujte i doma a plesnivé plody okamžitě vyhoďte.
Zavařeniny, marmelády, mošty
Marmelády, džemy a mošty jsou velmi náchylné k plesnivění. Plíseň se do nich může dostat již z použitého ovoce. Po otevření je pak striktně držte v chladu a co nejrychleji spotřebujte. Nikdy nekonzumujte plesnivé marmelády nebo mošty, ani poté, co jste z nich plesnivou vrstvu odstranili.
Ořechy a sušené ovoce
„Z hlediska možné kontaminace jsou významné zejména vlašské a lískové ořechy, mandle, pistáciové oříšky, kešu oříšky, arašídy, para ořechy a sušené ovoce,“ uvádí Vladimír Ostrý. Jak vybrat ty kvalitní ořechy, se dozvíte v článku Přichází čas ořechů (nejen) do cukroví. Jak poznat kvalitní?.
Když už si koupíte kvalitní zboží, měli byste ho správně skladovat. „Abyste předešli plesnivění, uchovávejte je při teplotě15–21 °C a ve vlhkosti v rozmezí 60–70 procent, samozřejmě bez přímého slunečního svitu,“ radí Jimmy Shaya z Diana Company Ltd.
Rýže
I když to na rýži nepoznáte v obchodě, patří podle odborníků z hlediska výskytu plísní mezi rizikové potraviny. Mohou se do ní dostat při sklizni, zpracování či dopravě. Abyste riziko vyloučili, naučte se ji před vařením proprat ve vařící vodě. Samozřejmostí je skladovat ji v suchu. Pokud máte o její kvalitě pochybnosti, pak ji raději vyhoďte.
Dáváte pozor na to, abyste nejedli potraviny s plísní? Napište nám!